Ga naar de inhoud
plumeau jaloezie schoonmaken

Jaloezieën schoonmaken

Eenmaal aangeschaft zijn mooie jaloezieën of luxaflex een lust voor het oog. Waar je vroeger vooral de aluminium jaloezieën in huis zag, zie je tegenwoordig schitterende materialen, zoals hout of dik kunststof. De jaloezieën zijn tegenwoordig in vrijwel elke kleur te verkrijgen, dus altijd mooi af te stemmen op je huis.
Je zult er na enkele weken ook achter komen, dat jaloezieën echte stofvangers zijn. Het schoonmaken van de jaloezie is echter niemand zijn favoriete klus, dus gaan wij het leven iets dragelijker voor je proberen te maken. Hierbij enkele tips om het schoonmaken gemakkelijker te maken!

Zit je a la 2022 nog elke keer te stoeien met die jaloezieën? Nergens voor nodig! Wij geven je vandaag enorm makkelijke tips om ze schoon te maken. Of nog makkelijker, vraag gewoon je vrouw, moeder of schoonmoeder. Want ja, die zijn er eenmaal beter in. En nee, dit is niet ‘sexistisch’, dit heb ik uit eigen hand kunnen ervaren. Ik was er een half uur mee bezig en er zat nog stof op. Mijn vrouw deed het en het was in 20 minuten spot en spotschoon. Of dat zegt wellicht iets over mij kwaliteiten, dat kan ook.

Jaloezieën sluiten met schoonmaken

De allereerste gemakkelijke tips is om te starten met het grove werk. Er kan veel stof tussen de shutters gaan zitten, dus het gemakkelijkste is om ze allereerst helemaal te sluiten.
Vervolgens kun je met een stofzuiger het grootste gedeelte van het stof verwijderen. Het makkelijkst om dit te doen is met een opzetstuk, zodat je specifieker kunt zuigen. Zodra je 1 kant van de jaloezieën hebt gehad, draai je hem volledig de andere kant op en herhaal je het proces.
Hiermee zal je 80% van de grote stofvlokken direct verwijderen van de shutters, waardoor de rest van het proces gemakkelijker gaat worden.
sopje jaloezie schoonmaken

Jaloezieën schoonmaken met washandje

Nadat het grootste gedeelte van het stof verwijderd is, pak je een emmer met warm water en een mild reinigingsmiddel. Reinigingsmiddelen met veel chemicaliën, kunnen de structuur van de shutters aantasten en dat wil je niet.
Zodra het sopje klaar staat, maak je het washandje vochtig. Let op het watergebruik. Vooral houten jaloezieën kunnen niet tegen teveel water, dus wring het washandje goed uit. Het washandje vouw je vervolgens om de jaloezie heen en je klemt deze met wijsvinger en duim. Zo pak je direct de boven en onderkant mee.
Het klinkt als veel werk, maar in een kwartier tijd heb je zo de gehele jaloezie schoongemaakt.

Wil jij nou eens meer tips? Lees dan eens hoe je gezonder kunt eten bij voedingskleuren, kijk hoe je een rap schrijft of bekijk hoe je een dikke baard groeit!

Schoonmaakmiddel voor jaloezieën

Voor vrijwel alle jaloezieën kun je hetzelfde schoonmaakmiddel gebruiken. Wij raden altijd aan om een schoonmaakmiddel te gebruiken zonder veel agressieve chemische stoffen. Het makkelijkste is om een milieuvriendelijke allesreiniger te gebruiken. Een klein dopje hiervan is genoeg. Wil je je jaloezieën ook glanzend krijgen? Voeg dan een klein scheutje wasverzachter toe. Dit zorgt voor een kleine glans op de shutter en zorgt ervoor dat er minder snel aanslag komt op de shutters.
schutter schoonmaken

Stofvrij maken shutters

Er zijn ook diverse handigs tools te gebruiken voor het stofvrij maken van je shutters. Een voorbeeld hiervan is de stoffer zoals te zien op de onderstaande afbeelding. Hiermee klem je drie of vier stoffers op de lamellen, waardoor je in no-time alle houten plankjes schoongemaakt hebt. Let op. Met dit soort tools verplaats je vooral het stof en neem je het niet op.
Het kan dus handig zijn om dit te doen en vervolgens de stofzuiger nog even te pakken. Met het stofvrij maken van shutters creëer je echter geen glans, hiervoor heb je toch echt een ouderwetse poetsdoek nodig met een klein beetje schoonmaakmiddel en wasverzachter.

Jaloezie stofvrij maken met plumeau

Het gebruik van een plumeau gaat eigenlijk hetzelfde als met een stofvrij-maker-tool. Je verplaatst het stof met een plumeau, dus je zorgt vooral dat het van locatie veranderd. Tegenwoordig zijn er wel diverse plumeaus die ook een hechtende werking hebben. De bekendste hiervan is de Swiffer.
Door een Swiffer te gebruiken, verplaats je niet het stof, maar verwijder je het van de jaloezie. Gebruik dus geen ouderwetse plumeau om je jaloezie stofvrij te maken.
Jaloezie stofvrij maken

Lastige plekjes jaloezie schoon maken

Met de bovenstaande tips je shutter binnen enkele minuten schoon, maar bijna iedereen heel moeite met de lastige plekjes van de jaloezie. Met lastige plekjes bedoelen wij de verbindingsplekken, de hoekjes en de bovenkant. Onze tips hiervoor is het gebruik van een (schone) tandenborstel.
Doop de tandenborstel in het sopje en ga zachtjes over de moeilijke bereikbare plekken heen. Hiermee zorg je ervoor dat niet vergeten wordt. Gebruik natuurlijk wel een schone tandenborstel en niet die van je broertje, want dat wordt (waarschijnlijk) niet in dank afgenomen.

Jaloezie droog maken

Een stap die vaak vergeten wordt bij het schoonmaken van de jaloezieën, is het droogmaken van de jaloezie. Een natte jaloezie zal de perfecte plek zijn voor nieuw stof. Tevens zal een natte jaloezie meer kans hebben om krom te trekken (bij houten jaloezieën tenminste).
Na het stofzuigen van de jaloezie, het schoonpoetsen met een doekje en het reinigen van de lastige plekjes, adviseren wij altijd om met een droge doek het proces te herhalen. Zodra je jaloezie droog is, zal dit veel minder snel stof aantrekken. Dit geldt echter niet alleen voor jaloezieën, maar ook voor je tv-kast of je buffetkast.
Maak na het schoonmaken altijd het gereinigde gedeelte droog, zo blijft het ook schoon!
schone jaloezieën

Resumé van jaloezieën schoonmaken

Je weet nu dus hoe je je (houten)jaloezie moet schoonmaken en hoe je ervoor zorgt dat het weer ouderwets gaat glanzen. Ons laatste tip is om dit toch echt met enige regelmaat te gaan doen.
Ik probeer zelf minimaal 1 keer per maand het bovenstaande proces uit te voeren, zodat er geen vieze plekken in de jaloezieën kunnen trekken. Het hoeft niet elke keer zo uitgebreid, maar probeer gewoon elke stofzuigronde even snel langs de jaloezieën te gaan en probeer 1 keer per maand het grondig schoon te maken.

Auteur

  • Maarten

    Ik heb al sinds jongs af aan een brede interesse. Daarom ben ik Mannnen.nl, het online platform voor en door mannen. Hier deel ik mijn mening, ervaringen en handige tips over onderwerpen speciaal voor mannen. Van sport tot lichamelijke verzorging en van luxe producten tot home entertainment. Lees je mee?

    Bekijk Berichten