Ga naar de inhoud

De essentiële checklist voor auto-onderhoud

Het bezit van een auto is een grote verantwoordelijkheid en het in goede staat houden ervan moet een prioriteit zijn. Zoals het gezegde luidt: “Voorkomen is beter dan genezen”, en daarom is het zo belangrijk om regelmatig auto-onderhoud te plegen. Controles moeten niet lichtvaardig worden opgevat, want ze zijn van vitaal belang om je auto soepel en veilig te laten rijden. Er zijn veel essentiële onderhoudstaken die regelmatig moeten worden uitgevoerd.

Van het controleren van de motorolie en bij laten vullen van de airco tot het rouleren van de banden en het inspecteren van de remmen, er is veel dat moet worden gedaan om ervoor te zorgen dat jouw auto in de beste staat verkeert. Laten we dus eens kijken naar de essentiële checklist voor auto-onderhoud.

auto-onderhoud checklist

Controleer de motorolie

Het is belangrijk om een ​​controlerapport over de motorolie te hebben om te controleren of de motorolie nog in de juiste mate is verdund. De motorolie moet gedurende de hele levensduur van de auto worden gecontroleerd om te zorgen dat er geen problemen ontstaan. Als de olie wordt gemeten op een hogere viscositeit dan het juiste niveau, kan het gebruik van een olie met een lagere viscositeit worden aanbevolen. Dit is belangrijk om te controleren om te zorgen dat er geen problemen ontstaan ​​met de motor.

Controleren van de verlichting

Verlichting moet regelmatig worden gecontroleerd, vooral de koplampen. Want er is niks gevaarlijker dan met een niet goed verlichte auto de openbare weg op te gaan. Je bent op deze manier niet alleen een gevaar voor jezelf, maar je brengt anderen ook in gevaar. Controleer ook de achterlichten om te zien of ze allemaal functioneren. Kijk of er geen condens in de lampen zit en dat de reflectoren niet zijn gebroken.

Auto-onderhoud checklist: airco bijvullen

Airco-installaties hebben een bepaalde levensduur en moeten worden vervangen wanneer ze zijn gebroken. Terwijl de airco-installatie nog werkt, moeten de kleppen worden gecontroleerd en de olie worden gecontroleerd om te zien of het type olie nog geschikt is voor de installatie. Als dit niet zo is, dan moet je de airco laten bijvullen, op deze manier verleng je ook de levensduur van je airco-installatie.

Inspecteren van de remmen

De remmen zijn van levensbelang en moeten regelmatig worden gecontroleerd om te zorgen dat ze in goede staat zijn. Elke keer dat je de auto controleert, moet je de remmen nakijken om te zien of ze in goede conditie zijn. Controleer de remschijven, de bedrading, de remhendels en de remover. Als de remschijven beschadigd zijn, is de rem niet in goede staat.

De bedrading moet worden gecontroleerd om te zien of ze niet zijn geknapt, waardoor de rem niet zal werken. De remhendel moet niet beschadigd zijn en de remover moet zijn vastgezet zodat de rem niet kan worden ingedrukt.

Checklist grote beurt auto

Je kunt veel zelf doen bij auto-onderhoud, maar je kunt je auto natuurlijk ook naar de garage brengen voor een beurt. Bij een grote beurt checken ze de volgende dingen op en aan jouw auto.

ClaxonGordels
DashboardverlichtingStoelbevestiging
AirbagsVerwarming & airco
HandremPedaalrubbers
VerlichtingBuitenspiegels
RuitenwissersRuitensproeiers
CarrosserieDeurscharnieren
Rem- en koelvloeistofMotor
AccuV-riem
KoelsysteemVersnellingsbak
BrandstofslangenBanden(spanning)
RemsysteemUitlaat
BodemplaatRemslangen en leidingen
SchokdempersKogels en draagarmen
OliefilterMotorolie
BougiesDistributieriem
LuchtfilterInterieurfilter

Gebruik deze auto-onderhoud checklist om op de beste manier jouw auto te onderhouden. Regelmatig onderhoud kan de levensduur van je auto verlengen en zorgt ervoor dat je minder kosten kwijt bent. Wil je meer lezen over auto’s? Op Mannnen.nl lees je onze blogs over o.a. hybride auto’s versus elektrische auto’s, tips voor het kopen van je tweedehands auto en check je de top 10 duurste auto’s ter wereld!

Auteur

  • Maarten

    Ik heb al sinds jongs af aan een brede interesse. Daarom ben ik Mannnen.nl, het online platform voor en door mannen. Hier deel ik mijn mening, ervaringen en handige tips over onderwerpen speciaal voor mannen. Van sport tot lichamelijke verzorging en van luxe producten tot home entertainment. Lees je mee?

    Bekijk Berichten