Ga naar de inhoud

Een huis kopen in 2023

Een huis kopen is helaas niet meer zo makkelijker als het vroeger ging. Ik herinner me nog goed dat mijn vader zei dat hij van 60.000 gulden een huis kocht. Dat was 5 jaar volle bak sparen en een beetje geld lenen van zijn vader en hup, je had een huis. 


Nu moet je eigenlijk als stel, beide boven modaal verdienen en een flinke buts eigen geld meenemen, anders kom je er eigenlijk niet tussen. Vandaag gaan we je iets meer proberen te vertellen waar je rekening mee moet houden tijdens het kopen van een huis! 

Waar rekening mee houden tijdens het kopen van een huis

Eigenlijk begint het kopen van een huis met de simpelste vraag: Hoeveel kan je lenen. Dit wordt ook wel een hypotheek genoemd. De hypotheek is eigenlijk de lening van de bank, die je afsluit om het huis te kopen. De hypotheek wordt berekend aan de hand van je inkomen, de inkomens van je partner en de eventuele schulden die je hebt. Je kunt soms online een kleine inschatting maken via bepaalde rekentools, maar voor het definiete bedrag moet je toch echt naar een hypotheekadviseur. Als je weet hoeveel je kunt lenen, kan de huizenjacht gaan beginnen! 

Huis kopen 2023

Hoe een huis zoeken?

Iedereen weet dat je online bepaalde websites hebt waar je huizen kunt zoeken. De bekendste hiervan is Funda. Hoe deze website echter werkt, is dat makelaars hier pas hun aanbod op plaatsen, zodra de ‘eerste schifting’ is geweest. Je grijpt dus heel vaak naast het net. Wat wij aanraden, is om in gesprek te gaan met makelaars uit de buurt waar je heen wilt. Door aan te geven bij de makelaar wat je wilt, heb je meer kans op een huis wat aangeboden wordt, voordat het op de website staat. Ook heb je dan direct een kans op een goede aankoopmakelaar. 

Je hebt namelijk altijd een aankoopmakelaar en een verkoopmakelaar. De aankoopmakelaar, zoals de naam al zegt, helpt met de aankoop van een huis. Hij bepaalt samen met jou wat het huis waard is, wat de gebreken zijn en waar je op moet letten bij aanschaf! 

De verkoopmakelaar helpt dus met de verkoop van een huis. Je hebt dus vaak rekening te houden met twee partijen. 

Hoe het goede huis zoeken?

Het goede huis zoeken blijft de lastigste klus. Wil je in een specifieke locatie wonen? Dan gaat de prijs vaak al omhoog. Ben je dus gebonden aan 1 stad en wil je daar perse wonen? Dan moet je er rekening mee houden dat je meer betaald dan als je vrij bent in locatiekeuze. Bepaalde steden zijn nou eenmaal duurder dan andere steden. Voor een hoekhuis in de grote stad, betaal je al snel 50 tot 100 duizend euro meer dan een hoekhuis in een dorp. Wees dus niet te kritisch voor je eerste koophuis! Start met je maximale hypotheek berekenen en dan wensen wij je veel plezier met je woning zoektocht! 

Vond je dit nou een leuke blog? Check dan die over Maan! of over het inlijsten van een shirt!

Auteur

  • Maarten

    Ik heb al sinds jongs af aan een brede interesse. Daarom ben ik Mannnen.nl, het online platform voor en door mannen. Hier deel ik mijn mening, ervaringen en handige tips over onderwerpen speciaal voor mannen. Van sport tot lichamelijke verzorging en van luxe producten tot home entertainment. Lees je mee?

    Bekijk Berichten