Ga naar de inhoud

Hoe baard aflijnen?

Als je onze blog hebt gelezen over hoe je een vollere baard kweekt, loop je vroeg of laat tegen dit probleem aan; het aflijnen van de baard. Zodra je meer baardgroei krijgt en niet elke week bij een barbier of kapper wilt lopen, is het noodzakelijk om af en toe zelf je baard bij te houden, voor die strakke lijn. Maar hoe moet je de baard aflijnen? Wij gaan je vandaag een stappenplan geven om die strakke baard weer terug te krijgen, inclusief een video die alles voor je uitlegt! 

Het doel van deze blog is dat jij de tips & trucs krijg om zelf je baard lijn strak te krijgen. Het blijft ideaal om af en toe naar een gespecialiseerde barbier te gaan hiervoor, maar in de basis moet jij zelf ook een strakke baardlijn kunnen maken. Wij gaan je antwoord geven op de vraag; hoe moet ik mijn baard aflijnen?

Stappenplan hoe baard aflijnen?

Oke, allereerst is het van belang om te baard te verzorgen en wat ‘zachter’ te maken. Je wilt namelijk niet dat je een strakke lijn zet, terwijl het haar warrig is. Als je dit wel doet, heb je de kans dat je iets teveel, of te weinig weghaalt op een bepaalde plek. Zorg er dus eerst voor dat je baard gewassen is en eventueel baardolie heeft gekregen, zodat hij wat ‘zachter’ is. Vervolgens kam je de baard goed uit, met een baardkam of een normale kam (ligt aan het formaat van je baard). Als je baard zacht en uitgekamt is, kunnen we door naar stap twee! 

Bepaal de baardlijn. Het bepalen van de baardlijn is iets wat je op eigen smaak kunt doen, of eenmalig door een barbier kunt bepalen. Over het algemeen ziet het er netter uit als je de hals enigszins vrij houdt. Je kunt dus als richtlijn je adamsappel gebruiken. Leg een vinger (of een ander recht voorwerp) op je adamsappel en gebruik dit als ‘grens’ voor het trimmen. 

Hetzelfde geldt voor de zijkanten. Vaak houdt je de lijn van je bakkebaard aan, die een natuurlijke overloop krijgt naar de baard. Trim hier dus niet teveel weg, want dat kan lelijk worden. Ook hier zouden wij hetzelfde advies geven; ga het in het begin niet zelf proberen. Loop een barbershop of kapperszaak binnen en laat het de eerste keer doen door een professional. Maak een goede foto en houdt deze lijnen aan. Dat werkt vele malen beter.

Strakke lijn baard trimmen

Dan is het tijd om je baard te gaan trimmen. Over het algemeen hebben standaard trimmers een afmeting die je zelf kunt instellen. Je kunt de volgende richtlijnen aanhouden qua baard;

  • Stoppelbaard is 0,1 tot 2 mm.
  • Korte baard is 2 tot en met 5 mm
  • Lange baard is 5 mm en langer

Bij de meeste trimmers en tondeuses heb je diverse opzetstukken om je baard te trippen. Let er wel op dat je niet teveel weghaalt. Liever een te lang standje gebruiken en daarna inkorten, dan je baard in één keer verpesten. 

Je weet dus welke lijn je moet gebruiken om een strakke lijn in de baard te krijgen. Ga van een langere stand, naar een kortere stand, totdat je tevreden bent over het resultaat.

hoe baard aflijnen

Strakke baardlijn krijgen

Als het trimwerk compleet is, doe je nog een laatste check. Smeer ook gelijk iets vettigs op, want je huid is vaak geïrriteerd na het scheren. Als het goed is heb je nu weer een strakke baard en hoef je hem niet meer te aflijnen bij een barbier! Wil je nog wat leuke tips hebben voor een strakke baard? Dan hebben wij wat tools voor je hieronder samengesteld via Bol.com. Wij hopen dat deze blog je heeft geholpen met het verkrijgen van een strakke baard!