Rap maken

Elke jongen droomde er vroeger wel eens van: Een rapper worden. Online ontkom je niet meer aan de populaire rappers met hun grote huizen, snelle auto’s en (vaak) mooie vrouwen. Dit ideale beeld zorgt ervoor dat veel jongeren dromen van een glansrijke carrière als rapper. Maar hoe maak je eigenlijk een rap en hoe schrijf je een rap? Om daarachter te komen gaan wij eerst de historie in.

Zelf rap schrijven

Wat is rap?

Rap is een muziekgenre dat verwijst naar het ritmisch zingen (rappen), op een beat. Rap zonder beat wordt ‘Spoken Word’ genoemd. Rap en Spoken Word is populair geworden in de jaren 80 en vooral in Amerika. Met behulp van een simpele platenspeler, gingen (vooral arme) Amerikanen op de straatmuziek maken en ‘rapten’ over de instrumentale geluiden van de platenspeler. De volledige historie achter rap kun je het best even checken op Wiki.

Hoe schrijf je een rap

Een rap schrijven is eigenlijk simpel. Je schrijft zinnen op papier en laat de eindwoorden op elkaar rijmen. Althans, dat is de meest gebruikte variant van rappen.

Echter gaan wij je iets verder op weg helpen. Er zijn diverse rijmschema’s die gebruikt kunnen worden voor het maken van een rap.

Rapschema’s

Rapschema A – A

De meest gemakkelijke en vaakst gebruikte vorm is de A-A vorm. Met de A-A rapvorm laat je elk laatste woord op elkaar rijmen. In een verse van vijf zinnen, zorg je dus dat elke laatst woord dezelfde klant heeft: ‘Bagdad, badmat, dagblad, zag dat, mag dat

Rapschema A A – B B – C C
Als je al iets meer indruk wilt maken, zorg je ervoor dat je diverse rijmklanken in 1 verse gaat verwerken. Je werkt vaak per 2 zinnen, waarbij elke zin op het 1e rijmwoord eindigt.
Zin 1 en 2 A -A: Tijd, Spijt. Zin 3 en 4 B-B: Benauwd, Getrouwd. Zin 4 en 5: C-C: Raad, Staat.

Rapschema gekruist
In een gekruist schema ga je zorgen dat je eerste zin, met je derde zin rijmt. Tegelijkertijd zorg je voor dat je tweede zin, met je vierde zin rijmt. Je moet dus beter opletten op je zinsopbouw, omdat de verse nog wel kloppen en logisch moeten zijn.

Je kunt dan bijvoorbeeld werken met: Er is een kindje geboren, op een mooie dag in Mei. Met een mooi neus van voren, en een lelijk oor van opzij.
Rap maken

Dit zijn verreweg de meest gebruikte rapschema’s. Echter zijn er een hoop rappers die constant vernieuwen/veranderen. Het mooiste voorbeeld (persoonlijke mening) hiervan is Biggie Smalls met ‘Hypnotize’. Dit volledige nummer is geschreven zodat het laatste woord van een zin, direct een ‘rijmklank’ krijgt in de volgende zin.

Voorbeeldje:

Poppa been smooth since days of Underroos
Never lose, never choose to, bruise crews who
Do something to us, talk go through us
Girls walk to us, wanna do us, screw us

Dit is echter niet voor veel rappers weggelegd, aangezien het lastig is om een rap te schrijven op deze manier.

Wordplay

Ook een rapper die het op een andere manier doet, is Boef. Boef schrijft raps op een hele creatieve manier en heeft ontzettend veel ‘wordplay’ in zijn raps zitten. Wordplay is het creatief inzetten van woorden, waardoor het een andere betekenis krijgt. Voorbeelden hiervan zijn:

Kan niet leven als een bouwvakker elke dag, maar ken een chick in de bouw fack ‘r elke dag.

Ik ken een chick, ze werkt in het magazijn. Ze verdient niet veel, maar ze mag ’r zijn.

Rap schrijven

Zelf rap schrijven

Nu weet je dus veel meer over de geschiedenis, de vormen van rapschema’s en hoe je het best zelf aan de slag kunt gaan. Wij adviseren om te starten met een simpele rap.

Schrijf waar je over wilt rappen op een papier en let allereerst nog niet om de rijmwoorden. Schrijf bijvoorbeeld over je dag, de emoties in je lichaam, (heftige) gebeurtenissen die je hebt meegemaakt en vorm hier losse zinnen van. Losse zinnen zijn de basis van een rap. Je kunt altijd later voegzinnen toevoegen, om het te laten rijmen. Ook kun je op basis van je eerste regels, inspiratie krijgen voor het schrijven van een tweede rapregel. Het meest makkelijke is dus direct starten met het schrijven van onderwerpen en zinnen die in je op komen.

Je kunt je kop breken over leuke ‘wordplay’, maar het makkelijkste (en wat heeel veel rappers doen), is simpelweg gebruik maken van het rijmwoordenboek. Het rijmwoordenboek is een tool (en een echt boekje), die je kunt gebruiken als inspiratie voor rijmwoorden en rijmklanken. Zo kun je op een snelle manier woorden vinden met dezelfde klank als het woord dat je hebt ingevoerd.

Vond je dit een leuke blog? Check dan ook eens onze andere blogs! 

Condoom.nl
Entertainment

Anoniem condooms kopen

Iedereen kent het wel, je bent een jaar of 13, 14, 15 of ietsjes ouder en je loopt voor het eerst met het schaamrood op je kaken de supermarkt of drogisterij binnen….

Lees verder »