Vragen sollicitatiegesprek
Inhoudsopgave
ToggleIedereen heeft vroeg of laat een sollicitatiegesprek. En in zo’n gesprek moet je goed voor de dag komen, want jij wilt de kans op je droombaan niet verpesten door een slecht gesprek. Is jouw dropshipping bedrijfje niks geworden en is het tijd om te solliciteren? Wij gaan je vandaag antwoord geven op: ‘Welke vragen moet ik stellen tijdens een sollicitatiegesprek’. Zo weet jij zeker dat jij die droombaan binnen sleept.
Is 2022 het jaar dat jij de baan van je dromen gaat binnenslepen? Weet je precies welke kleren jij aan moet doen, welke vragen je moet stellen en vooral; hoe jij aan de hoge salaris gaat komen? Wij gaan je vandaag proberen klaar te stomen om die droombaan te fixen! En dat begint vaak met het sollicitatiegesprek. A la 2022 is dit soms digitaal, soms fysiek, maar die eerste indruk blijft belangrijk! Scroll snel verder om achter onze sollicitatietips te komen! Wij helpen je met de juiste vragen voor het sollicitatiegesprek.
Voorbereiding sollicatiegesprek
Allereest begint je voorbereiding met het inlezen bij je bedrijf of functie. Door jezelf in te lezen over de (online) activiteiten van een bedrijf, ben je direct op de hoogte van de sfeer, cultuur en werkzaamheden. Ga dus aan de slag met de social media, bekijk de website, lees de blogs en verdiep je in het bedrijf. Zo weet je zeker dat je weet waar je terecht gaat komen voor je sollicitatiegesprek.
Daarnaast moet je je altijd voorbereiden op met wie je het gesprek aan gaat. Is het eerste gesprek met de HR-manager, met de CEO of met een collega uit het vakgebied? Daar zijn verschillende voorbereidingen voor nodig. De HR-manager zal voornamelijk een voorgesprek doen, de vakgenoot zal kijken wat je kunde is en de CEO zal kijken hoe je ambitie is en hoe je in het team zal passen.
Kijk dus vooraf ook met wie jij je sollicitatiegesprek voert, zodat jij de juiste vragen kunt stellen tijdens het sollicatiegesprek.
Je kunt hierbij ook direct inspelen op de functie, hobbies of kwaliteiten van je gesprekpartner. Zie je dat je gesprekpartner elke weekend voetbalt? Laat dit dan eens vallen tijdens het gesprek. Zo kun je direct op een informele manier meer over elkaar te weten komen!
Het bedrijf zoekt, naast een kwalitatieve medewerker, ook een leuk persoon. Als jij in je eerste gesprek het al over informele zaken kunt hebben, komt dit vertrouwd over.
Vragen tijdens het sollicatiegesprek
Allereerst is het belangrijk om twee soorten vragen tijdens het sollicatiegesprek te verwachten. Deze zijn simpelweg op te delen in vragen aan jou en vragen van jou. Wij gaan eerst in op de vragen die een werkgever aan jou gaat stellen.
De werkgever wilt tijdens een sollicatiegesprek vooral twee zaken weten. Wie ben je en wat kun je. Het is belangrijk om je voor te bereiden op dit soort vragen. Je kunt dan al snel denken aan:
Vertel iets over jezelf, wat zijn je sterke eigenschappen, wat zijn je zwakke eigenschappen, waarom wil je deze baan, wat wil je bereiken, waar zie je jezelf over 5 jaar, waarom ben je bij je vorige baan gestopt/weggegaan, wat weet je van ons bedrijf, wat verwacht je van de functie en vooral: Waarom moeten we jou aannemen?
Zorg er dus voor dat jij voorbereidt bent op dit soort vraagstukken en schrijf dit voor jezelf uit op papier. Dit zorgt ervoor dat jij hier vooraf over nagedacht hebt, waardoor de antwoorden moeiteloos eruit komen. Iemand die twijfelt over: ‘Waarom ben jij geschikt voor dit bedrijf’, laat zien hier niet over nagedacht te hebben.
Vervolgens wil jij ook vragen terug kunnen stellen, zodat de werkgever ziet dat je daadwerkelijk interesse hebt. Dat begint bij de basisvragen zoals: wat verwacht jij van mij, hoe ziet je ideale medewerker eruit, wat voor type bedrijf is dit, hoe ziet mijn werkdag eruit et cetera.
Echter wil je ook vragen kunnen stellen zoals: welke salarisschaal val ik in, wat zijn mijn doorgroeimogelijkheden en bijvoorbeeld: wat wordt er georganiseerd om personeel happy te houden, is er een opleidingsbudget, hoe zorgen jullie ervoor dat medewerkers zich door ontwikkelen. Het is vooral de bedoeling om hieraan aan te geven dat jij daadwerkelijk interesse hebt en jezelf ziet werken bij het bedrijf. Een werkgever die hoort dat de sollicitant geen vragen heeft, zal eerder afhaken.
Afsluiten sollicatiegesprek
Je gesprek is bijna achter de rug en het laatste gedeelte van het gesprek is de afsluiting van het sollicitatiegesprek. In het begin van deze blog hebben we het over een goede eerste indruk gehad. Dat geldt natuurlijk ook voor de herinnering die de gesprekpartner overhoudt aan het gesprek. De herinnering blijft namelijk het langste hangen!
Meestal krijg je aan het einde van het gesprek nog de mogelijkheid om vragen te stellen. De belangrijkste (inhoudelijke) vragen over de functie en het bedrijf heb je natuurlijk al gesteld, dus probeer nog een laagdrempelige vraag te stellen. Zorg dat je een aantal vragen hebt voorbereid.
Wat je kunt vragen is ‘Hoe hebben jullie het gesprek ervaren?’ Je krijgt hoogstwaarschijnlijk een positief antwoord en je kan direct vragen naar de verdere vervolgprocedure.
Een andere vraag die zorgt voor een gegarandeerd enthousiast antwoord is bijvoorbeeld: ‘Wat is dit jaar het hoogtepunt geweest?’ of ‘Wat was het tofste bedrijfsuitje wat jullie hebben gehad?’
Bedank als laatste je gesprekspartner voor het gesprek, maar ook voor de kop koffie of het glaasje water. Het getuigt van een dosis beleefdheid en normen die je hebt meegekregen. Geef daarna een stevige handdruk en sluit af met tot ziens. Je hoopt natuurlijk op een uitnodiging voor een tweede gesprek.
Wij van Mannnen.nl hopen dat jij met deze tips en vragen sollicitatiegesprek je droombaan gaat scoren! Dan heb je eindelijk genoeg geld om die jacuzzi in je tuin te scoren, je vrienden te trakteren op een mannenweekend of gewoon een lekkere barbecue te kopen!
Auteur
-
Ik heb al sinds jongs af aan een brede interesse. Daarom ben ik Mannnen.nl, het online platform voor en door mannen. Hier deel ik mijn mening, ervaringen en handige tips over onderwerpen speciaal voor mannen. Van sport tot lichamelijke verzorging en van luxe producten tot home entertainment. Lees je mee?
Bekijk Berichten