Ga naar de inhoud

Thuis (goedkope) homegym maken

Je wordt wakker, gaat naar school of kantoor, komt weer thuis, eet wat, kleed je om en gaat naar de sportschool. Je springt in de auto (want voor het fietsen zijn we vaak al te lui), neem je pre-workout voor een flinke sessie en start met je warming up.

In het proces van weggaat tot aan je warming up, kun je al een kwart van je sessie erop hebben zitten. Hoe? Door het maken van een homegym! Een homegym maken is erg simpel maar kan heel duur uitpakken. Dat willen wij niet. Wij nemen je vandaag mee in het proces van een goedkope homegym maken.

Sinds de coronacrisis zijn homegyms een stuk populairder geworden en ik ben er zelf ook voor gezwicht. Geen ritjes door de regen meer, geen last van andere sporters en sporten wanneer je wilt. Ik trek m’n korte broek aan, t-shirtje en sportschoenen en kan beginnen!

Na het sporten snel je eiwitshake maken en je kan binnen een uurtje klaar zijn met een lekkere sessie. Nu ligt er vaak een stigma op dat homegyms erg duur zijn, maar dit hoeft echt niet het geval te zijn. Een goedkope homegym kan al vanaf 900 euro compleet zijn.

Nu Corona in 2022 weer achter de rug is, zien wij dat homegyms een stuk minder populair worden. Mocht je er toch over nadenken, is dit het moment om een homegym te maken! De sportartikelen vliegen de deur uit via marktplaats / ebay en de prijzen kelderen met de minuut. Wil je een goedkope homegym maken, schaf dan nu in 2022 je gymset aan via Marktplaats (of maak gebruik van onze linkjes). Lees snel verder in deze blog!

thuis sporten

Kamer / Garage omtoveren tot goedkope homegym

We hebben meerdere homegyms bekeken en de kosten variëren echt enorm. De ene heeft zijn hele zolder of schuurtje omgebouwd tot volwaardige gym, maar het overgrote deel heeft alleen de essentials thuis staan en dit raden wij ook aan. Je kunt nooit alle apparaten van een sportschool thuis neerzetten, maar dit is echt niet nodig. Laten we beginnen met de start: een ruimte.

De ruimte hoeft echt niet groot te zijn. Je kunt een lege kamer omtoveren tot homegym, maar als je een afgesloten garage of zolderkamertje hebt, is dit ook perfect. Qua ruimte raden wij minimaal 8 vierkante meter aan. Start met het leegmaken / aan kant maken van alle rommel in de kamer.

Denk ook direct na of je alle spullen hier nog wel nodig hebt. Onbedoeld bewaren wij altijd meer spullen dan je echt nodig hebt. Oude kleding kan op Vinted, oude producten op Marktplaats / Facebook Marketplace en dan heb je direct een leuk zakcentje voor de thuisgym!

Apparaten in je homegym

Om je homegym volledig te maken, moet je starten met het aanschaffen van alle essentials. Voor ons zijn dit:

 1. Een halterstang
 2. Een plat bankje
 3. Een squatrek met pull-up bar
 4. Gewichtschijven (rubber of ijzer)
 5. Een springtouw
 6. Fitnesselastiek

Wij hebben deze apparaten gekozen om te kunnen voldoen ook de meest grote spiergroepen (borst, rug, buik, benen, bicep, tricep en schouders). Met de bovenstaande homegym apparaten kun je een volledige workout thuis doen!

Zelf homegym maken

Wij raden aan om te investeren in deze essentials. Voor ongeveer 1000 euro heb je de bovenstaande homegym apparaten in huis en belangrijker: heb je kwaliteit. Je kunt het zelfs voor minder geld halen, maar de kwaliteit is wel echt van belang.

Betaal liever 400 euro voor een squatrek dan 200 euro en let op de gebruikte materialen van het product. Een squatrek dat binnen 4 maanden kapot gaat heb je ook niets aan. Investeer dus wel in de homegym essentials.

Kleine tip: nu de sportscholen weer mondjesmaat open gaan, zijn er veel thuissporters die hun apparaten weer verkopen. Houd dus goed Marktplaats / Facebook Marketplace in de gaten, want het aanbod is weer groeiende!

Homegym apparatuur 1: De halterstang

De halterstang zal bij vrijwel elke oefening gebruikt gaan worden, dus wij raden hierbij aan om te investeren in een kwalitatieve stang van minimaal 30mm. De lengte die wij adviseren is minimaal 160 cm.

Dit is iets korter dan de gebruikelijke bankdruk stang, maar ideaal voor de homegym. Je moet namelijk ook rekening houden met de ruimte! De gemiddelde halterstang is 170 cm, dus als je dit ook kwijt kunt, kun je dit ook aanschaffen.

De kosten voor een redelijke halterstang varieert tussen de 75 en 100 euro. Je kunt dit aanschaffen via de grote homegym suppliers. Vaak krijg je minimaal 5 jaar garantie en is retourneren ook mogelijk. Let altijd op de algemene voorwaarden waar je koopt, want door de coronacrisis zijn er helaas ook een hoop louche handelaren opgestaan.

De halterstang in je homegym kun je gebruiken voor de squat, deadlift, benchpress en overhead press. Ook is het ideaal te gebruiken voor bicep-, tricep- en schouderoefeningen.

Shop via onze partner: Bol.com
Shop via onze partner: Gorilla Sports

Goedkope homegym

HOMEGYM APPARATUUR 2: SQUATREK

De squatrek met pull-up bar. Dit zal het middelpunt van je homegym gaan worden. Je gaat dit apparaat gebruiken voor je squats, benchpress, pullups maar ook voor tricepdips en eigenlijk alle oefeningen met de elastiek. Het is dus belangrijk om een stabiele en stevig squatrek te kopen.

Je hebt vaak de keuze voor een squatrek met, of zonder pull-up bar. Wij raden zeker aan om een squatrek met pull-up bar in je homegym te plaatsen. Optrekken is een fantastische oefening om een sterkere rug te krijgen en heeft ook positief effect op je biceps.

Het belangrijkste bij een squatrek is dat hij goed in balans is en dus niet wiebelig. Je gaat hier met hoge gewichten aan het werk en je wilt nooit en te nimmer dat dit omvalt. Een squatrek met pull-up bar is ook direct je duurste investering. Je geeft voor een kwalitatief product ongeveer 500 euro uit.

Let hierbij ook weer op de kwaliteit van de webshop (check de voorwaarden) en lees de reviews. Kijk naar kwalitatieve shops en probeer niet te cheap te zijn op dit apparaat. Ik vind persoonlijk dat een kwalitatief squatrek je homegym maakt of breekt.

Kijk ook goed naar de hulpstukken die geleverd kunnen worden. Is er een multi-gripp bar beschikbaar of is het een rechte stang? Zijn er dip-hendels beschikbaar? Hoe meer mogelijkheden, hoe completer je homegym.

Shop via onze partner: Bol.com
Shop via onze partner: Gorilla Sports

HOMEGYM APPARATUUR 3: GEWICHTEN

Oke. De essentials heb je nu als het goed is. De gewichten mogen dan ook niet ontbreken en hier kun je creatief in zijn. Je kunt ijzeren schijven in verschillende gewichten kopen, maar je kunt ook creatiever zijn met rubberen schijven, zandschijven of waterschijven. Het enige waar je op dient te letten, is de opening in het midden. Deze moeten natuurlijk perfect om je halterstang kunnen!

Mocht je een beetje budget hebben, raden wij aan om voor ijzeren gewichtschijven te gaan. Probeer goed te variëren qua gewicht. Liever 2x 5 kilo, 2x 10 en  2×15 dan 1x 40 kilo. Ook al druk jij die 40 kilo makkelijk weg, voor je bicepcurls of shoulderpress is dit een stuk ongemakkelijker!

Vooral nu staan de marktplaatsen vol met gewichtschijven voor thuis sportscholen. Mocht je trouwens je vloer ook goed willen beschermen, koop dan direct twee matten waar je je gewichten op kunt laten rusten. Goedkope tip: Koop twee fitnessmatten bij de Action en vouw deze dubbel. Slim zijn kan een hoop geld schelen !

Als we kijken naar de kosten, beginnen ijzeren schijven vanaf de 40 euro per setje. Rubber vanaf de 25 euro en zand/water zal het goedkoopst zijn. Het nadeel van zand / water is dat dit gaat schuiven. Bij lage gewichten kan dit nog wel, bij hogere gewichten is de stabiliteit van rubber / ijzer echt aan te raden!

thuis fit worden


Shop via onze partner: Bol.com

Shop via onze partner: Gorilla Sports

HOMEGYM APPARATUUR 4: DE PLATTE BANK

Het platte bankje zie je in elke sportschool staan en is ook onmisbaar in een goede thuisgym. Voor de kosten hoef je het echt niet te laten, een bankje is vanaf 70 euro te verkrijgen (en ook voor 300 euro, maar een bankje is een bankje).

Je kunt de bank gebruiken voor verschillende chest-oefeningen, triceps dips, maar ook voor boxjumps, bulgarian lunges en buikspieroefeningen. Eigenlijk voor alle statische oefeningen waarbij ruimte boven de grond benodigd is.

De kosten voor een gym bankje zitten hem vooral in het materiaal van de bekleding. Over het algemeen is een bankje ook een product wat het vaakst herstelt / gerepareerd moet worden, maar ook al is de bekleding een beetje beschadigd: je kunt er alsnog op sporten. Ik zou hier dus geen honderden euro’s aan gaan uitgeven.

Shop via onze partner: Bol.com
Shop via onze partner: Gorilla Sports

HOMEGYM APPARATUUR 5: SPRINGTOUW

De eerste 4 homegym essentials zijn perfect voor krachtopbouw, maar helaas moeten die coronakilo’s er ook af. Het springtouw is een perfect en goedkope manier om cardio uit te oefenen in huis. Het is bovendien ook erg goed voor je coördinatie. Een beetje hersentraining kan ook geen kwaad toch?

Met tien minuutjes springtouwen verbrand je al snel meer dan 100 calorieën. Het springtouwen in je homegym kan misschien een beetje onhandig zijn omdat je toch wat ruimte (en hoogte) nodig hebt.

Gelukkig kan je altijd springtouwen op je balkon, tuin of gewoon in de woonkamer. Laat de ruimte je gymsessie nooit belemmeren!

Een goedkoop springtouw heb je al vanaf 5 euro en meer geld hoef je hier ook echt niet aan uit te geven!

Thuis sportschool


Shop via onze partner: Bol.com

HOMEGYM APPARATUUR 6: ELASTIEKEN

Met een elastiek kun je bijna elke oefening nabootsen die je in de sportschool ook kunt doen, vandaar dat wij hem ook bij homegym essentials plaatsen. Omdat je dus een stevig squatrek hebt staan, kun je de elastieken goed bevestigen en kun je losgaan moet oefeningen.

Sport elastieken zijn er in diverse weerstand niveau’s. Hoe hoger de weerstand, hoe breder het elastiek. Let er wel op dat je de goede sport elastiek aanschaft, aangezien wij genoeg filmpjes hebben gezien van een elastiek die knapt en dat doet nogal pijn…

Elastieken kun je aanschaffen vanaf 10 a 15 euro. Wij raden aan twee of drie verschillende weerstandsniveaus te kopen, zodat jij ook kunt variëren met je oefeningen.

KOSTEN HOMEGYM THUIS

Nu je weet welke essentiële apparaten jij in huis nodig hebt voor een goede thuis sportschool, maken wij hierbij nog even een overzicht van de kosten.

 1. De halterstang: 75 euro
 2. Squatrek met Pullup bar: 500 euro
 3. Gewichtschijven (meerdere varianten): 100 euro
 4. Platte bank: 70 euro
 5. Springtouw: 5 euro
 6. Sport elastieken (meerdere varianten): 30 euro.


TOTALE KOSTEN HOMEGYM: 780 EURO. 

Wij zijn hierbij dus echt uitgegaan van de essentials. Heb je wat meer budget? Kies dan liever voor duurdere kwalitatieve apparaten in plaats van meer goedkope spullen. Als wij omrekenen wat een normaal abonnement kost in de sportschool (50 euro per maand), heb je binnen 16 maanden je gehele investering eruit.

Je hoeft daarnaast ook geen dure sportkleding of sportschoenen te kopen, dus hier bespaar je ook zeker geld op. Je kunt gewoon je eenvoudige oude kloffie uit de kast pakken en aan de slag gaan. Bovendien zorgt sporten op blote voeten er ook nog eens voor dat je beter in balans raakt.

Nu weet je alles wat je nodig hebt om een mooie thuisgym te maken en af te rekenen met de coronakilo’s. Geen smoesjes meer en ga aan de slag om je lichaam summer ready te maken! 

Vond je dit een leuke blog? Check dan ook eens onze blogs over de impact van kleur op je voeding, wat Clubhouse nou eigenlijk is en lees hoe jij een rap moet schrijven! 

Auteur

 • Maarten

  Ik heb al sinds jongs af aan een brede interesse. Daarom ben ik Mannnen.nl, het online platform voor en door mannen. Hier deel ik mijn mening, ervaringen en handige tips over onderwerpen speciaal voor mannen. Van sport tot lichamelijke verzorging en van luxe producten tot home entertainment. Lees je mee?

  Bekijk Berichten