Ga naar de inhoud

Zo ontwikkel je jezelf als leider binnen je organisatie 

Ben je als leidinggevende werkzaam binnen een organisatie, of ambieer je een dergelijke functie? Kies in dat geval voor een coachend leidinggeven training. Met deze vorm van leidinggeven help je een setting te creëren waarin je collega’s de kans krijgen om te excelleren, zonder dat je hen nadrukkelijk controleert en adviseert. De ene collega vindt het prettig om de regie te nemen over diens werk en zelf te bepalen op welke manier en in welke volgorde hij of zij deze uitvoert. Een andere collega vindt het prettig om sterk gestuurd te worden door een project- of bijvoorbeeld lijnmanager. Zou je op beide collega’s dezelfde leiderschapsstijl toepassen, dan maakt dit veelal dat een van beide collega’s niet optimaal presteert. In sommige gevallen zonder dat zij of jij dit in de gaten hebben. Met een opleiding tot coach of coachend leidinggeven leer je hoe je het maximale uit je team haalt. In dit artikel lees je er meer over. 

Geef de mensen in je team verantwoordelijkheid 
Leidinggeven is veel meer dan slechts het delegeren van taken aan collega’s in je team. Het is belangrijk je team verantwoordelijkheid te geven; laat hen zelf de regie nemen. Op het moment dat de productiviteit afneemt door obstakels of grote uitdagingen, kun je als leider zorgen voor de gewenste sturing om het team weer op gang te helpen. 

leiderschap organisatie

Zoek naar de kerncompetenties van je medewerkers 
Iedere medewerker is uniek en heeft z’n eigen goede en minder goede punten. Probeer als leider te achterhalen wat de sterke punten van een medewerker zijn, om deze vervolgens in zijn of haar kracht te plaatsen. Kijk ook naar de punten waarop een collega minder goed scoort, zodat je hem of haar op deze punten kunt coachen, adviseren en sturen. Belangrijk bij deze vorm van leidinggeven is het creëren van cultuur gebaseerd op respect naar elkaar, met de focus op een goede samenwerking en een continue verbetering. 

Haal het maximale uit de potentie van een team 
Bij een opleiding coachend leidinggeven leer je veel meer dan de technieken die je kunt gebruiken bij de toepassing van coachend leidinggeven. Het gaat bij coachend leidinggeven om de mindset die je hiervoor moet ontwikkelen. Alles moet erop gericht zijn om het potentieel van een team zo goed mogelijk te benutten. Eerst door deze te identificeren, vervolgens door er gebruik van te maken. Heb jij een opleiding tot coachend leider al eens overwogen? 

Auteur

  • Maarten

    Ik heb al sinds jongs af aan een brede interesse. Daarom ben ik Mannnen.nl, het online platform voor en door mannen. Hier deel ik mijn mening, ervaringen en handige tips over onderwerpen speciaal voor mannen. Van sport tot lichamelijke verzorging en van luxe producten tot home entertainment. Lees je mee?

    Bekijk Berichten