Ga naar de inhoud

Hybride auto of elektrische auto?

Hybride auto’s zijn een populaire keuze onder consumenten die op zoek zijn naar een groene en efficiënte manier van rijden. Een hybride auto is een voertuig dat zowel een verbrandingsmotor als een elektromotor gebruikt om aandrijving te geven. Dit in tegenstelling tot een volledig elektrische auto die alleen een elektromotor gebruikt. Wil jij een nieuwe auto kopen maar twijfel je tussen een hybride auto of elektrische auto? In deze blog op Mannnen.nl kijken we naar wat de betere keuze is.

hybride of elektrische auto

Plug in hybride auto (PHEV)

Een plug-in hybride auto (PHEV) is een speciale soort hybride auto die ook opgeladen kan worden via een externe stekker. Dit betekent dat deze auto’s een grotere elektrische rijafstand hebben dan een traditionele hybride auto en minder afhankelijk zijn van de benzine- of dieselmotor.

De verbrandingsmotor van een hybride auto wordt gebruikt om de batterijen op te laden en de elektromotor wordt gebruikt om de auto aan te drijven. Wanneer de auto stilstaat of langzaam rijdt, zoals bij stoplichten, wordt de elektromotor gebruikt. Wanneer de auto sneller gaat rijden, schakelt de verbrandingsmotor in. Dit systeem wordt ook wel “regeneratief remmen” genoemd, omdat de energie die vrijkomt tijdens het remmen wordt opgeslagen in de batterij.

Kosten hybride auto’s

De kosten van een hybride auto kunnen variëren, afhankelijk van het merk en model. In het algemeen zijn hybride auto’s duurder dan vergelijkbare benzine auto’s, maar deze extra kosten kunnen worden terugverdiend in de vorm van lagere brandstofkosten en lagere onderhoudskosten. Bovendien zijn hybride auto’s vaak gekwalificeerd voor fiscale voordelen en andere subsidies, waardoor de totale kosten kunnen worden verlaagd. Zo betaal je tegenwoordig minder wegenbelasting voor een hybride auto dan voor een benzine auto.

Elektrische auto

Een elektrische auto, of EV, is een auto die wordt aangedreven door een elektromotor in plaats van een verbrandingsmotor (benzine). Deze elektromotor wordt aangedreven door een accu, die kan worden opgeladen door het stopcontact of via een snellaadpunt. Dit betekent dat er geen uitstoot van schadelijke stoffen zoals CO2 en stikstofoxiden plaatsvindt tijdens het rijden.

Een ander groot voordeel van elektrische auto’s is dat ze veel efficiënter zijn dan verbrandingsauto’s. Ze hebben minder onderdelen die kunnen slijten en vereisen minder onderhoud, wat leidt tot lagere kosten op de lange termijn.

Een belangrijk aspect voor veel mensen die overwegen om een elektrische auto te kopen, is de bijtelling. Gelukkig is de bijtelling voor elektrische auto’s momenteel lager dan voor benzineauto’s. In 2023 betaal je 16% bijtelling over de aanschafprijs tot 30.000 euro voor een elektrische auto. Over het bedrag daarboven betaal je 22%, net zoals bij een normale auto.

Wat kost een elektrische auto?

Wat betreft de kosten van een elektrische auto, deze kunnen variëren sterk afhankelijk van het merk en model. Sommige elektrische auto’s zijn relatief betaalbaar, terwijl andere modellen meer prijzig zijn. Over het algemeen geldt wel dat elektrische auto’s duurder zijn dan auto’s die rijden op benzine. Het is wel belangrijk om te overwegen dat de lagere onderhoudskosten op de lange termijn de hogere aanschafprijs kunnen compenseren.

Gelukkig zijn er ook subsidieregelingen voor elektrische auto’s beschikbaar. De regering biedt soms subsidie aan voor de aanschaf van elektrische auto’s, waardoor deze aantrekkelijker worden voor consumenten. Het is altijd een goed idee om te kijken naar de beschikbare regelingen voordat je een aankoop doet.

Hybride auto of elektrische auto kopen?

Maar wat is nu beter, een hybride of elektrische auto kopen? Dit is natuurlijk afhankelijk van jouw persoonlijke situatie. Hoewel een hybride auto deels elektrisch rijdt, is hij nog steeds afhankelijk van benzine. Deze auto’s zijn dus minder groen dan een volledig elektrische auto. Het voordeel is echter wel dat je met een hybride auto dus niet compleet afhankelijk bent van elektrische laadpalen. Is er geen laadpaal beschikbaar? Dan kun je benzine taken en met een gerust hart verder rijden.

Heb jij een eigen oprit bij je woning en kun je dus een laadstation aan huis laten plaatsen? Dan is een elektrische auto wellicht interessanter dan een hybride model. Elektrische auto’s zijn zuiniger en stoten geen schadelijke stoffen uit. Ook beter voor het milieu dus. Bovendien profiteer je van een lagere bijtelling als je een volledig elektrische auto rijdt. Tegenwoordig is de actieradius ook flink verbeterd, waardoor je lange stukken kunt rijden zonder tussendoor aan de snellader te moeten opladen.

Ben jij een echte autoliefhebber? Dan hebben we op Mannnen.nl nog meer interessante blogs voor je. Check bijvoorbeeld hier ons onderzoek naar de meest asociale autorijders, de 10 duurste auto’s ter wereld en waar je kunt parkeren bij een vliegveld.

Auteur

  • Maarten

    Ik heb al sinds jongs af aan een brede interesse. Daarom ben ik Mannnen.nl, het online platform voor en door mannen. Hier deel ik mijn mening, ervaringen en handige tips over onderwerpen speciaal voor mannen. Van sport tot lichamelijke verzorging en van luxe producten tot home entertainment. Lees je mee?

    Bekijk Berichten