Ga naar de inhoud

Rap maken

Elke jongen droomde er vroeger wel eens van: Een rapper worden. Online ontkom je niet meer aan de populaire rappers met hun grote huizen, snelle auto’s en (vaak) mooie vrouwen. Dit ideale beeld zorgt ervoor dat veel jongeren dromen van een glansrijke carrière als rapper. Maar hoe maak je eigenlijk een rap en hoe schrijf je een rap? Om daarachter te komen gaan wij eerst de historie in. We leren je vandaag alles over hoe je zelf een rap kunt maken. Lees mee op onze blog: Zelf Rap Maken

Zelf rap schrijven

Wat is rap?

Rap is een muziekgenre dat verwijst naar het ritmisch zingen (rappen), op een beat. Rap zonder beat wordt ‘Spoken Word’ genoemd. Rap en Spoken Word is populair geworden in de jaren 80 en vooral in Amerika. Met behulp van een simpele platenspeler, gingen (vooral arme) Amerikanen op de straatmuziek maken en ‘rapten’ over de instrumentale geluiden van de platenspeler. De volledige historie achter rap kun je het best even checken op Wiki.

Hoe schrijf je een rap

Een rap schrijven is eigenlijk simpel. Je schrijft zinnen op papier en laat de eindwoorden op elkaar rijmen. Althans, dat is de meest gebruikte variant van rappen.

Echter gaan wij je iets verder op weg helpen. Er zijn diverse rijmschema’s die gebruikt kunnen worden voor het maken van een rap.

Rapschema’s

Rapschema A – A

De meest gemakkelijke en vaakst gebruikte vorm is de A-A vorm. Met de A-A rapvorm laat je elk laatste woord op elkaar rijmen. In een verse van vijf zinnen, zorg je dus dat elke laatst woord dezelfde klant heeft: ‘Bagdad, badmat, dagblad, zag dat, mag dat

Rapschema A A – B B – C C
Als je al iets meer indruk wilt maken, zorg je ervoor dat je diverse rijmklanken in 1 verse gaat verwerken. Je werkt vaak per 2 zinnen, waarbij elke zin op het 1e rijmwoord eindigt.
Zin 1 en 2 A -A: Tijd, Spijt. Zin 3 en 4 B-B: Benauwd, Getrouwd. Zin 4 en 5: C-C: Raad, Staat.

Rapschema gekruist
In een gekruist schema ga je zorgen dat je eerste zin, met je derde zin rijmt. Tegelijkertijd zorg je voor dat je tweede zin, met je vierde zin rijmt. Je moet dus beter opletten op je zinsopbouw, omdat de verse nog wel kloppen en logisch moeten zijn.

Je kunt dan bijvoorbeeld werken met: Er is een kindje geboren, op een mooie dag in Mei. Met een mooi neus van voren, en een lelijk oor van opzij.
Rap maken

Dit zijn verreweg de meest gebruikte rapschema’s. Echter zijn er een hoop rappers die constant vernieuwen/veranderen. Het mooiste voorbeeld (persoonlijke mening) hiervan is Biggie Smalls met ‘Hypnotize’. Dit volledige nummer is geschreven zodat het laatste woord van een zin, direct een ‘rijmklank’ krijgt in de volgende zin.

Voorbeeldje:

Poppa been smooth since days of Underroos
Never lose, never choose to, bruise crews who
Do something to us, talk go through us
Girls walk to us, wanna do us, screw us

Dit is echter niet voor veel rappers weggelegd, aangezien het lastig is om een rap te schrijven op deze manier.

Wordplay

Ook een rapper die het op een andere manier doet, is Boef. Boef schrijft raps op een hele creatieve manier en heeft ontzettend veel ‘wordplay’ in zijn raps zitten. Wordplay is het creatief inzetten van woorden, waardoor het een andere betekenis krijgt. Voorbeelden hiervan zijn:

Kan niet leven als een bouwvakker elke dag, maar ken een chick in de bouw fack ‘r elke dag.

Ik ken een chick, ze werkt in het magazijn. Ze verdient niet veel, maar ze mag ’r zijn.

Rap schrijven

Zelf rap schrijven

Nu weet je dus veel meer over de geschiedenis, de vormen van rapschema’s en hoe je het best zelf aan de slag kunt gaan. Wij adviseren om te starten met een simpele rap.

Schrijf waar je over wilt rappen op een papier en let allereerst nog niet om de rijmwoorden. Schrijf bijvoorbeeld over je dag, de emoties in je lichaam, (heftige) gebeurtenissen die je hebt meegemaakt en vorm hier losse zinnen van. Losse zinnen zijn de basis van een rap. Je kunt altijd later voegzinnen toevoegen, om het te laten rijmen. Ook kun je op basis van je eerste regels, inspiratie krijgen voor het schrijven van een tweede rapregel. Het meest makkelijke is dus direct starten met het schrijven van onderwerpen en zinnen die in je op komen.

Je kunt je kop breken over leuke ‘wordplay’, maar het makkelijkste (en wat heeel veel rappers doen), is simpelweg gebruik maken van het rijmwoordenboek. Het rijmwoordenboek is een tool (en een echt boekje), die je kunt gebruiken als inspiratie voor rijmwoorden en rijmklanken. Zo kun je op een snelle manier woorden vinden met dezelfde klank als het woord dat je hebt ingevoerd.

In het jaar dat Rap helemaal op zijn kop staat, namelijk 2022, zien wij dat deze pagina steeds vaker bezocht wordt en dat vinden wij leuk! Er is ook een nieuwe rapvorm ontstaan: Drill-rap. Deze rapvorm richt zich op het ‘kapot maken’ van je vijanden, vaak mensen uit bijvoorbeeld een andere streek / woonplaats. In de clips gaat het vooral om mensen shanken, schieten en kapotmaken. Families, moeders, kinderen en nichtjes, alles en iedereen wordt erbij gehaald, om maar te laten zien dat je het ‘meent’. Onze tip: ga hier niet aan mee. Doe gewoon normaal, schrijf je creatieve gedachtes op papier, doe een beetje stoer, maar houdt het leuk!

Vond je dit een leuke blog? Check dan ook eens onze andere blogs! 

Hoe maak je een rap?

Een Rap begint vaak met een beat. Zodra je een beat hebt, kun je je woorden op papier schrijven. Vaak rijmen raps, maar niet altijd. De beste raps zijn eigen ervaringen, dus begin met je eigen gedachtes en verhalen op papier te zetten!

Moet een rap rijmen?

Nee, een rap hoeft niet altijd te rijmen. Vaak zit er wel een bepaalde rijmvorm of rijmklank in een rap, maar niet elke zin hoeft te rijmen. Als het niet past of lukt, dat lukt het niet.

Wat zijn rijmschema’s?

Rijmschema’s worden gebruikt om woorden op elkaar te laten rijmen. Je kunt elk einde van een zin laten rijmen op de voorgaande, maar je kunt er ook voor kiezen om meerdere rijmwoorden per zin te gebruiken. Een rijmschema wordt ingezet om je rijm op papier te zetten.

Hoe lang is een rap?

Hier is geen vast antwoord voor. Een Rap kan 8 regels bevatten (een verse / couplet), maar ook 16 regels of 32. Je kunt het zo gek maken als je zelf wilt. Een gemiddeld rap-liedje, duurt 3 minuten en heeft 3 coupletten en 3 refreinen.

Hoe schrijf je zelf een rap?

Om zelf een rap te schrijven, dien je een papier en pen te pakken en alles op papier te zetten. Wat je hebt meegemaakt die dag, een verhaal van vroeger of een emotie die je hebt. Je probeert de laatste woorden van elke zin, te laten rijmen.

Auteur

  • Maarten

    Ik heb al sinds jongs af aan een brede interesse. Daarom ben ik Mannnen.nl, het online platform voor en door mannen. Hier deel ik mijn mening, ervaringen en handige tips over onderwerpen speciaal voor mannen. Van sport tot lichamelijke verzorging en van luxe producten tot home entertainment. Lees je mee?

    Bekijk Berichten