Ga naar de inhoud

Beste houtskool bbq’s 2023

Vlees op houtskool barbecue

De zomer komt eraan en het is weer tijd om die houtskool bbq uit de schuur te pakken! Althans, als je een houtskool barbecue hebt. Heb je die nog niet? Dan gaan wij van Mannnen.nl je vandaag helpen om de beste houtskool barbecue 2023 te kiezen!

Wil jij een up-to-date lijst van de beste houtskool bbq 2023? Check dan eens onze partner! Wij nemen je hier weer mee in een schitterend lijstje barbecues, waarvan iedereen wel wist dat ze bestonden, maar waarvan niemand wist wat nou echt de beste kolen barbecue is. Wij gaan je helpen! En ja, het gaat je wat geld kosten, maar wij helpen je gewoon met de meest voordelige / beste keuzes. Lets go! 

Wij gaan er trouwens wel even vanuit dat je echt een houtskool bbq wil kopen. Mocht je toch liever gaan voor de gasbarbecue of een elektrische bbq? Dan kunnen wij je ook verder helpen in onze blog! Check hier onze tips voor de elektrische barbecues en gasbarbecues

Beste houtskoolbarbecue 2023: Tip 1

De good old Ketelbarbecue staat toch ook dit jaar bij ons weer bovenaan het lijstje. Ik vind het persoonlijk echt een top barbecue. De kwaliteit is naar wens, het formaat variabel en de prijs is erg laag voor een barbecue. En toch koop je gewoon een echte Barbecue. Deze houtskoolbarbecue is al bij je thuis vanaf 4 tientjes en dan heb je een prima houtskool bbq van 45 cm bij 45 cm. Let op: de barbecue komt zonder accessoires. Wil je dus een pizza gaan bakken, moet je hier barbecue accessoires voor bijkopen. Je kunt kiezen voor deze beste kolen bbq van Weber, maar ook voor een merkloze variant. Het scheelt wel wat in prijs en kwaliteit, dus kijk vooral naar je portemonnee en hoe vaak je wilt gaan barbecues op je kolen bbq.

BBQ Collection Houtskoolbarbecue - Kogelbarbecue 45 x 60 centimeter - Ronde Barbecue - Barbecue op Wielen -  Zwart - Metaal

Shop via deze link

Beste houtskool bbq 2023: Tip 2

De Smoker! En niet zomaar een smoker, een vriendelijk geprijsde smoker en daar zijn er niet veel van. Deze smoker heeft niet alleen de smoke-functie, maar kan ook gebruikt worden voor direct grillen. Low & Slow barbecueën is soms lekker, maar op een simpel kippetje wil niet iedereen uren wachten. Met deze combi-smoker kun je zowel op hout stoken in het aparte zij-kamertje, als direct stoken in voorste gedeelte. Een win-win situatie dus. Deze kolen bbq is een merkloze houtskool barbecue. Voor de merkvariant betaal je ongeveer 350/400 euro.

De prijs is met 145 euro echt een lachertje. De kwaliteit is redelijk voor deze prijs maar de mogelijkheden zijn enorm. Ben je een beginnende houtskool barbecue en wil je ook oefenen met smoken?

Koop direct deze houtskoolbarbecue via onze partner!

https://www.bol.com/nl/p/fire-beam-houtskool-barbecue-grilloppervlak-35-x-66-cm-smoker-zwart/9200000081664269/

Beste houtskool bbq 2023: Tip3

De Green Egg. Ja echt. De kamado onder de kamado’s. Er is ontzettend veel geschreven over de kamado en over de Big Green Egg, maar de BGE staat toch echt bovenaan ons lijstje als het om houtskool kamado’s gaat. De Big Green Egg was het eerste merk dat bekend is geworden met de kamado-vorm, het ‘ei’.

Er zijn ontzettend veel leveranciers die kamado’s leveren op dit moment en er wordt vaak gezegd dat BGE zijn positie vooral verkregen heeft ‘omdat het de eerste’ was. Daar ben ik het niet mee eens. BGE levert echt kwaliteit. kwaliteit die ik bij andere soorten kamado’s nog wel eens mis. Je wordt tegenwoordig doodgegooid met Chinese merken, maar vooral qua warmte-behoud en circulatie van warmte lucht, staat de BGE ver bovenaan.

Je betaalt hier echter ook voor en dat heeft wel vooral met het merk te maken. Voor de kleinste variant ben je al snel twee- tot driehonderd euro kwijt.

Je kunt de Big Green Egg kamado shoppen via onze partner.

Beste houtskool bbq 2023: Tip 4

De Boretti Barilo houtskool barbecue. Deze houtskool bbq van Boretti heeft een grilloppervlakte van ruim 84 centimeter en bevat daarnaast een nauwkeurige thermometer om de warmte binnenin te meten. Waarom wij zo’n fan zijn van deze Boretti houtskool bbq? Ten eerste: De looks. Hij ziet er echt fantastisch uit. Zo’n exemplaar wilt iedereen wel in zijn tuin hebben staan. Daarnaast heeft deze barbecue 1,5 millimeter dikke stalen wanden, waardoor de warmte perfect behouden blijft. De houtskool bbq van Boretti wordt standaard geleverd met 1 gietijzeren bakplaat en 2 gietijzeren grillroosters.

Shop via onze partner. 

Outdoor portable bbq

Beste houtskool bbq 2023: Tip 5

Onze laatste tip: De Gorillz Portable houtskool barbecue. En het is niet omdat deze zulke fantastische kwaliteiten heeft zoals onze bovenstaande tips, maar vooral door het gebruiksgemak en de prijs. Deze houtskool barbecue van Gorillz is namelijk dé duurzame vervanger van de wegwerpbarbecues en voor een ontzettend scherpe prijs.

Deze portable houtskool bbq kost slechts 23 euro en is met 37cm x 26cm echt ontzettend makkelijk mee te nemen. Zakje kolen mee, bbq in de big shopper en je kunt overal ter wereld lekker de barbecue aansteken. Door de uitklapbare pootjes kun je hem overal (veilig) neerzetten en krijg je geen ruzie met de BOA. (de barbecue mag namelijk nooit direct op de grond staan).

Houtskool barbecue

Hoe barbecueën met houtskool kolen

Houtskool is een van de meest gebruikte energievormen om te barbecueën. Houtskool is verhit hout waarbij de vluchtige bestanddelen uit het hout worden verwijderd (Wikipedia). Het hout wordt verbrand maar door de luchttoevoer te beperken verbrand het niet volledig. Je houdt dus droge stukken verkoold hout over die prima geschikt zijn voor de barbecue. De beste kollen bbq gebruikt ook de beste houtskool!

Je steekt de houtskool gemakkelijk aan met een houtskool brander of met een aanmaakblokje. Wij raden aan om altijd de houtskool aan 1 kant van de barbecue te leggen, zodat je een warmtezone creëert. Doordat de warmtezone aan 1 kant zit, kun je daar ‘volle bak’ barbecueën. Moet het vlees wat langzamer, even rustig doorgaren, dan leg je hem aan de kant zonder kooltjes. Zo kun je op een perfecte manier je vlees of vis garen met houtskool.

Weber Houtskool Barbecues 2023

Weber is misschien wel het bekendste barbecue-merk en dat is niet zonder reden! Door het revolutionaire ontwerp van hun kogelbarbecues zijn ze een grote naam geworden in de barbecue wereld. Tegenwoordig heeft Weber een uitgebreider assortiment en kunt u naast de bekende kogelbarbecues ook gasbarbecues, elektrische barbecues en buitenkeukens van Weber kopen.

Big Green Egg houtskool barbecues 2023

De Big Green Egg is een veelzijdig kooktoestel dat inmiddels geliefd is bij vele barbecue liefhebbers. Hij heeft meer kookmogelijkheden dan welke andere barbecue dan ook. Of je nu een voorgerecht maakt, een hoofdgerecht of dessert. De Big Green Egg overtreft al jouw culinaire verwachtingen.

Door de bijzondere constructie en het hoogwaardige keramiek heeft de Big Green Egg een veel langere levensduur dan andere barbecues. Natuurlijke klei en gewone keramieksoorten zijn minder sterk, minder weersbestendig en hebben niet hetzelfde isolerende vermogen als het door NASA, speciaal voor Big Green Egg, ontwikkelde keramiek.

Houtskool bbq

Boretti houtskool BBQ

Al jaren staat het Italiaanse Boretti bekend om hoge kwaliteit fornuizen en keukenapparatuur. Sinds enkele jaren maakt het merk de mooiste buitenkeukens die u zich maar kan wensen. Verschillende stijlen, in verschillende kleuren, alles is mogelijk bij Boretti. De hoge kwaliteit in materialen die gebruikt worden maken de buitenkeukens helemaal compleet. Uitgerust met vele branders, zijbrander en een warmhoudrek zijn de buitenkeukens van Boretti helemaal ingesteld op uw wensen. Werkelijk niks hoeft meer binnen bereid te worden. U kunt genieten van lange zomeravonden met de apparatuur van Boretti.

Ofyr Houtskool BBQ

OFYR biedt een veelzijdige manier buitenkoken en laat je op een compleet andere wijze genieten van het buitenleven. Het is een 3 in 1 product waarbij je een buitenkeuken, barbecue en vuurhaard in één hebt en een uniek designproduct. Met de OFYR kun je koken, bakken, grillen en barbecueën op een manier die je nooit eerder hebt ervaren. Meer inspiratie nodig? Check de beste BBQ boeken!

Veel gestelde Houtskool BBQ Vragen

Wat is de beste houtskool BBQ

Wij raden iedereen de Weber Kettle 57 Houtskool BBQ aan. Deze komt qua prijs/kwaliteit als beste houtskool bbq uit de test. Heb je meer budget? Dan kan je ook voor een Kamado BBQ gaan, wat officieel natuurlijk ook een houtskool barbecue is.
Houtskool barbecue

Wat te doen met houtskool na het barbecueen?

Als je houtskool over hebt, wat nog niet is opgebrand, kun je dit bewaren in de barbecue, of alvast in de brikettenbrander stoppen. Zo houdt je de barbecue lekker schoon. Is het al wel (deels) opgebrand, dan kun je het beter met een stoffer en blik opvegen en weggooien in de Grijze* container. Het mag namelijk niet in de groene (GFT) container.

Hoe houtskool BBQ aansteken

Je steekt de houtskool gemakkelijk aan met een houtskool brander of met een aanmaakblokje. Wij raden aan om altijd de houtskool aan 1 kant van de barbecue te leggen, zodat je een warmtezone creëert. Doordat de warmtezone aan 1 kant zit, kun je daar ‘volle bak’ barbecueën. Moet het vlees wat langzamer, even rustig doorgaren, dan leg je hem aan de kant zonder kooltjes. Zo kun je op een perfecte manier je vlees of vis garen met houtskool.

Wat is goed bbq houtskool?

Als je langdurige wilt barbecueën, kiest je voor grotere stukken houtskool. Kwaliteit qua houtskool maakt niet echt uit. Echter is het nog beter om voor langdurige sessies, houtskool briketten te kiezen. Deze hebben meer brandstof en houden langer warmte vast. Met een volle lading houtskool kun je ongeveer 2 uur barbecueën.

Hoe lang kun je barbecueën met houtskool?

Met een volle bak houtskool, kun je ongeveer twee uur barbecuuen. Het ligt er wel aan hoe hard je de bbq laat branden (hoeveel zuurstof je toelaat). Met een volle bak, bedoelen we 1 brikettenbrander vol (+- 2kilo). Gemiddeld kun je uitgaan van 1,5 kilo per uur.

Auteur

  • Maarten

    Ik heb al sinds jongs af aan een brede interesse. Daarom ben ik Mannnen.nl, het online platform voor en door mannen. Hier deel ik mijn mening, ervaringen en handige tips over onderwerpen speciaal voor mannen. Van sport tot lichamelijke verzorging en van luxe producten tot home entertainment. Lees je mee?

    Bekijk Berichten