Ga naar de inhoud

Thuisbioscoop maken stappenplan

thuisbioscoop maken

Ben jij een echte filmliefhebber en wil je een bioscoopervaring in huis halen? Dan gaat dit stappenplan van Mannnen.nl jou zeker helpen. Wij gaan je namelijk uitleggen hoe je zelf een bioscoopruimte in huis kunt bouwen. Zo kun jij eenvoudig een thuisbioscoop maken om te genieten van jouw favoriete films en series, met perfect beeld en geluid. Ben jij al benieuwd geworden?

De ultieme thuisbioscoop maken

De ultieme filmervaring beleef je helaas niet op je oude televisie, in een overbelichte woonkamer zonder surround sound. Toch jammer, want op Netflix, Amazon Prime, Pathé Thuis, Videoland en Disney+ kun je veel toffe films en series streamen. Heb jij het briljante idee om een thuisbioscoop in te richten? Volg dan ons thuisbioscoop maken stappenplan.

1. Kies een geschikte ruimte in huis
2. Koop een goede tv of beamer
3. Thuisbios surroundset
4. Bioscoopstoelen thuis
5. Drankjes en snacks

Kies een geschikte kamer

First things first; kies een ruimte of kamer in huis die geschikt is als home cinema. Denk aan een zolder, kelder of aanbouw bijvoorbeeld. Bij het kiezen van jouw ‘bioscoopzaal’ moet je met een aantal zaken rekening houden. Zo is het belangrijk dat de ruimte groot genoeg is, er goede ventilatie aanwezig is en je de kamer voldoende kunt verduisteren.

Maar ook de ondergrond is belangrijk. Een goede thuisbioscoop heeft altijd vloerbedekking liggen, want dit absorbeert geluid. Een houten vloer, parket of laminaat, weerkaatst geluid. Dit kan een storend effect geven omdat de weerkaatste geluidsgolven de nieuwe geluiden hinderen. Heb je nog geen vloerbedekking liggen? Laat dit dan leggen door een specialist voor de hoogste kwaliteit.

Grootte, lichtinval en ventilatie

Houd bij het selecteren van de ruimte voor jouw thuis bioscoop ook rekening met hoeveel mensen je wil ontvangen. Het is belangrijk dat iedereen comfortabel kan zitten en het scherm of de beamer vanaf elke zitplek goed kan zien. Kies bij voorkeur een donkere kamer, of een ruimte die je makkelijk kunt verduisteren. Zo komt het beeld van je film namelijk beter tot zijn recht en heb je geen last van weerspiegeling door daglicht.

Zorg ook voor een goede ventilatie. Je wil immers een thuisbioscoop maken en geen sauna. Voor een relaxte bioscoopervaring zet je in ieder geval een ventilator neer die een koel briesje kan verspreiden. Heb je een ruimte die erg benauwd aanvoelt? Overweeg dan om een ventilatiesysteem of airco te laten installeren.

Goede tv voor jouw thuis bioscoop

Oké heb je de juiste kamer gevonden en wil je deze gaan inrichten als home bioscoop? Dan ga je natuurlijk eerst kijken naar de beste tv voor jouw thuisbios. Tegenwoordig bieden veel streamingsdiensten hun films en series in 4K beeldkwaliteit aan. Ga daarom altijd voor een 4K televisie om te kunnen genieten van de hoogste beeldkwaliteit. Ook een functie als HDR (high dynamic range) is een mooie toevoeging. Dit zorgt er namelijk voor dat kleuren mooier en helderder naar voren komen.

Afhankelijk van de grootte van jouw thuisbioscoop en de kijkafstand kun je een bepaalde schermdiagonaal kiezen. Voor een goede kijkervaring geldt vaak bigger = better. Op een kleine televisie is het toch minder tof om je films te kijken. Maar overdrijf het niet, als je te dicht op het scherm zit kan een gigantisch beeldscherm ook niet echt ideaal zijn. Denk dus goed na over de grootte van jouw tv.

samsung qled tv
Samsung QLED line-up

Onze tv aanraders voor jouw home cinema

Maar welke televisie of beamer moet je dan kopen? Het aanbod is tegenwoordig enorm, met modellen van onder andere LG, Samsung, Panasonic, Philips, Sharp en Sony. Uiteraard is het kiezen van een goede tv ook afhankelijk van jouw budget. Heb je weinig geld te besteden? Kies dan voor een betaalbare tv met in ieder geval 4K ondersteuning.

Wil jij de beste kijkervaring? Ga dan voor een hogere prijsklasse en koop een televisie met 4K, HDR en Smart TV. Qua beeldpaneel raden wij OLED of QLED aan. OLED tv’s hebben een prachtige kleurervaring en hoge contrastwaarde zodat details nog beter getoond worden. QLED tv’s hebben een groter kleurbereik, hoge helderheid en nauwkeurige weergave van kleuren, zeker in combinatie met High Dynamic Range.

Extra tip: wil jij een nostalgische bioscoopsfeer nabootsen? Dan kun je kiezen voor een thuisbioscoop beamer. In de bios wordt namelijk ook altijd een videoprojector gebruikt.

Bioscoopervaring met een beamer

Een leuke optie als je een groter beeld wil zijn beamers. Veel beamers kunnen bijna 4x het beeld projecteren van een gemiddelde televisie. Hierdoor krijg je een echte bioscoopervaring en kan je meer mensen uitnodigen omdat je meer zichtruimte hebt!

Voor beamers moet je goed letten op de native resolutie, contrastratio en het aantal Lumen. De native resolutie van een beamer is de originele resolutie, ook wel input genoemd, van een beamer. Vaak hebben beamers een hogere ondersteunde resolutie waardoor de beamer handmatig naar een hogere resolutie overgezet kan worden. De contrastratio geeft aan wat de sterkte tussen licht en donker is waardoor het beeld kwalitatief mooier weergegeven wordt. Het aantal Lumen is belangrijk als een ruimte niet volledig verduisterd kan worden.

Beamers kunnen prima geprojecteerd worden op een witte muur of als je een mooiere optie wilt op een projectiescherm. Er bestaan verschillende projectieschermen voor beamers. Handmatige projectieschermen met een ijzeren behuizing, elektrische handmatige projectieschermen met ijzeren behuizing, projectieschermen met een statief, frame projectieschermen en projectiedoeken. De projectiedoeken zijn vaak een stuk goedkoper dan de andere opties.

Bij UpLiving kan je heel gemakkelijk voor een leuke prijs de hardware voor je thuisbioscoop in 1x in een bundel kopen. Beamer, projectiescherm en geluidssysteem. Je hoeft dan geen zorgen te maken of er apparaten niet op elkaar kunnen inspelen. Daarnaast bieden zij de bundels ook aan met een leuke korting.

Vergeet het geluidssysteem niet

Een van die dingen die film kijken in de bioscoop zo tof maakt is natuurlijk het enorm goede geluid. Door filmgeluiden die van alle kanten komen, diep en helder klinken en een goede bass hebben, ervaar jij de scenes alsof je er zelf in zit. Een goede surround soundset is onmisbaar bij het zelf inrichten van een thuisbioscoop. Je wil namelijk dat het geluid van alle kanten komt.

Voor een optimale geluidservaring raden wij aan om in ieder geval surround sound 5.1 te nemen. Bij voldoende budget is 7.1 een nog betere keuze. Bij 5.1 heb je 5 speakers en 1 subwoofer, bij 7.1 logischerwijs 7 speakers en 1 subwoofer.

Plaats de speakers vervolgens op de juiste plekken in de ruimte. In ieder geval in het midden aan de voorzijde, links en rechts voor en links en rechts achter. Zo hoor je vanaf elke plek in de kamer goed geluid. De subwoofer zet je ergens vooraan en richt je op de zitplaatsen.

Ga je een kleine thuisbioscoop bouwen? Dan is een surround audiosysteem 5.1 voldoende, het verschil tussen 5.1 en 7.1 is dan nauwelijks hoorbaar.

Tip: wil jij een zwevend tv-meubel plaatsen voor je boxen en soundbar? Gebruik dan de Fix ALL montagelijm van Soudal om de tv-kast perfect vast te maken.

Comfortabele zitplaatsen

Filmmarathon houden in jouw zelfgemaakte thuisbioscoop? Dan mogen comfortabele stoelen natuurlijk niet ontbreken. Je kunt een bank neerzetten of kiezen voor stoelen waarbij je rugleuning achterover kunt zetten. Maar het is toch eigenlijk ook wel heel tof om echte bioscoopstoelen te kopen. Dan heb je nog meer het gevoel dat je in de bioscoop zit.

Je kunt bioscoopstoelen online bestellen in de traditionele rode kleur. Hierbij heb je de keuze uit losse stoelen, maar ook rijen van 3, 4 of 5 stoelen. Afhankelijk van de inrichting van jouw home cinema kamer kun je dus het aantal stoelen kiezen. Zo’n bioscoopstoel zit niet alleen heerlijk, je kunt ook makkelijk je hapjes en drankjes in de leuning neerzetten.

Heb jij een Netflix & Chill date en wil je echt indruk maken? Ga dan voor een heuse loveseat in jouw thuisbioscoop. Succes gegarandeerd (nou oké, in in ieder geval 2 van de 3 gevallen net zoals The Naked Man).

thuis bioscoop maken

Drankjes en snacks

Tijdens een filmavondje draait het niet alleen om de film, het geluid en het gezelschap. Wat nog meer dan? Nou wat dacht je van SNAAAAAAACKSS! Een leuk avondje wordt nog lekkerder met hapjes en drankjes. Zorg dat je frisdrank, bier, wijn en whisky koud hebt staan. De popcorn mag uiteraard ook niet ontbreken. Kleine tip: bekijk je films vanuit je jacuzzi. Dat maakt de ervaring pas uniek!

Om jouw thuisbioscoop van alle gemakken te voorzien kun je er een wijnkoelkast of barcooler in zetten. Zo heb je altijd wijn en andere dranken op de ideale temperatuur. Heb je genoeg ruimte en wil je graag ijsblokjes met 1 druk op de knop? Dan is een Amerikaanse koelkast met ice-dispenser een fantastische keuze.

Met een retro popcorn machine maak je zelf popcorn en maak je jouw thuisbioscoop helemaal af. Een bioscoopavondje mag eigenlijk niet zonder popcorn georganiseerd worden. Bovendien staat zo’n popcornmachine super tof in jouw thuisbioscoop. Ze zijn in diverse maten, designs en prijsklassen verkrijgbaar.

Geniet van films en series in jouw thuisbioscoop

Met dit stappenplan van Mannnen.nl kun je jouw eigen thuisbioscoop maken. Je kunt het zo gek maken als je zelf wil (en jouw budget toelaat natuurlijk). Wil je een simpele filmkamer inrichten, dan kun je voor ongeveer 750 euro al klaar zijn. Dan koop je enkel een beamer, loungestoel en surround set. Is geld geen probleem voor jou? Dan kun je uitpakken met een 90-inch tv, op maat gemaakte bioscoopstoelen, een high quality surround set en (wijn)koelkast + popcornmaker.

Heb je echt hele specifieke wensen en een onbeperkt budget? Dan kun je een professioneel home cinema bedrijf inhuren. Zij helpen jou bij het inrichten van de thuisbioscoop en zorgen voor de perfecte setting. Zo wordt het geluid en beeld op elkaar afgestemd voor de allerbeste bioscoopervaring!

Extra tip: om jouw thuisbioscoop schoon te houden kun je een robotstofzuiger kopen. Deze zuigt automatisch alle popcorn- en chipskruimels voor je op. Bekijk hier onze beste robotstofzuigers test!