Ga naar de inhoud

Hier moet je rekening mee houden bij het gebruik van contactlenzen op vakantie

Voor veel mensen zijn lenzen echt een uitkomst. Ook reizen of op vakantie gaan met contactlenzen is erg makkelijk. Met een bril kan je nog wel eens problemen ervaren, maar met lenzen heb je geen last tijdens activiteiten zoals raften, mountainbiken of andere sporten. Echt een uitkomst! Mits je een aantal dingen in de gaten houdt. Wij zetten ze voor je op een rij.

contactlenzen op vakantie

Hygiëne is een must

Een van de belangrijkste aspecten van lensverzorging, vooral op reis, is goede handhygiëne. Voordat je je lenzen aanraakt, was je handen grondig met antibacteriële zeep en droog ze af met een schone, pluisvrije handdoek of papieren doekje. Vermijd het gebruik van handdesinfectiemiddelen op basis van alcohol, aangezien deze residu kunnen achterlaten dat irritatie kan veroorzaken wanneer het in contact komt met je lenzen.

Wees extra voorzichtig in openbare ruimtes zoals vliegvelden of hotels, waar de kans op blootstelling aan ziektekiemen hoger is. Het regelmatig reinigen van je handen vermindert niet alleen het risico op ooginfecties, maar helpt ook bij het voorkomen van de verspreiding van andere ziekten.

Ga voorbereid op pad

Neem voor de zekerheid altijd een reserve bril of setje contactlenzen mee. Erg gevaarlijk als er iets gebeurd met je bril of lenzen net voordat jij een aantal kilometers moet gaan rijden. In veel landen is het zelfs verplicht om een reserve bril in de auto te hebben. Draag je liever lenzen? Zorg er dan voor dat je altijd een extra setje in je tas hebt.

Zorg er dus voor dat je voldoende lenzen online hebt besteld voordat je vertrekt. Denk je hier pas op het laatste moment aan? Geen probleem! Als je lenzen bij Hans Anders bestelt, dan weet je zeker dat je ze altijd op tijd in huis hebt.

Houd je contactlenzen koel

De bewaartemperatuur van de meeste vloeistoffen ligt ongeveer tussen de 4°C en 25°C. Op vakantie lopen de temperaturen vaak hoger op. Het is dus echt belangrijk om een koele plek te vinden voor je lenzenvloeistof. Ook kun je beter twee kleine flesjes meenemen dan één grote. Conserveringsmiddelen en desinfectiemiddelen nemen namelijk af naarmate de fles langer geopend is.

Eerst lenzen in, dan zonnebrandcrème

Eigenlijk geldt dit voor alle soorten crèmes. Maar we willen het toch even extra benadrukken. Vette crème zorgt namelijk voor een wazig beeld en kan behoorlijk gaan irriteren. Dus eerst je lenzen in doen voordat je jezelf of iemand anders insmeert. Mocht het toch gebeuren dat er iets vets in je ogen beland. Haal je lenzen er dan uit en maak ze meteen goed schoon!

Pas op met kraanwater

Nederlands kraanwater is een van de schoonste ter wereld. Maar helaas kun je er in veel vakantielanden niet van uitgaan dat het water net zo schoon is. Spoel je lenzenhouder daarom nooit af met kraanwater! Maak het schoon met lenzenvloeistof of koop een zoutoplossing bij de opticien. Stop je lenzen al helemaal niet in je mond. Je tong heeft ontzettend veel bacteriën die dan allemaal in je oog komen. Oppassen dus!

Omgaan met droge ogen

Tijdens het vliegen kunnen je ogen gevoeliger zijn voor droogheid, wat ongemakkelijk kan zijn voor contactlensdragers. Om droge ogen in het vliegtuig tegen te gaan, kun je enkele eenvoudige stappen volgen. Gebruik bijvoorbeeld bevochtigende oogdruppels die compatibel zijn met contactlenzen. Deze druppels helpen de vochtigheid van je ogen te behouden en verlichten irritatie veroorzaakt door de droge luchtcirculatie in de cabine. Bovendien kan het dragen van een slaapmasker tijdens lange vluchten helpen voorkomen dat je ogen uitdrogen terwijl je slaapt.

Bij aankomst op je bestemming, houd dan rekening met de lokale klimaatomstandigheden. In droge, woestijnachtige gebieden kun je meer afhankelijk zijn van bevochtigende druppels, terwijl je in vochtige klimaten extra aandacht moet besteden aan het schoon en droog houden van je lenzen.

Op Mannnen.nl delen we meer blogs over gezondheid en sport. Check bijvoorbeeld ook eens deze artikelen over welke fitness supplementen je nodig hebt, wat je als man kunt doen tegen haaruitval en hoe je zelf beef jerky kunt maken.

Auteur

  • Maarten

    Ik heb al sinds jongs af aan een brede interesse. Daarom ben ik Mannnen.nl, het online platform voor en door mannen. Hier deel ik mijn mening, ervaringen en handige tips over onderwerpen speciaal voor mannen. Van sport tot lichamelijke verzorging en van luxe producten tot home entertainment. Lees je mee?

    Bekijk Berichten