Ga naar de inhoud

Welke belasting betaal je voor een auto?

Het hebben van een auto brengt vele voordelen met zich mee, maar het brengt ook bepaalde verantwoordelijkheden met zich mee, waaronder het betalen van belastingen. In Nederland zijn er verschillende belastingen waar eigenaren van auto’s mee te maken krijgen. In dit artikel zullen we ons richten op twee van de belangrijkste belastingen: de BPM en de motorrijtuigenbelasting.

welke belasting auto

Belasting van personenauto’s en motorrijwielen

De belasting van personenauto’s en motorrijwielen, beter bekend als BPM, is een eenmalige belasting die betaald moet worden bij de aanschaf van een nieuwe auto of motorfiets in Nederland. Deze belasting wordt geheven over de netto catalogusprijs van het voertuig, inclusief de kosten voor opties en accessoires.

Het bedrag dat betaald moet worden aan BPM is afhankelijk van de CO2-uitstoot van het voertuig. Hoe hoger de uitstoot, hoe hoger de BPM. Dit is een maatregel van de overheid om het gebruik van milieuvriendelijkere voertuigen te stimuleren. Het tarief van de BPM wordt jaarlijks aangepast en kan dus variëren.

BPM aangifte doen

BPM aangifte doen is een verplichting voor iedereen die een nieuwe auto of motorfiets aanschaft in Nederland. Het is belangrijk om te weten dat de aangifte gedaan moet worden binnen een maand na de tenaamstelling van het voertuig. Het niet tijdig doen van de aangifte kan leiden tot boetes en andere financiële consequenties.

Om de BPM aangifte te doen, moet het formulier ‘BPM aangifte’ ingevuld worden. Dit formulier is te verkrijgen bij de Belastingdienst. Bij het invullen van de aangifte moet de netto catalogusprijs van het voertuig worden opgegeven, evenals de CO2-uitstoot. Daarnaast moeten ook de gegevens van de importeur of fabrikant van het voertuig vermeld worden.

Motorrijtuigenbelasting

Naast de BPM, moeten autobezitters ook motorrijtuigenbelasting betalen. Dit is een jaarlijkse belasting die betaald moet worden voor het bezitten van een auto, motorfiets, busje of ander motorvoertuig. Het bedrag dat betaald moet worden aan motorrijtuigenbelasting is afhankelijk van verschillende factoren, waaronder het gewicht en de CO2-uitstoot van het voertuig.

Het tarief voor motorrijtuigenbelasting wordt jaarlijks vastgesteld door de overheid en kan dus variëren. Er zijn verschillende tarieven voor personenauto’s, bestelauto’s en motoren. Daarnaast kunnen er ook speciale tarieven gelden voor milieuvriendelijke voertuigen, zoals elektrische auto’s.

Op Mannnen.nl delen we meer handige tips over auto’s. Zo lees je in dit artikel alles over het aanvragen van een zakelijke autoverzekering. En check hier onze checklist voor auto-onderhoud!