Ga naar de inhoud

Hoe bespaar je zoveel mogelijk energie in huis?

Herken jij die hoge energierekeningen en wil jij besparen voor je eigen portemonnee, maar ook om je ecologische voetdruk te verminderen? In dit artikel lees je allerlei tips die jij kunt toepassen om comfortabeler en duurzamer te leven.

energie in huis besparen

1. Energiezuinige verlichting

Nu de winter in aantocht is, de dagen korter aanvoelen en het sneller donker wordt doen we de lampen thuis sneller aan. Doe daarom alleen de verlichting aan als het nodig is en zorg ook voor energiezuinige verlichting. Vervang je gloeilampen voor LED verlichting of spaarlampen. Deze verbruiken veel minder energie en hebben ook nog eens een langere levensduur. Dat is een win-win situatie.

2. Houd warmte in huis

Door warmte in huis te houden bespaar je ook enorm veel energie, omdat je niets verspilt. Zorg er daarom voor dat je huis goed is geïsoleerd en controleer hierbij de muren, vloer en het dak. Goede isolatie voorkomt warmteverlies en zorgt er ook nog eens voor dat je huis in de zomer lekker koel is. Ook met zonwering en rolluiken kun je warmte in huis houden. Meer weten? Klik hier.

3. Slimme technologieën

Installeer een slimme thermostaat die je kunt instellen om de temperatuur te regelen in huis. Hierdoor kun je dit aanpassen op jouw schema en kun je energie besparen door de verwarming automatisch aan te passen als je bijvoorbeeld niet thuis bent of als je slaapt.

4. Zet apparaten uit

Zet apparaten in huis altijd uit en laat deze niet op de stand-by stand staan. Bij de stand-by stand verbruiken apparaten namelijk alsnog energie. Daarnaast kun je ook je oude apparaten vervangen voor energiezuinige modellen met een Energy-Star-label. Deze verbruiken minder energie. Daarnaast bespaar je ook geld op de lange termijn, omdat deze producten veel langer meegaan.

5. Isoleer leidingen

Naast alle bovengenoemde tips is het ook belangrijk om te voorkomen dat de waterleidingen bevriezen. Dit kun je doen door de waterleidingen te isoleren. Hierdoor voorkom je niet alleen dat het niet bevriest, maar gaat er geen warmte verloren.

6. Energie in huis besparen met zonnepanelen

Een goede oplossing voor het besparen van energie is natuurlijk het aanschaffen van zonnepanelen. Een manier die we allemaal wel kennen, maar die enorm effectief is. Als je budget dit toelaat is dit zeker het overwegen waard.

Als laatste is het natuurlijk goed om jezelf telkens ervan bewust te maken dat je zo veel mogelijk energie in huis wil besparen. Hierdoor zal je merken dat je betere keuzes gaat maken.

Wil je naast energie besparen in huis meer tips voor thuis lezen? Op Mannnen.nl delen we handige artikelen over het optimaliseren van je woning. Check hier bijvoorbeeld welke vloeren je in huis kunt leggen of lees dit artikel over het verduurzamen van je woning.

Auteur

  • Maarten

    Ik heb al sinds jongs af aan een brede interesse. Daarom ben ik Mannnen.nl, het online platform voor en door mannen. Hier deel ik mijn mening, ervaringen en handige tips over onderwerpen speciaal voor mannen. Van sport tot lichamelijke verzorging en van luxe producten tot home entertainment. Lees je mee?

    Bekijk Berichten