Ga naar de inhoud

Alles over suppen

Jooo, what’sup? We gaan het vandaag hebben over suppen. Niet soepen, nee Suppen! De nieuwste rage op het water. Suppen werd de afgelopen jaren al steeds populairder, maar is deze zomer echt doorgebroken. De sup-verhuur tenten schieten als paddestoelen uit de lucht en wij gaan je vandaag alles over Suppen vertellen!

Zo gaan we je helpen met de vragen: Wat is suppen?, hoe moet je suppen?, wat kost een supboard / supplank? en wat je nodig hebt om te starten met suppen? Lets go!

A la 2022 is suppen echt een populaire trend geworden! Door corona de afgelopen jaren, werd het steeds populairder om alleen te gaan sporten. Je kon het water bijna niet op, zonder een supboard tegen te komen. In 2022 zien wij nog meer suppers, dus deze blog wordt steeds belangrijker! Wij gaan je uitleggen wat je nodig hebt, hoe je moet suppen en welke sup-producten je nodig hebt! Lees snel verder om te starten met suppen in 2022!

Wat is suppen

Allereerst maar even het belangrijkste vertellen: Wat is suppen? Suppen is jezelf voortbewegen op een supboard (soort surfplank) met een peddel. Suppen staat letterlijk voor Stand-Up-Paddle en er is naast water, je plank en een peddel niks anders nodig.

Het suppen komt van origine uit Hawaï, waar de instructeur op een board stonden om hun leerlingen les te geven. Dit werd gespot door andere (vaak minder bedreven) surfers, die het ook gingen doen. En zo is Suppen geboren!

Het voordeel van suppen t.o.v. (wind)surfen is dat er geen wind nodig is. Je gooit simpelweg je supboard in het water, gaat erop staan (klinkt makkelijker dan het is) en je beweegt je voort door middel van een lange peddel die je in het water zet. Het is dus naast een leuke activiteit, ook nog een sportieve bezigheid. Naast het balanceren van je lichaam, ben je constant bezig jezelf ‘af te zetten’ in het water. Het is dus ook goed voor je gezondheid!

Supboard of Supplank

Het belangrijkste als je wilt beginnen met suppen is het Supboard of de Supplank. Deze ziet er qua vorm identiteit uit aan een surfplank, maar heeft wel enkele belangrijke verschillen. Een supboard kan zowel opblaasbaar, als hard zijn. De opblaasbare supboards zijn perfect om mee te nemen in je auto, omdat je ze pas op locatie hoeft op te blazen. De harde supplanken nemen iets meer ruimte in beslag, maar zijn voor de professional wel beter. Door de hardheid heb je minder waterweerstand en kun je dus sneller over het water.

Hoe moet ik suppen

De supboards zijn in drie verschillende categorieën op te delen:

1. Hardboard supplank. De hardboard supplank is een harde plank die in zijn geheel vervoerd dient te worden. Omdat de plank harder is, heb je minder waterweerstand. Ook heb je minder balans t.o.v. een opblaasbare sup. Een harde supplank is dus vooral aan te raden als je al wat ervaring hebt. Je kunt met een harde supplank sneller door het water gaan. Let er wel op: je moet wel de ruimte hebben om de plank te bewaren en te vervoeren. Een gemiddelde hardboard supplank is zo’n 80 cm breed en zo’n 3,3 meter lang. Denk hier dus aan bij de aanschaf van je supboard!

  1. Opblaasbare Supplank. De opblaasbare supplank / supboard is onze favoriet. Het is ook ontzettend handig voor beginners om te starten met een opblaasbaar supboard. Doordat de opblaasbare varianten iets ‘dieper’ in het water ligt, is het makkelijker je balans te vinden. Ook ligt de opblaasbare supplank iets dieper in het water, waardoor je minder snel kunt gaan. Dit klinkt interessant, maar de balans vinden op een supboard is echt lastig. Daarnaast zijn deze opblaasbare planken gemakkelijk te vervoeren en heb je geen lang gevaarte in je auto / huis staan. Na het suppen laat je gemakkelijk het board leeglopen, waardoor het als een klein pakketje vervoerd kan worden.
  1. Soft Top Supplank. De Soft Top Supboards zijn de ‘instap’ varianten onder de sups. De soft-top staat niet voor een zachtere voorkant, maar voor het materiaal van de supplank. Een soft-top supboard is gemaakt van makkelijker drijfbaar materiaal en heeft niet de hardheid van een hardboard supplank. De Soft Top Supplank is het absolute instapmodel, omdat het veruit het hoogste drijf- en balansvermogen heeft. De kosten zijn ook het laagst. Het nadeel is dat het wel in zijn geheel meegenomen moet worden en het ‘sturen’ en de ‘snelheid’ ook het laagst ligt.

Je kunt dus het best op de volgende manier kijken: Ben je een absolute beginner en heb je de ruimte thuis of woon je aan het water? Koop dan een soft-top supplank.

Moet je telkens reizen naar het water en ben je al ietsjes meer gevorderd? Koop dan een opblaasbare supplank.

Wil je zo snel mogelijk gaan en is de balans geen probleem meer voor jou? Koop dan een hardboard supboard.

Sup huren of sup kopen

Wat heb ik nodig op te suppen?

Naast het board, is er eigenlijk 1 echte benodigd om te kunnen suppen en dat is de peddel.  Je hebt sup-peddels in veel verschillende vormen en materialen, maar kijk vooral goed naar de lengte. Kijk naar je eigen lengte en kijk naar de benodigde lengte van de peddel. Het is absoluut niet fijn om een te kleine peddel te hebben, aangezien je dan constant aan het bukken bent. De gemiddelde sup peddel heeft een lengte van anderhalf tot twee meter. De meeste peddels zijn zelfs verstelbaar. Let hier dus even goed op bij aanschaf!

Qua materialen kunnen wij redelijk kort zijn; het maakt niet heel veel uit. Je hebt peddels met grotere bladen (meer weerstand, sneller), sup peddels van lichte materialen (duurder maar makkelijker te hanteren) en sup peddels van 400 euro. Kies gewoon een instapmodel. Het supboard is echt het belangrijkste, de peddel heb je simpelweg ook nodig, maar ga hier niet je geld aan uitgeven.

Naast de supboard en de peddel zien wij ook heel veel mensen met een wetsuit op de sup. Dit is geen verplichting, maar in tegenstelling tot in Hawaï is ons water niet altijd lekker warm. Het kan dus wel fijn zijn om een wetsuit voor suppen aan te schaffen. De goedkoopste wetsuits heb je al voor zo’n 20 euro. De duurdere gaan richting de 200/300 euro.

Ons advies hierin ook: Kies eerst voor de goedkope optie. Mocht je het echt leuk vinden en vaker gaan doen, investeer dan pas in kwaliteit.

Wat voor soort sup heb ik nodig

Hoe moet ik suppen?

Het suppen zelf is in theorie niet erg lastig. Je kruipt vanaf het water op je sup, gaat staan en begint te peddelen. Het werkt hetzelfde als een kayak, alleen i.p.v. zitten, sta je.

Met de padel zorg je ervoor dat je naar voren, achter, links of rechts gaat, weer hetzelfde als een kayak / kano.

De moeilijkheid zit hem in het vinden van de balans op het board en tegelijkertijd het peddelen. De meeste starters, starten dan ook op hun knieën op de plank. Zo is het makkelijker om je balans te vinden en kun je vast wennen aan het ritme van de peddel en hoe je vooruit gaat.

Ook de stroming zorgt voor een extra uitdaging. Als jij volle bak tegen de stroming in wilt ‘suppen’, moet je een stuk meer kracht zetten. Ook als je een bocht wilt maken en de stroming ‘pakt’ ineens je sup, dan wordt het lastiger. Start dus eerst op je knieen en leer hoe je sup beweegt, hoe de stroming werkt en hoe je vooruit gaat. Heb je dit onder de knie? Probeer dan rustig op te staan. Kleine tip: in een klein meertje zonder stroming gaat dit een stuk makkelijker dan op open water!

Gelukkig staan er op YouTube genoeg video’s die de beginselen uitleggen. Kijk hier ook even naar, het scheelt je erg veel!

Hoe moet ik suppen

Sup kopen of huren?

In bijna elke ‘grote’ stad met water heb je tegenwoordig een keuze op een sup te huren. Wij adviseren ook echt om dit een paar keer te doen, voordat jij besluit tot kopen. Een sup huur je vaak al vanaf zo’n 10 tot 15 euro per keer (minimaal) en wij raden aan dit in verschillende steden, watertjes en vooral temperaturen te doen.

Tuurlijk, met 35 graden lekker in het water peddelen vindt iedereen geweldig. Desnoods ga je op je sup zitten en tour je een beetje door het water. Of je het nog steeds zo leuk vindt met 15 graden en miezerregen? Daar zijn wij wel benieuwd naar! Het kopen van een sup met de peddel erbij, kost toch al snel zo’n 300 euro en een peddel vanaf 50 euro. Eerst nadenken, dan doen!

Nu weet jij alles over suppen! Wil je meer weten over leuke sporten in de zomer? Check dan eens onze blogs over Paddel, hoe je een (goedkope) homegym kunt maken en hoe je zorgt dat je genoeg eiwitten binnenkrijgt!

Auteur

  • Maarten

    Ik heb al sinds jongs af aan een brede interesse. Daarom ben ik Mannnen.nl, het online platform voor en door mannen. Hier deel ik mijn mening, ervaringen en handige tips over onderwerpen speciaal voor mannen. Van sport tot lichamelijke verzorging en van luxe producten tot home entertainment. Lees je mee?

    Bekijk Berichten