Ga naar de inhoud

Zo kies je het beste formaat heren horloge

Als je zoals de meeste mannen bent, is de kans groot dat je niet veel sieraden draagt. Veel mannen vinden deze accessoires namelijk te veel gedoe, en raken ze vaak kwijt. Er is echter één type sieraad waar de meeste mannen minstens een van hebben liggen. Dat is natuurlijk het heren horloge. Eenmaal goed gekozen, dan gaat een horloge jaren mee!  Een horloge laat een hele outfit stijlvoller overkomen.

Daarnaast kan het dragen van een horloge natuurlijk ook erg praktisch zijn, laten we dat niet vergeten! Toch kan het best een klus lijken om een geschikt heren horloge in de juist kleur, vorm en formaat. Mannnen.nl heeft een paar tips voor je op een rijtje gezet die je erbij kunnen helpen om het perfecte horloge uit te zoeken!

beste formaat heren horloge

Soorten heren horloges

Bij het kiezen van een mannen horloge heb je over het algemeen vier verschillende soorten horloges waar je uit kunt kiezen.

Mechanische horloges

Een klassiek mechanisch horloge is een goede keuze voor de echte liefhebber. Het uurwerk van dit horloge wordt gedreven door veel kleine onderdelen die met de hand in elkaar gezet worden. Dit soort horloges zijn prachtig! Mechanische horloges zijn over het algemeen duurder en is het aan te raden om het horloge jaarlijks naar een juwelier te brengen voor het nodige onderhoud.

Quartz horloges

Dit soort horloges zijn niet de ‘real deal’ maar alsnog een erg goede duurzame keuze. Het uurwerk is punctueel en wordt aangedreven door batterijen. Als je een horloge wilt met weinig onderhoud is dit een hele goede optie. 

Digitale horloges

Een digitaal horloge heeft geen wijzers, maar het geeft de tijd weer op basis van nummers. Over het algemeen worden dit soort horloges door bepaalde groepen erg gewaardeerd. Dit soort horloge is voornamelijk bij de jongere generatie weer helemaal in.

Smartwatches

Wil je het het meeste halen uit een horloge? Dan kun je ervoor kiezen om een smartwatch aan te schaffen. De horloges binnen deze branche zien er niet alleen erg stijlvol en futuristisch uit, maar zijn ook nog eens erg praktisch. Zo kun je via deze digitale horloges apps openen of bijvoorbeeld bellen. Smartwatches met bloeddrukmeter dragen ook nog eens bij aan meer inzicht in jouw gezondheid.

De prijs van een horloge voor mannen

De prijzen voor een horloge variëren enorm. Zo zijn er horloges die tienduizenden euro’s kosten, andere horloges kun je kopen bij een juwelier voor een paar tientjes. In principe zegt de prijs niet heel veel over de kwaliteit van een horloge. De prijs wordt bepaald op basis van het merk, het materiaal en de arbeidskosten. Zo zijn er meerdere merken die hun horloges als exclusief item aanbieden, daarom wordt de prijs enorm opgedreven.

Houd jij van duur en exclusief? Bekijk dan hier de duurste horloges ter wereld!

Beste formaat heren horloge

Er zijn over het algemeen drie verschillende aspecten waar je rekening mee moet houden als je naar het juiste formaat voor een heren horloge zoekt. Dat zijn namelijk het formaat van de horlogekast, de breedte van je horlogeband en de dikte van het uurwerk. Iedereen heeft zijn eigen smaak, er is dan ook geen goede of slechte optie. Wel kun je een robuust horloge inzetten als een echte eyecatcher. Je kunt voor een verfijnder horloge kiezen wanneer je juist wilt dat het horloge deel uitmaakt van jouw outfit.

horloge heren

Horlogekast mannen horloge

De beste manier om het ideale formaat van een horlogekast voor je heren horloge te achterhalen is door je polsmaat op te meten. Dat kan je eenvoudig doen met een meetlint. Als je deze niet hebt kun je ook een willekeurig touwtje gebruiken waarop je de afmeting van je pols aftekent.

De vuistregel voor de horlogekast van een heren horloge is dat een polsomtrek van 15 tot 18 centimeter het beste past bij een horlogekast van tussen de 34 en 40 millimeter. Voor polsen van een omtrek van 19 centimeter of groter is een horlogekast tussen de 42 en 46 millimeter het meest gepast.

En de polsband?

Als je eenmaal de juiste afmetingen van de horlogekast van je heren horloge bepaald hebt, is het uitzoeken van een geschikte polsband vrij eenvoudig. De vuistregel hiervoor is namelijk dat deze de helft van het uurwerk, dus je horlogekast is. Daarbij heb je voor de polsband van een heren horloge nog de keuze uit verschillende materialen. Een klassiek horloge heeft vaak een polsband van leer. Daarnaast kun je kiezen uit roestvaststaal, kunststof, rubber of andere, minder gangbare materialen.

Uurwerk horloge heren

Als je op zoek bent naar een horloge heren, is tenslotte ook de dikte van het uurwerk belangrijk. Voor een horlogekast tussen de 34 en 40 millimeter is deze vaak zeven millimeter. Voor de horlogekasten tussen de 42 en 46 millimeter is deze vaak negen millimeter. Een dikker uurwerk of grotere knoppen op het uurwerk laat een heren horloge vaak groter lijken.

We wensen je veel plezier bij het uitzoeken van een nieuw horloge!

Auteur

  • Maarten

    Ik heb al sinds jongs af aan een brede interesse. Daarom ben ik Mannnen.nl, het online platform voor en door mannen. Hier deel ik mijn mening, ervaringen en handige tips over onderwerpen speciaal voor mannen. Van sport tot lichamelijke verzorging en van luxe producten tot home entertainment. Lees je mee?

    Bekijk Berichten