Ga naar de inhoud

Wat is dropshipping en hoe start ik hiermee?

Wil jij graag online wat extra geld verdienen? Dan heb je vast wel eens gedacht aan dropshipping. Binnen de e-commerce is dit namelijk een onderwerp dat vaak wordt besproken. Bovendien kun je Facebook niet openen zonder een advertentie van ‘dropship-guru’s’ te zien die jou gouden bergen beloven met hun cursussen. Maar wat is dropshippen eigenlijk en hoe kun je er mee beginnen? In deze blog op Mannnen.nl vertellen we je alles over deze methode van online geld verdienen!

wat is dropshipping

Wat is dropshipping precies?

Maar wat is dropshippen nu precies en hoe gaat het in zijn werk? Bij dropshipping kunnen verkopers producten in hun webshop aanbieden, zonder dat ze deze producten zelf op voorraad hebben. Plaatst iemand een bestelling in je webwinkel? Dan hoef je het product niet zelf te verpakken en te verzenden. Je zet de bestelling door naar de groothandel of producent van het product. Deze verzendt het vervolgens naar de klant.

De dropshipper heeft dus zelf helemaal geen fysiek contact met de producten die hij of zij online verkoopt. Er is geen voorraad nodig en ook verpakkingsmateriaal is overbodig. Dit maakt dropshipping erg toegankelijk voor beginnende online ondernemers. Je fungeert als het ware als tussenpartij

Dropshippen voordelen

Dropshipping heeft een aantal voordelen, vooral voor startende e-commerce ondernemers. De belangrijkste voordelen zijn dat er weinig startkapitaal nodig is, je geen magazijn nodig hebt om voorraad te bewaren en je zelf de verzending niet hoeft te regelen.

De groothandel neemt veel werk uit handen

Begin je met dropshippen, dan neemt de producent of groothandel veel werk uit handen. De consument bestelt bij jouw webshop en weet niet dat het product vanuit de groothandel wordt geleverd. Jij geeft de bestelling door aan de groothandel en deze neemt de bestelling in ontvangst en verstuurt het naar de consument. Jij als dropshipper maakt winst; het verschil tussen de prijs die de consument aan jou betaalt en de kosten die de groothandel rekent voor het product inclusief verzending.

Hierdoor is dropshippen een ideale manier om te beginnen met e-commerce zonder startkapitaal. De groothandel regelt alle formaliteiten en jij kunt je volledig focussen op de marketing. Je hoeft je geen zorgen te maken over het bijhouden van je voorraad producten of juist producten die niet verkocht raken.

Dropshippen nadelen

Klinkt heel positief toch? Maar wat zijn dan de dropshipping nadelen? Het grootste nadeel is dat je weinig invloed hebt op de klanttevredenheid. Jij geeft het verzenden van het product en de productie hiervan volledig uit handen. Ontstaan er problemen met het product of de verzending? Dan ben jij als dropshipper het aanspreekpunt. De consument zal jou verantwoordelijk houden voor problemen, terwijl de schuld eigenlijk bij de groothandel ligt.

Maar de consument weet natuurlijk niet dat hij een product heeft gekocht via dropshipment. Er wordt van jou verwacht dat je dit netjes oplost. Dit terwijl het vaak lastiger is om snel een goede oplossing te bieden. Communicatie met de groothandel in dit soort gevallen kan moeizaam zijn en veel tijd kosten.

Helaas vaak een lage winstmarge

Een ander nadeel van dropshippen is dat de winstmarge vaak erg laag is. Als beginnende dropshipper kun je geen al te hoge prijzen vragen, omdat je anders niks verkoopt. Van de prijs die jij in je webshop aan de consument rekent moet je veel afdragen aan de groothandel. Voor de productiekosten, maar natuurlijk ook voor het verpakken en verzenden.

Ben je een bekende influencer met een grote following op social media? Dan is dit een minder groot probleem, aangezien je dan een veel hogere prijs kunt rekenen. Trouwe volgers zijn dan toch wel geneigd om jouw product te kopen, ook al is dit veel duurder dan vergelijkbare producten in andere webwinkels. Celebrity sells zullen we maar zeggen!

dropshippen tips
Maak goede afspraken met de groothandel!

Starten met dropshipping tips

Wil jij beginnen met dropshipping? Dan kun je onze tips gebruiken om succesvol jouw eigen e-commerce zaak op te zetten. Er zijn namelijk een aantal zaken waar je rekening mee moet houden.

Tip 1: Vind een product en passende leverancier.
Dit kan best een zoektocht zijn, want vaak willen groothandels enkel in bulk verzenden. Ze zijn minder happig om steeds 1 of 2 producten naar een consument te versturen. Let ook op bestaande auteursrechten; ga geen producten verkopen die hier inbreuk op maken, zoals namaak-producten van bekende merken.

Tip 2: Test eerst het product zelf.
Je wil een goed product verkopen om je klanten tevreden te houden en geen gedoe te hebben. Bestel daarom altijd het product eerst zelf en test het goed. Nog een voordeel; je kan nu zelf goede en unieke foto’s en video’s maken voor in jouw webshop.

Tip 3: Bepaal je marketingstrategie.
Hoe ga je jouw product promoten onder je doelgroep? Er zijn veel online marketing methodes die je kunt toepassen. Bepaal welke het best bij jouw product, doelgroep en mogelijkheden past. Zo kun je er voor kiezen om een super strakke webwinkel te maken en tijd in SEO te investeren om hoog te ranken in Google (lees hier alles over de nieuwe Core Web Vitals Update). Maar je kunt ook kiezen voor de focus op social media zoals Instagram en Facebook. In dat geval kun je proberen influencers te strikken voor het promoten van jouw product.

Tip 4: Maak goede afspraken met de groothandel
Heb jij een groothandel gevonden die wil meewerken aan jouw dropshipping winkel? Maak dan goede afspraken en leg dit vast op papier. Het succes van jouw business ligt namelijk voor een groot deel in handen van de fabrikant. Maak dus afspraken over de catalogus (welke producten je mag verkopen in jouw webshop), op welke manier bestellingen worden doorgegeven en op welke manier de klantenservice wordt aangepakt.

Je wil namelijk zeker weten dat er geen gedoe ontstaat met de groothandel (of consumenten), omdat bestellingen niet goed worden opgepakt en producten te laat of niet worden geleverd. Heb jij een goed gevoel bij de groothandel en zijn er concrete afspraken gemaakt? Dan kun je starten met jouw dropship business!

Bonustip: skip die dropshipping cursussen

Nog een laatste tip van Mannnen.nl! Trap asjeblieft niet in die dure cursussen van ‘dropship experts’ zoals Joshua Kaats, Boyd Hoek of Jia Ruan. Je ziet deze gasten overal op social media voorbij komen met hun (irritante) advertenties. Vaak huren zij hier mooie huizen en auto’s voor, om jou te doen geloven dat je met hun cursus direct geld gaat binnen harken. Maar luister… als zij zoveel geld zouden verdienen met dropshipping? Waarom doen ze dan zoveel moeite om hun cursussen aan de man te brengen? Juist, die cursussen is eigenlijk hun core-business en daar verdienen ze het meest mee.

Deze ‘goeroes’ laten jou geloven dat je snel online geld kunt verdienen en met een paar uurtjes werken per dag kunt genieten van een luxe leventje. Trap er niet in, dit is slechts voor een enkeling weggelegd. Wij als normale mannen worden echt niet miljonair met dropshippen, nee ook niet als we hun cursussen volgen. De enigen die ‘passief inkomen’ verdienen zijn zij zelf omdat (vooral) jongeren hun simpele cursussen kopen voor veel te veel geld.

Dure cursussen ontmaskerd

Maar hoe doen ze het? Ze spelen slim in op de droom van veel mensen om vrij te zijn en hun eigen werktijden te kunnen bepalen. Boyd, Joshua en Jia doen alsof hun cursus jou ultieme financiele vrijheid gaat opleveren. Maar het zaakje stinkt aan alle kanten. Ze delen gratis tips in de basiscursus, waar je eigenlijk niks aan hebt. Wil je door naar de ‘echte tips’ dan moet je hun nog duurdere cursus kopen. Vervolgens laten zij omzetcijfers zien… omzet is leuk, maar uiteindelijk gaat het om je winst. Oftewel omzet minus kosten.

Hoe zit het met al die positieve reviews op internet? Dit zijn neppe reviews die ze zelf laten schrijven. Ze maken zelfs websites die reviews schrijven over hun Dropship Academy, zodat deze bovenaan in Google komen te staan. Hierdoor lijkt het alsof hun cursus het geld waard is, maar helaas. Internet-miljonair worden en passief inkomen genereren? Nope, gewoon hard studeren en werken voor je centen!

In dit filmpje van Kalvijn wordt je nog even goed met je neus op de feiten gedrukt over deze ‘scam’ van dropship-cursussen van Boyd Hoek, Joshua Kaats en Jia Ruan.

Wie is Joshua Kaats?

Joshua Kaats is de, naar eigen zeggen, dropship koning van Nederland. Deze jonge ondernemer werkt als digital nomad en heeft zijn geld verdiend met webshops gericht op fitness artikelen. Maar het echte geld probeert hij te maken met zijn cursus de Dropship Academy. Daarom hebben jij en ik hem vast wel gezien op Facebook of Youtube door middel van advertenties. En waarschijnlijk vind jij deze advertenties net zo irritant als ik.

Om jongeren te overtuigen deel te nemen aan zijn academy voor dropshipping laat hij zijn luxe leventje zien. En toont hij de omzet van verschillende online shops. Maar nogmaals, omzet zegt weinig. Hoeveel kosten maak je en hoeveel winst houd je over? Dat is natuurlijk veel belangrijker. Ook bij Joshua Kaats geldt; lijkt iets te mooi om waar te zijn, dan is dit vaak ook zo!

Wie is Jia Ruan?

Jia Ruan wordt gezien als de top autoriteit op gebied van mindset en online geld verdienen in Nederland. Althans, als we zijn eigen website mogen geloven. De bescheidenheid druipt er van af…. De ‘over mij’ pagina op zijn website geeft een 404-melding. Dus voor een online autoriteit is zijn website in ieder geval geen goed visitekaartje.

Ook Jia Ruan heeft het verkopen van cursussen en trainingen als core-business. Hier verdient hij zijn centjes mee, maar ik raad je niet aan om jouw centen hierin te investeren. Zoals je in de YouTube video van Kalvijn hierboven kan zien, zijn de gratis ‘live’ trainingen waardeloos en een vooraf opgenomen bandje. Hierin probeert hij voornamelijk jou te overtuigen om zijn waanzinnig dure ‘echte cursus’ aan te schaffen.

Wie is boyd Hoek?

Natuurlijk kijken we ook nog even naar Boyd Hoek. Ook Boyd Hoek verkoopt online trainingen en gaat jou leren hoe je een winstgevend marketing bureau start. Hierdoor moet je wel even de SMMB Masterclass gaan volgen. Op zijn website laat Boyd zien wat je allemaal krijgt bij deze masterlass en wat het waard is (volgens hemzelf). Toegang tot een Facebook groep ter waarde van 997 euro, coaching calls met Boyd zelf met een waarde van 1997 en kant-en-klare ads (ook weer ter waarde van 997 euro).

Boyd Hoek strooit dus met hoge bedragen om jou er van te overtuigen dat zijn SMMB Masterclass gigantisch waardevol is. Laat je niet misleiden en trap niet in deze training. Een totale waarde van 8988 euro aanbieden voor een tijdelijke prijs van 997 euro. Dat klinkt toch al te mooi om waar te zijn? Bovendien staat die ’tijdelijke’ prijs altijd al op 997 euro en is er helemaal geen sprake van een actie!

Wil jij beginnen met dropshipping en er een succes van maken? Volg onze tips en heb geduld. Laat je niet verleiden tot het aanschaffen van dure cursussen. Die gaan jou niet rijker maken!

Auteur

  • Maarten

    Ik heb al sinds jongs af aan een brede interesse. Daarom ben ik Mannnen.nl, het online platform voor en door mannen. Hier deel ik mijn mening, ervaringen en handige tips over onderwerpen speciaal voor mannen. Van sport tot lichamelijke verzorging en van luxe producten tot home entertainment. Lees je mee?

    Bekijk Berichten