Ga naar de inhoud

Het is weer tijd voor de Kamado! 

Het zonnetje begint weer te schijnen en dat betekent om eindelijk die hoes van de kamado af te halen. Al is het nog niet op en top zomer, afgelopen weekend was het hier weer lekker weer, dus besloot ik wat vrienden uit te nodigen en de Kamado weer eens aan te steken. 


We gingen vandaag voor wat kippetjes en wat spareribs, volgens de bekende 3-2-1 methode. Hiervoor gebruikte ik de Kamado van Yakinku. 

Spareribs volgens de 3-2-1 methode

Het is eigenlijk de bekendste methode om te gebruiken als je malse ribbetjes wilt. Iedereen maakt er een eigen variatie op en dat is juist het leukste. Je hebt de standaard 3-2-1, maar ook varianten met een 2,5-1-0,75. Het ligt er vooral aan hoe je de bite van de ribbetjes wilt hebben en hoeveel je van de rooksmaak houdt. En natuurlijk hoe dik je ribbetjes zijn. Hoe dikker / hoe meer vlees eraan zit, hoe langer het nodig heeft voordat alle smaken goed zijn ingetrokken.

De methode bestaat dus uit 3 verschillende fases: roken, stomen en grillen. De cijfers staan voor de tijd in uren. Deze methode komt uit Amerika, waar ze vaak dikkere ribbetjes hebben (duh, Amerika). In Nederland krijg je vaak wat dunnere ribbetjes, dus moet je wat spelen met de tijd. De temperatuur van de Kamado kan gelukkig wel nagenoeg hetzelfde blijven, waardoor het redelijk hufterproof is. De basistemperatuur van de BBQ is tussen de 100 en 120 graden. De kerntemperatuur voor gare ribbetjes die je wilt aanhouden, is 80 tot 90 graden. 

Benodigdheden:

 • Spare-ribs
 • Droge rub (kruidenmix naar keuze)
 • Appelsap (of een andere vloeistof voor het stomen)
 • Mosterd
 • Barbecuesaus
 • Roomboter
 • Bruine suiker
 • Aluminiumfolie

Stap 1: Voorbereiding

 1. Voorbereidende stappen: Verwijder het membraan aan de achterkant van de ribs, dit helpt de smaken beter te laten doordringen. Smeer vervolgens de ribbetjes in met wat mosterd. Dit zorgt ervoor dat de rub beter blijft zitten. 
 2. Kruiden: Wrijf de ribs royaal in met de droge rub. Laat dit ten minste een uur intrekken, of laat de ribs een nacht in de koelkast staan voor extra smaak.

Stap 2: De 3 Fase (Roken)

 1. Kamado voorbereiden: Verwarm je kamado tot 100-120°C. 
 2. Ribs roken: Plaats de ribs indirect op het rooster, weg van direct vuur (indirecte warmte). Rook de ribs voor 3 uur. Dit geeft de ribs een diepe rooksmaak. Voeg hiervoor dus rookhout toe aan je houtskool. 


Stap 3: De 2 Fase (Stomen)

 1. Inpakken: Haal de ribs van de kamado en wikkel ze in aluminiumfolie. Voeg een scheut appelsap, roomboter en bruine suiker toe aan de folie voordat je hem sluit. Dit helpt om de ribs mals te maken door stoom.
 2. Terug op de kamado: Plaats de ingepakte ribs terug op de kamado en laat ze 2 uur garen bij dezelfde temperatuur (100-120°C).


Stap 4: De 1 Fase (Afmaken)

 1. Ribs uitpakken: Haal de ribs voorzichtig uit de folie en plaats ze terug op het rooster.
 2. Glazuren: Bestrijk de ribs met barbecuesaus voor een glanzende afwerking. Laat de ribs nog 1 uur op de kamado, zodat de saus karameliseert en een mooie korst vormt.


Eindresultaat:

Na 6 uur (3-2-1) zouden de ribs perfect mals en sappig moeten zijn, met een mooie rooksmaak en een mooie ‘bark’. Laat de ribs even rusten voordat je ze aansnijdt en serveert.

De Kamado die ik voor dit recept gebruikte, was de XLarge Kamado van Yakiniku.

Auteur

 • Maarten

  Ik heb al sinds jongs af aan een brede interesse. Daarom ben ik Mannnen.nl, het online platform voor en door mannen. Hier deel ik mijn mening, ervaringen en handige tips over onderwerpen speciaal voor mannen. Van sport tot lichamelijke verzorging en van luxe producten tot home entertainment. Lees je mee?

  Bekijk Berichten