Ga naar de inhoud

Voedsel kleuren

Iedereen zit wel eens aan tafel en ziet aan de kleur van het eten al of iets lekker of vies is. En die kleur van voedsel is belangrijker dan je denkt. Niet alleen gelooft de Indiase geneeskunde in kleurhealing (genezing door het eten van diverse kleuren voedsel). Dat Indiase keuken is niet voor niets een heel kleurrijke keuken.

Dat geldt voor meerdere landen met een exotische keuken. De kleur van voedsel wordt veelal veroorzaakt door gebruik van kruiden en specerijen. Nu is al langer bekend dat kruiden en specerijen goede invloeden hebben om je gezondheid, maar dat het eten van diverse kleuren dus ook van belang is, was voor mij een nieuwtje. Ik hoop voor jou ook! Vandaag gaan we even verder op de verschillende kleuren van voedsel en welke positieve effecten dit heeft.

Voedsel kleuren

Effect van kleur op je voedsel

Iedere kleur voedsel heeft een specifieke functie voor ons lichaam. Wij gaan vandaag de basiskleuren van voedsel even doornemen. Wij gaan kijken naar geel-, rood-, oranje-, geel-, groen-, blauw-, paars en wit voedsel. Zo heeft rood voedsel vaak positief effect op een blaas, maar wit voedsel positief effect op mensen met een zwak immuunsysteem. Een variatie aan kleuren in je eten heeft dus positief effect op je gezondheid!

Rood eten

Rood eten zorgt voor levensenergie. Rode producten rijk aan ijzer en daardoor goed voor mensen met bloedarmoede of gebrek aan uithoudingsvermogen. Ze verhogen het energieniveau, reinigen het bloed en bevatten een hoog gehalte aan kalium voor extra vitaliteit.

In het dierenrijk staat rood voedsel bekend als rijp voor consumptie. Het is over het algemeen direct klaar om te eten en geeft een oppepper. Voorbeelden van rood voedsel zijn bessen, appels, kinderbonen, (rauw)vlees, tomaten, radijs, aardbei, paprika, aalbes, rabarber en bijvoorbeeld kersen.

Rood eten heeft positief effect op nieren, blaas en spieren. Maar let op: teveel rood voedsel kan leiden tot boosheid, irritatie en hyperactiviteit. Matig dus je gebruik van rood voedsel.

Rood voedsel

Oranje eten

Iedereen kent het verhaal dat wortels goed voor je ogen zijn. Natuurlijk is dat niet geheel waar, maar zeker wel een beetje. In oranje voedsel, zoals wortel, zit betacaroteen. Betacaroteen heeft positief effect op de gezondheid van het oog. Oranje voedsel versterkt, kalmeert en bevorderd de eetlust van het lichaam. Het is rijk aan vitaminen, enzymen en versterkt, net als wit voedsel, het immuunsysteem.

Voorbeelden van goed oranje eten zijn mango, wortel, perzik, eigeel, pompoen, papaja, paprika, banaan, mandarijn en sinaasappel. Oranje voeding bevat veel anti-oxidanten die ons bovendien beschermen tegen luchtvervuiling, de weerstand verhogen en positief effect hebben op de bloeddruk en de huid. Nog meer redenen op dus eens een lekker oranje mandarijntje te pakken!

Oranje voedsel

Geel eten

Geel, de kleur van de zon! En dat effect heeft het eten van geel voedsel ook. Geel maakt simpelweg gelukkig. Er zijn zelfs diverse onderzoeken geweest die uitgezocht hebben wel voedsel het gelukkigst maakt. Geel eten is het antwoord. Op nummer drie stond de gele banaan, op nummer twee Macaroni met Kaas (ook redelijk geel-achtig) en op nummer 1 de good old omelet.

Het eten van geel voedsel werkt kalmerend, stimuleert geluk en welzijn. En een goed humeur is een vrolijk persoon! Althans, bij mij dan. Voorbeelden van geel voedsel zijn mais, citroenen, banaan, maar ook zaken zoals een maisburger, kaas of cake. En wie wordt en nou niet vrolijk van kaas? IK WIL KAAS (voor de kenners 😉 ).

Groen eten

Bij het denken aan groen voedsel beginnen de meeste kinderen al tegen te stribbelen. Groen wordt geassocieerd met groentes en de meeste kinderen zijn hier geen fan van. Groen staat echter ook voor duurzaamheid, spieropbouw en een actief leven. Groen voedsel heeft een vitaliserende en activerende werking op het lichaam.

Denk bijvoorbeeld aan de cartoon Popeye die altijd een blik groene spinazie opentrekt en daarna extreem gespierd wordt. Dit is natuurlijk niet direct de waarheid, maar groen eten heeft zeker een positief effect het lichaam! Voorbeelden van groen voedsel zijn bonen, erwten, komkommer, druiven, spinazie, boerenkool, broccoli, maar bijvoorbeeld ook melk. Melk is niet direct groen, maar bevat de groene energie van gras!

Blauw eten

Bij blauw voedsel gaan de meeste haren al rechtop staan. Ik zou zo ook niet heel veel blauw voedsel kunnen bedenken wat ontzettend lekker eruit ziet, maar ook deze kleur heeft weer positief effect op het lichaam.

Blauw eten zorgt voor verbetering van de mond, keel en luchtwegen en heeft een positief effect op de urineweg en stoelgang. Van diverse blauwe voedselwaren weten wij dat dit een positief effect heeft op de stoelgang, zoals pruimen en bramen.

Onze oma zweerde bij het eten van pruimen bij constipatie. Nooit meer last van gehad! Voorbeelden van blauw voedsel zijn pruimen, bosbessen, rozijnen, diverse paddestoelen en bramen.

Paars eten

Het meest bekende soort paars voedsel is de aubergine. De aubergine wordt hedendaags vaak als emoji gebruikt, maar is in de keuken ook top op te gebruiken.

Paars eten zet aan tot creativiteit, kennis, intuïtie en is antibacteriële. Paars voedsel heeft een positief effect op hoofd en haarhuid. Begint jou volle bos iets minder vol te worden? Neem dan paars voedsel op in je dieet! P

aars voedsel is onder andere aubergine, bieten, kool en blauwe druiven. Een blauwschimmel kaas kan bijvoorbeeld ook, maar wordt meer geschaard onder de gele voeding.

Wit eten

De laatste die wij vandaag gaan behandelen is wit eten. Wit staat voor ons immuunsysteem en de synthese van alle kleuren. Elk voedsel begint wit en verandert van kleur door de fotosynthese.

Wit voedsel wordt ook aangeraden na het bleken van de tanden, omdat je kleur wilt vermijden. Voorbeelden van wit voedsel zijn asperges, witlof, ei, bloemkool, witte bonen, witte vis, water en melk. Wit eten bevat geen kleurstoffen dus zal het effect van de gebleekte tanden niet tegengaan.

Bepaal je eigen dieet met voedsel kleuren

Oke, je weet nu wat alle kleuren inhouden en waar het goed voor is. Belangrijk is om alle voedselkleuren te verwerken in je voedseldieet. Ga dus nooit focussen op 1 kleur, behalve als dit verplicht wordt door medische ingrepen.

Probeer altijd een gebalanceerd kleurenpallet op je bord te toveren en geniet van alle voordelen van gekleurd eten! Let op: het gaat hier wel op ‘natuurlijke’ kleuren. Een cake die door kleurstof rood is gemaakt, valt niet opeens onder ‘rood voedsel’.

In 2022 zien wij dat deze blog erg goed gelezen wordt! En dat is niet zo gek. Elk jaar wordt voedsel steeds belangrijker en wij zien dat er steeds meer natuurlijke kleuren-voedsel wordt gekocht in de winkel, en daar worden wij Mannen blij van! Wil jij nou ook eens gaan variëren in je eetgedrag? Dan is 2022 het jaar! Kap met dat diepvries voedsel en die voorverpakte maaltijden. Snij een brocolli, eet een wortel en snack tomaatjes. Het is echt niet zo lastig. Dit wordt jouw jaar!

Wil je meer blogs omtrent onze health-categorie? Check dan eens onze blogs om fitter te worden, wittere tanden te krijgen, en hoeveel gram eiwit je nou eigenlijk nodig hebt!

Succes met het maken van je eigen kleurenpallet!

Auteur

  • Maarten

    Ik heb al sinds jongs af aan een brede interesse. Daarom ben ik Mannnen.nl, het online platform voor en door mannen. Hier deel ik mijn mening, ervaringen en handige tips over onderwerpen speciaal voor mannen. Van sport tot lichamelijke verzorging en van luxe producten tot home entertainment. Lees je mee?

    Bekijk Berichten