Ga naar de inhoud

3 onderhoudstips voor iedere auto

Er zijn twee hoofdtypen van auto-onderhoud. Ten eerste heb je reparatie onderhoud, dat nodig is als onderdelen van je auto stuk zijn of vervangen moeten worden. Dit type onderhoud wordt uitgevoerd wanneer er daadwerkelijk iets mis is met de auto en in dat geval is een autoverzekering van allianzdirect.nl wel handig om te hebben.

Ten tweede is er het preventieve onderhoud, wat regelmatig uitgevoerd moet worden om je auto in goede conditie te houden en toekomstige problemen te voorkomen. Laten we eens kijken naar 3 tips waarmee je je auto goed kunt onderhouden.

onderhoudstips auto

3 auto onderhoudstips

Onderstaande tips kun je gebruiken om jouw auto in optimale conditie te houden.

  1. Luchtfilter controleren
  2. Accu onderhouden
  3. Airco onderhouden

Controleer het luchtfilter regelmatig

Het luchtfilter wordt vaak over het hoofd gezien, maar moet goed onderhouden worden. Deze heeft namelijk invloed op de prestaties van je auto. De motor van je auto gebruikt constant lucht van buiten om te mengen met de brandstof. Het luchtfilter zorgt ervoor dat deze lucht schoon is voordat het met brandstof mengt. Als dit luchtfilter niet goed werkt, zal de auto minder goed presteren en zul je dus geen soepele rijervaring hebben. Controleer je luchtfilter dus regelmatig en vervang als dat nodig is.

Een lege accu repareren

Heeft je auto een lege accu en heb je geen startkabel? In dat geval kun je proberen om je auto aan te duwen, maar dit werkt alleen als je accu niet helemaal leeg is. Je kunt dit zien als de lampjes op je dashboard nog branden. Een auto aanduwen kun je beter niet alleen doen, dus schakel daarvoor hulp in.

Het is goed om te weten dat je een auto met automatische versnellingsbak niet kunt aanduwen. Wanneer je je auto gaat aanduwen, moet je de auto eerst op contact zetten en alle extra’s zoals airco en radio uit. Druk de koppeling helemaal in en zet de auto in de tweede versnelling. Haal de auto van de handrem en begin met duwen.

Als de auto beweegt, laat je de koppeling los en geef je gas. Als de motor aanslaat, druk dan snel weer de koppeling in. Rijd daarna minstens 30 minuten door om de accu weer op te laden. Doet de accu het nog steeds niet? Bekijk hier dan een aantal autoverzekeringen. Je verzekering zal de kosten dekken.

De airco onderhouden

Een goedwerkende airco in je auto is natuurlijk erg fijn. Het zorgt niet alleen voor een lekker koel gevoel in de zomer en heldere ramen in de winter, maar het is ook nog eens goed voor je gezondheid. Een airco die niet goed werkt kan namelijk vieze lucht verspreiden en dat is niet goed voor je. Als je auto muf ruikt als je de airco aanzet, dan is het tijd om deze na te laten kijken.

Controleer de airco dus regelmatig om grotere en duurdere reparaties te voorkomen. Bij zo’n controle wordt alles van de airco nagelopen, zoals de filterdroger, en wordt er nieuwe koelvloeistof in gedaan. Ook maken ze de airco schoon, waardoor je weer frisse lucht in de auto hebt. Met deze onderhoudstips zul je een stuk fijner kunnen rijden!

Lees jij graag over auto’s? Dan hebben we op Mannnen.nl nog veel meer handige blogs voor je. Bekijk hier bijvoorbeeld onze complete checklist voor auto-onderhoud, welke automerken de meest asociale bestuurders hebben en de Top 10 duurste auto’s ter wereld.

Auteur

  • Maarten

    Ik heb al sinds jongs af aan een brede interesse. Daarom ben ik Mannnen.nl, het online platform voor en door mannen. Hier deel ik mijn mening, ervaringen en handige tips over onderwerpen speciaal voor mannen. Van sport tot lichamelijke verzorging en van luxe producten tot home entertainment. Lees je mee?

    Bekijk Berichten