Ga naar de inhoud

Hoe houd jij je voeten gezond?

Onze voeten gebruiken we dagelijks intensief. Toch besteedt de gemiddelde Nederlandse man maar weinig aandacht aan deze lichaamsdelen. Zonde, want dit kan ten koste gaan van de gezondheid van je voeten. Er kunnen op den duur zelfs problemen ontstaan als je niet goed voor je voeten zorgt. Om dit te voorkomen, vertellen wij je hier hoe jij je voeten gezond houdt.

zo houd je je voeten gezond

Onze tips voor gezonde voeten:

  1. Sokken wisselen
  2. Voeten regelmatig wassen
  3. Knip je teennagels
  4. Draag slippers in openbare ruimtes
  5. Middeltjes tegen kalknagels of voetschimmel

1. Draag schone sokken

Wie zijn voeten gezond wil houden, doet er goed aan zo nu en dan van sokken te wisselen. Gooi vieze, gedragen sokken in de wasmand en trek een schoon paar aan. Zweet je veel? Trek dan dagelijks schone sokken aan. Als je niet vaak zweetvoeten hebt, kan het geen kwaad om een paar dagen achter elkaar dezelfde sokken te dragen. Waak er alleen voor dat je niet te lang in dezelfde sokken blijft lopen, want dan worden ze vochtig. Doe je dit toch? Dan kun je op den duur voetschimmel krijgen.

2. Was je voeten regelmatig

Een goede hygiëne is belangrijk als jij je voeten gezond wilt houden. Was ze daarom als je onder de douche staat. Sommige mannen denken dat het voldoende is om ze af te spoelen met wat water, maar dat is niet het geval. Neem ze liever onder handen met een washandje of nagelborstel, zodat je vuil eraf boent. Het kan geen kwaad om zo nu en dan zeep te gebruiken, maar doe dit niet te vaak. Droog je voeten vervolgens goed af, ook tussen je tenen.

3. Knip je teennagels

Net als de nagels van je vingers moet je ook de nagels van je tenen regelmatig knippen. Helaas schiet dit er bij veel mannen nogal eens bij in. Laat je deze nagels te lang groeien? Dan neemt de druk op de nagel toe. Dit kan uiteindelijk een bloeduitstorting onder de nagel tot gevolg hebben. Een te lange nagel kan bovendien inscheuren en in het ergste geval kan de nagelplaat zelfs loslaten.

4. Draag slippers in openbare ruimtes

Openbare ruimtes kunnen een broedplaats zijn voor schimmels en bacteriën. Daarom is het niet verstandig om op blote voeten in het zwembad of een hotel rond te lopen. Doe je dit toch? Kijk er dan niet raar van op als je voetschimmel, kalknagels of wratten oploopt.

Reden genoeg om te vermijden dat je voeten rechtstreeks in contact komen met de vloer. Het dragen van slippers is vaak al voldoende. Er kunnen dan alsnog schimmels en bacteriën in aanraking komen met je voeten, maar de kans is wel een stuk kleiner.

5. Maak gebruik van middeltjes

Heb jij je voeten de laatste tijd behoorlijk verwaarloosd? Dan heb je misschien voetschimmel of kalknagels. Neem dit niet voor lief, maar kom in actie. Gelukkig zijn er verschillende middeltjes om dergelijke problemen te lijf te gaan, zoals kalknagel gel of voetschimmel crème. Lees voor gebruik de bijsluiter goed door, zodat je weet hoe je het middel aanbrengt en hoe vaak je dit doet. Houd je hier zo goed mogelijk aan, want dan ben je sneller verlost van het probleem.

Auteur

  • Maarten

    Ik heb al sinds jongs af aan een brede interesse. Daarom ben ik Mannnen.nl, het online platform voor en door mannen. Hier deel ik mijn mening, ervaringen en handige tips over onderwerpen speciaal voor mannen. Van sport tot lichamelijke verzorging en van luxe producten tot home entertainment. Lees je mee?

    Bekijk Berichten