Ga naar de inhoud

Waarom (sommige) mannen vroeg kaal worden

Dunner worden haar, steeds grotere inhammen, haaruitval tijdens het douchen? Zomaar dingen die jij als man zijnde op jonge leeftijd al kan ervaren en kan zien in de spiegel. Heel frustrerend als je jouw volle bos met haar ziet veranderen in een zielige en uitgedunde vleespet. Vraag jij je af waarom sommige mannen vroeg kaal worden? We leggen het je uit in deze blog op Mannnen.nl!

waarom mannen vroeg kaal worden

Vroeg kaal worden door genetische aanleg?

Haaruitval bij mannen noemen we ook wel alopecia androgenetica. De belangrijkste oorzaak van vroeg kaal worden is genetische aanleg. Wanneer mannen ouder worden, is het normaal dat de inhammen groter worden en het hoofdhaar dunner wordt. Gebeurt dit echter op jonge leeftijd, dan kan dit een behoorlijke impact hebben op je zelfvertrouwen.

En helaas zal je dit moeten accepteren, want het is erfelijk. Het gen dat zorgt voor mannelijke kaalheid wordt overgedragen van moeder op zoon. Zie je dat de mannen aan de moederskant van jouw familie vroeg kaal worden? Dan is de kans groot dat jij ook op jongere leeftijd te maken krijgt met dunner wordend haar en haaruitval.

Dihydrotestosteron (DHT)

De erfelijke oorzaak voor vroeg kaal worden heeft te maken met onze hormonen. Kaalheid bij jonge mannen wordt veroorzaakt door dihydrotestosteron (DHT). Mannen die hier gevoeliger voor zijn krijgen ‘last’ van grotere inhammen, dunner wordend hoofdhaar en een kale plek op de kruin.

Het dihydrotestosteron hormoon verzwakt de haarfollikels en laat deze doodgaan. Met als gevolg dat er steeds minder haar op je hoofd groeit. Opvallend is wel dat dihydrotestosteron juist op andere plekken de haargroei stimuleert. Denk bijvoorbeeld aan meer baardgroei en sneller groeiend oksel- en schaamhaar.

Andere oorzaken haarverlies mannen

Hoewel genetische aanleg dus de grootste oorzaak is van haarverlies bij mannen, zijn er andere factoren die dit proces kunnen versnellen. Mogelijke oorzaken van vroegtijdig haarverlies zijn o.a. stress en slechte persoonlijke verzorging.

Haaruitval door stress

Heb jij dagelijks veel stress? Dan kan dit ook leiden tot haaruitval, al is dit niet exact hetzelfde als vroegtijdig kaal worden als gevolg van overgevoeligheid voor DHT. Deze vorm van haaruitval noemen we alopecia areata. Er ontstaan kale plekken in je hoofdhaar, maar ook in je lichaamsbeharing. In de meeste gevallen zal je haar weer groeien en voller worden wanneer je geen stress of overmatige spanning meer hebt.

Slechte verzorging

Met slechte verzorging bedoelen we niet dat je je haar niet goed genoeg wast. We doelen hiermee op een slechtere algehele gezondheid, doordat je hier te weinig aandacht aan besteed. Denk bijvoorbeeld aan een ongezond eetpatroon, waarbij tekorten ontstaan aan bepaalde vitamines en mineralen. Combineer dit met (overmatig) alcoholgebruik, drugs en / of roken. Door je lichaam niet goed te verzorgen kan ook je haardos minder vol en krachtig worden.

Belangrijke voedingsstoffen voor de haargroei zijn biotine (vitamine B8), foliumzuur (vitamine B11), zink, ijzer en seleen. Zorg dus altijd voor een gevarieerd eetpatroon waarbij je voldoende van alle voedingstoffen binnenkrijgt. Zorg daarbij ook voor genoeg beweging, door lekker te gaan hardlopen of te sporten in je eigen homegym.

oorzaken vroeg kaal worden

Vroeg kaal worden door gel of pet?

In deze blog over vroeg kaal worden wil ik gelijk een fabel de wereld uit helpen. Je wordt niet op jonge leeftijd kaal door het dragen van een pet, en ook niet door het gebruik van (goedkope) gel. Het wordt vaak beweerd en daardoor denken veel mannen dat gel zorgt voor haarverlies of dat je beter niet te vaak een pet kan dragen. Maar vroegtijdige kaalheid wordt veroorzaakt door genetische aanleg en hormonen.

Toch kan het overmatig gebruiken van gel en haarproducten, maar ook het regelmatig verven van je haren, zorgen voor slechter haar. Je beschadigt en verzwakt de haren, waardoor ze kunnen afbreken en uitvallen. Je haargroei zelf is echter niet gestopt. Deze haren zullen dus weer aangroeien, waardoor er geen sprake is van permanent haarverlies.

Ook het gebruik van goede shampoo zal niet zorgen voor zwakker haar. Dit heeft dus geen effect op vroeg kaal worden. Kies dus gerust de duurzame Shampoo Bars die je lekker vindt om jouw haren mee te wassen.

Tips tegen dunner wordend haar

Ben jij een jonge man en merk je dat je haar dunner wordt en je inhammen groter worden? Dan is het heel logisch dat je in paniek raakt en op zoek bent naar oplossingen. Helaas is er weinig te doen tegen erfelijke kaalheid. De belangrijkste tip die wij in dit geval kunnen geven is ‘acceptatie’. Accepteer dat je kaal wordt en ‘draag’ deze look met trots. Bovendien vinden veel vrouwen kale mannen sexy!

Trap ook niet in reclames van haargroei producten, zoals lotions en shampoos met cafeïne. Van deze producten is namelijk totaal niet bewezen dat ze jouw haren kunnen laten groeien, en al helemaal niet in het geval van alopecia androgenetica. Je kunt je geld beter in je zakken houden of beleggen in bitcoin bijvoorbeeld!

Er zijn wel middeltjes verkrijgbaar tegen haaruitval op jonge leeftijd, maar deze zijn alleen verkrijgbaar via de huisarts. Dit zijn finasteride, wat de werking van DHT remt, en minoxidil wat bij ongeveer 33% van de mannen zorgt voor meer haargroei. Het is dus niet zeker dat dit middel effect heeft bij jou.

Wil je echt iets doen tegen vroeg kaal worden? Dan is een haartransplantatie de enige echte oplossing. Ze kunnen een mooi en blijvend resultaat bieden. Daar hangt echter wel een behoorlijk prijskaartje aan. En bovendien is deze ingreep niet bepaald prettig om te ervaren. Afhankelijk van de hoeveelheid haren die getransplanteerd worden kan de prijs van ongeveer 3000 euro tot 7500 euro variëren.

Auteur

  • Maarten

    Ik heb al sinds jongs af aan een brede interesse. Daarom ben ik Mannnen.nl, het online platform voor en door mannen. Hier deel ik mijn mening, ervaringen en handige tips over onderwerpen speciaal voor mannen. Van sport tot lichamelijke verzorging en van luxe producten tot home entertainment. Lees je mee?

    Bekijk Berichten