WAT IS PORPOISING IN FORMULE 1?
Inhoudsopgave
ToggleVolg jij de ontwikkelingen in Formule 1 op de voet? Dan heb je de term porpoising tijdens de testdagen in Bahrein veelvuldig voorbij horen komen. Door de nieuwe regels en autovoorschriften is dit fenomeen ontstaan. Maar wat is porpoising in Formule 1 precies? En misschien wel belangrijker, wat kunnen de constructeurs doen om dit probleem te verhelpen?
WAT IS PORPOISING?
Simpel gezegd is porpoising het op en neer bewegen van de Formule 1 wagen. Je kunt het een beetje vergelijken met turbulentie in een vliegtuig. Coureurs kunnen hier ook misselijk van worden, zoals Charles Leclerc van Ferrari aangaf.
Dit wiebelen ontstaat doordat de F1 auto’s enorm veel downforce ontwikkelen. We noemen dit ook wel grondeffect. De wagen ligt zo laag, dat de bodem ook daadwerkelijk de weg raakt. Dit heeft als gevolg dat de luchtstroom onder de auto onderbroken wordt en hierdoor zijn downforce verliest. Daardoor komt de auto vrij van de grond en wordt de luchtstroom hersteld.
Zo ontstaat er een vicieuze cirkel, want de downforce drukt de auto hierna weer tegen de weg aan. Op deze manier blijft de auto stuiteren door het grondeffect en dit zie je vooral goed in de slow-motion beelden.
Waarom nu porpoising in formule 1?
Waarom is dit probleem nu zo’n ‘hot-item’? Dit komt vooral door de nieuwe regels in de hoogste klasse van de autosport. Er wordt door de constructeurs enorm veel gewerkt aan de aerodynamica van auto’s. Door zoveel mogelijk downforce te creëren kun je de wagen harder laten rijden en stuurt deze makkelijker door de bochten.
De nieuwe F1 wagens liggen nu een stuk lager op de weg, waardoor de bodem van de auto tegen de weg aan gedrukt wordt. Dit is dus de oorzaak van porpoising.
Hoe kun je porpoising oplossen?
Oké, en is dit probleem gemakkelijk op te lossen? Helaas niet, al werken de teams zich natuurlijk een slag in de rondte om een porpoising oplossing te vinden. Tijdens de testdagen wordt in ieder geval druk getest met verschillende mogelijke oplossingen en rijhoogtes.
Het makkelijkst zou zijn om de rijhoogte van de auto te verhogen. Dit heeft echter veel invloed op de rondetijden, je kunt er al snel een paar tienden van een seconde mee verliezen. Teams zullen eerder aan de slag gaan met de vering en schokdempers, om het porpoising controleerbaar te kunnen houden. Volledig oplossen is waarschijnlijk niet mogelijk, maar de auto beter rijdbaar maken zeker wel.
Formule 1 kijken bij viaplay
Wil jij niets missen van het komende Formule 1 seizoen? Op 20 maart is de eerste Grand Prix al. De coureurs zullen het seizoen openen in Bahrein. Zullen ze het porpoising probleem hebben opgelost? En welke teams hebben de snelste auto weten te bouwen? Volg het Formule 1 seizoen bij Viaplay en mis geen seconde van het nieuwe seizoen. Misschien pakt Lewis Hamilton zijn 8e WK titel, misschien prolongeert Max Verstappen zijn kampioenschap!
Formule 1 moet je natuurlijk op een prachtig scherm kijken. Gebruik de tips uit onze blog over een thuisbioscoop maken en geniet optimaal van de mooiste inhaalacties van Max, Alonso, Ricciardo en Norris. Als autoliefhebber wil je natuurlijk ook deze blog over de duurste auto’s ter wereld niet missen!
Auteur
-
Ik heb al sinds jongs af aan een brede interesse. Daarom ben ik Mannnen.nl, het online platform voor en door mannen. Hier deel ik mijn mening, ervaringen en handige tips over onderwerpen speciaal voor mannen. Van sport tot lichamelijke verzorging en van luxe producten tot home entertainment. Lees je mee?
Bekijk Berichten