Ga naar de inhoud

Alles over padel

Vandaag gaan wij het hebben over een van de meest populaire sporten van 2021: Padel. Padel is een mix tussen Tennis, Squash en een klein beetje badminton. Het is een energieke sport die met twee personen of vier personen uitgevoerd kan worden. Wij nemen je mee in de benodigde materialen, de uitleg van het spel, de regels en hoe je er beter in kunt worden. Alles over Padel lees je bij Mannnen.nl! 

In 2021 was Padel populair, in 2022 zien wij dat het een gekkenhuis is geworden. Vrijwel elke grote tennisvereniging heeft tegenwoordig een padel-baan en de padel rackets vliegen uit de deur. Wij gaan je a la 2022 proberen te helpen met de juiste informatie om goed te beginnen met padellen. Welke spullen heb je nodig, welke rackets, welke schoenen en welke kleren doe je aan? Scroll snel verder en onderzoek wat jij moet doen om in 2022 te starten met Padel!

Wat is padel

Wat is padel?

Padel is dus een mix tussen vooral tennis en squash. Je speelt het het liefst 2 vs 2 in een baan met vier glazen wanden en geen dank. De wanden mogen, net als bij squash, gebruikt worden in het spel.

Net zoals bij tennis, mag de bal 1x het vloeroppervlakte raken, voordat de bal teruggeslagen dient te worden. Of de bal eerst op de grond komt en dan tegen een glazen wal, of andersom, maakt niet uit. Omdat het een relatief klein veld is, is Padel ook voor de niet-fitte personen goed uit te houden.

Het grote verschil tussen Padel en Tennis is het racket en de type ballen die gebruikt worden. Het tennisracket is wat groter en bestaat uit nylon snaren. Het Padel Racket is wat kleiner (vergelijkbaar met een squashracket) en bestaat uit fiberglas of carbon.

Padel is oorspronkelijk afkomstig uit Zuid-Amerika. Er zijn diverse Mexicanen, maar ook Argentijnen die het spel claimen uitgevonden te hebben. De exacte locatie van oorsprong is ons onbekend, maar dat maakt eigenlijk ook niet echt uit. Padel is sinds enkele jaren echt doorgebroken en de padel-velden groeien als kool in Nederland. In Nederland is Padel zelfs de snelst groeiende racketsport!

Regels Padel
Padel Regels

Padel begint net als met alle andere balsporten, met het opslaan. De partij/persoon die start met opslaan, staat met beide voeten achter de servicelijn. Hierbij moet hij de bal verplicht laten stuiteren om vervolgens onder de heup op te slaan. Je mag dus niet zo hard stuiteren dat je direct kan smashen.

Zodra jij begint met de opslag van Padel, start je rechtsachter. De padel opslag dient dan diagonaal geslagen te worden en te stuiteren voor de glazen wand. Als de bal de glazen wand raakt, is de bal uit.

Zodra de bal in het spel is, wordt er overgeslagen met als doel een punt te behalen. De bal is uit als hij uit het veld wordt geslagen, of zodra de bal twee keer stuitert op de helft van de tegenstander, of in het net wordt geslagen. De puntentelling telt hetzelfde als bij tennis (0, 15, 30, 40, game).

Je hebt 6 games nodig om een set te winnen en normaal bestaat een spel uit maximaal 3 sets. Mocht het 5-5 in games staan, is er minimaal een verschil van 2 games benodigd om te winnen.

Padel Racket

Padel Racket

Een padel racket kan vaak gewoon gehuurd worden bij de vereniging waar je een baan huurt. Als je het spel vaker gaat spelen, kan het voordeliger zijn om een padel racket te kopen. De aanschafwaarde van een padelracket ligt tussen de 40 en 100 euro. Hiervoor heb je een prima padel racket om mee te starten.

Een padel racket heeft vaak een ronde of ovale vorm. Het makkelijkst om mee te beginnen is een rond padel racket, omdat je hier het snelst aan gewend raakt. Het gewicht van een padelracket varieert tussen de 330 en 400 gram.

Hierbij geldt ook weer: het makkelijkst is om met een lichtgewicht racket te beginnen. Hoe zwaarder het racket, hoe lastiger deze te hanteren is en hoe moeilijker het spel gaat worden. Wel kun je harder slaan met een zwaarder racket, dus dit is de afweging waard.

Het materiaal van een padelracket bestaat uit een mix tussen glasvezel en koolstof. Het belangrijkste punt om rekening mee te houden is het carbon. Carbon is erg licht en stijf materiaal, waardoor je een goede controle hebt van je racket.

Hoe stijver het racket, hoe minder power je kunt geven, maar hoe meer controle je hebt. Als starter adviseren wij dus een racket met iets meer stijfheid, zodat je meer controle over de bal krijgt. Kracht en precisie komt later wel.

Padel vs Tennis

Het grote verschil tussen padel en tennis zit hem in de afmetingen van het veld. Het padelveld is 10 meter breed bij 20 meter lang. In enkelspel is het veld 6 meter breed bij 20 meter lang. Het net hangt op een hoogte van 0,88 meter. Het tennisveld is 23,77 meter lang en 8,23 meter breed (enkel), of 10,97 breed bij een dubbelspel. Het net bij tennis hangt op een hoogte van 91,4 cm.

Verder is de manier van slaan wel overeenkomend op Tennis. De forehand en backhand kun je hetzelfde uitvoeren, echter heb je bij padel wel minder ‘lange’ slagen. Het is dus meer vergelijkbaar met squash als het om het slaan van een bal gaat. Je hebt dus meer ‘korte’ slagen. Verder wordt er meer een zelfde soort bal gespeeld als bij tennis. Hierover lees je meer bij het stukje ‘Padel Ballen’.

Hoe speel je padel

Padel Schoenen

Het is niet verplicht om direct padelschoenen te gaan kopen als je padel wilt gaan spelen. Vaak voldoen simpele sportschoenen ook om te kijken of het spelletje bij je past.

Zodra je het spelletje vaker wilt gaan spelen, is het wel handig om een kleine investering te gaan doen. Padel Schoenen kosten tussen de 40 en 100 euro en zijn bij de meeste sportzaken tegenwoordig te koop. Belangrijk is om te kijken naar het type ondergrond van het padelveld.

Het belangrijkste bij het kiezen van een padel schoen is de demping, de zool en de stabiliteit van de schoen. Over het algemeen bestaan de velden van een hard materiaal, waardoor een zool met enige demping wel fijn is. Ook is het belangrijk om te letten op de demping, aangezien de ondergrond erg hard is.

Kies tenslotte ook een schoen met een half maatje meer, aangezien de meeste padelschoenen nogal klein uitvallen. Qua kleuren en formaten zitten er geen eisen aan een padelschoen.

Padel Ballen

Het laatste dat wij vandaag gaan behandelen, zijn de Padel Ballen. Ook al lijken ze ontzettend op tennisballen, zit er bij padelballen toch een klein verschil. De padelbal heeft een lagere druk, waardoor deze minder hard stuitert. Doordat er minder druk is, sla je automatisch ook minder hard dan als je tegen een tennisbal aan slaat. Padelballen zijn niet duur en koop je al vanaf 5 tot 10 euro per doosje (3 stuks) bij de sportzaak.

De padelballen ziet er qua vorm verder exact hetzelfde uit als tennisballen, alleen dus met minder druk en vaak een wat betere beschermende buitenkant, omdat het intensiever gebruikt wordt.

Lets play: Padel!

Zo, je hebt nu alle basisregels omtrent Padel Spelen te pakken. Je weet welke materialen benodigd zijn, hoe het veld eruit ziet, welke regels er zijn. Er rust niets anders dan te gaan kijken waar jij terecht kan om een veldje te huren! Je kunt via deze link bekijken waar het dichtstbijzijnde padelveldje is. Zo weet jij altijd waar jij Padel kunt spelen! Have fun!

Vond je dit soort sportievere blogs nou leeg om te lezen? Bekijk dan ook welke compound oefeningen het belangrijkst zijn voor krachttraining, hoe jij je baard kunt laten groeien middels baardolie of welke invloed kleur op je voedsel heeft!

Ook voor tips omtrent wittere tanden, kunnen de Mannnen je helpen!