Ga naar de inhoud

Gokverslaving: een verslavende valkuil

Gokken kan voor veel mensen een gezellige en ontspannende bezigheid zijn. Het is een manier om even te ontsnappen aan de dagelijkse sleur en de spanning van het spel kan een kick geven. Helaas zijn er ook mensen voor wie gokken een verslaving wordt. Hun leven draait dan steeds meer om het gokken en zij verliezen de controle over hun gedrag. In dit artikel op Mannnen.nl gaan we dieper in op de kenmerken en gevaren van een gokverslaving.

gokverslaving

Kenmerken van een gokverslaving

Een gokverslaafde is iemand die niet meer kan stoppen met gokken, zelfs niet als het verstandiger zou zijn om te stoppen. De verslaving heeft negatieve gevolgen voor zijn of haar leven, bijvoorbeeld financiële problemen of relationele problemen. Mensen met een gokverslaving hebben vaak het gevoel dat ze moeten gokken om te kunnen ontspannen of om zich beter te voelen.

Ze zijn voortdurend op zoek naar die kick die ze ervaren tijdens het spelen. Ook als ze verliezen blijven ze doorgaan, in de hoop op een grote winst. Dit maakt het extra moeilijk om te stoppen, omdat er altijd de mogelijkheid bestaat om toch nog iets te winnen.

Wat zijn de gevaren van een gokverslaving?

Een gokverslaving kan grote gevolgen hebben voor het leven van de persoon in kwestie en zijn of haar omgeving. Financiële problemen zijn een veelvoorkomend gevolg van een gokverslaving. Mensen raken vaak in de schulden, omdat ze steeds meer geld gaan uitgeven aan het gokken. Hierdoor ontstaat er vaak ook stress en spanning binnen relaties.

Het verstoppen van de gokverslaving voor de omgeving kan leiden tot geheimzinnigheid en onbetrouwbaarheid. De gokverslaafde verliest ook vaak interesse in activiteiten die voorheen belangrijk waren, zoals werk, hobby’s of sociale contacten.

Hulp bij verslaving aan gokken

Als je vermoedt dat je een gokverslaving hebt, dan is het belangrijk om hulp te zoeken. Dit kan bijvoorbeeld bij een verslavingszorginstelling, zoals Connection SGGZ, of een huisarts. Er zijn verschillende behandelmethoden die kunnen helpen bij het overwinnen van de verslaving, zoals cognitieve gedragstherapie of zelfhulpgroepen. Het is belangrijk om de verslaving serieus te nemen en te erkennen dat je hulp nodig hebt.

Preventie van gokverslaving

Voorkomen is beter dan genezen, en dat geldt zeker ook bij een gokverslaving. Er zijn verschillende manieren om te voorkomen dat je verslaafd raakt. Zo kun je bijvoorbeeld grenzen stellen aan je eigen gokgedrag. Spreek met jezelf af hoeveel geld en tijd je maximaal per week aan gokken wilt besteden. Zorg ook dat je afleiding hebt, zoals hobby’s of sporten, zodat het gokken niet de enige invulling is van je vrije tijd. Het is ook belangrijk om op tijd te stoppen. Als je merkt dat je niet meer kan stoppen met spelen, dan is het tijd om hulp te zoeken.

Een gokverslaving is een serieuze aandoening die grote gevolgen kan hebben voor het leven van de persoon in kwestie en zijn of haar omgeving. Het is daarom belangrijk om verslaving serieus te nemen en indien nodig hulp te zoeken. Voorkomen is beter dan genezen, dus het is verstandig om op tijd grenzen te stellen aan je eigen gokgedrag en afleiding te zoeken. Het gokken kan dan een leuke en ontspannende bezigheid blijven, zonder dat het je in een verslavende valkuil trekt.

Bekijk hier meer informatie over gokken zonder cruks en de Nederlandse wetgeving.

Auteur

  • Maarten

    Ik heb al sinds jongs af aan een brede interesse. Daarom ben ik Mannnen.nl, het online platform voor en door mannen. Hier deel ik mijn mening, ervaringen en handige tips over onderwerpen speciaal voor mannen. Van sport tot lichamelijke verzorging en van luxe producten tot home entertainment. Lees je mee?

    Bekijk Berichten