Ga naar de inhoud

3 gouden tips voor een duurzaam wagenparkbeheer

Effectief wagenparkbeheer is van essentieel belang binnen het huidige bedrijfsleven. Hierbij speelt duurzaamheid een zeer belangrijke rol. Niet alleen omdat bedrijven een steeds belangrijkere rol spelen in het verlagen van de CO2-uitstoot in ons land, maar ook omdat de kosten steeds hoger oplopen. Kijk alleen maar naar de huidige brandstofprijzen. Deze kunnen een enorme impact hebben op het budget van een bedrijf. Daarom is verduurzamen en besparen belangrijker dan ooit tevoren geworden.

Maar hoe pak je dit aan? Hoe verduurzaam je jouw wagenpark en investeer je in een efficiënter wagenparkbeheer? In dit artikel op Mannnen.nl geven we drie gouden tips om je op weg te helpen.

duurzaam wagenparkbeheer

1. Investeer in elektrische voertuigen

Steeds meer bedrijven stappen over naar een volledig elektrisch wagenpark. Toch is dit ook wel heel spannend. Kiezen voor alleen maar elektrische voertuigen? Dat vraagt uiteraard om een flinke investering. Is dit het ook waard?

Hier kunnen we heel kort over zijn: jazeker! Deze investering zal het zeker waard zijn. Bovendien wil dit niet zeggen dat het enkel geld kost. Uiteindelijk levert het jouw bedrijf ook heel veel op. Het is niet alleen dé manier om de reputatie van het bedrijf te verbeteren en je van je beste milieubewuste kant te laten zien, maar je bespaart ook ongelooflijk veel brandstofkosten. Op de lange termijn betaalt deze investering zich dan ook zeker terug.

Wil je dus verduurzamen? Overweeg dan zeker om je wagenpark deels of in het geheel te vervangen door elektrische voertuigen.

2. Stimuleer zuinig rijden

Ook het rijgedrag van de bestuurder kan grote invloed hebben op het verlagen van de brandstofkosten. Als wagenparkbeheerder speel je dan ook een grote rol in het beoordelen van het rijgedrag en het aanspreken van de bestuurders. Met behulp van de systemen van Webfleet ben je in staat om het rijgedrag uit te lezen en waar nodig gesprekken met de bestuurders te vormen. Probeer zuinig rijden zo goed mogelijk te stimuleren en maak ook duidelijk hoe de bestuurders dit aan kunnen pakken.

Denk bijvoorbeeld aan het handhaven van een constante snelheid. Of het volledig uitschakelen van de motor als het voertuig enkele minuten stilstaat.

Investeer in brandstofmanagement software om zo meer inzicht te krijgen in het verbruik binnen jouw wagenpark. Hierdoor weet je beter waar de pijnpunten liggen en hoe deze mogelijk opgelost kunnen worden.

3. Kijk kritisch naar de omvang van het wagenpark

Hoe ziet het wagenpark er momenteel uit? Het is goed om hier eens kritisch naar te kijken. Binnen veel bedrijven zien we bijvoorbeeld dat voertuigen onnodig vaak blijven staan. Dat het wagenpark eigenlijk te uitgebreid is. Besef goed dat deze voertuigen geld kosten. Ook wanneer ze niet gebruikt worden. Daarom is het belangrijk om je wagenpark te optimaliseren en te beperken tot hetgeen dat echt nodig is. Op die manier voorkom je dat je onnodig veel voertuigen hebt staan. Voertuigen die uiteindelijk toch nauwelijks tot helemaal niet gebruikt worden.

Op Mannnen.nl delen we meer tips over duurzaam rijden. Hier leggen we bijvoorbeeld alles uit over elektrisch rijden en in dit artikel leggen we de verschillen tussen een hybride auto en elektrische auto uit. Tot slot hebben we de Smart #1 getest.

Auteur

  • Maarten

    Ik heb al sinds jongs af aan een brede interesse. Daarom ben ik Mannnen.nl, het online platform voor en door mannen. Hier deel ik mijn mening, ervaringen en handige tips over onderwerpen speciaal voor mannen. Van sport tot lichamelijke verzorging en van luxe producten tot home entertainment. Lees je mee?

    Bekijk Berichten