Ga naar de inhoud

De top 5 duurste schilderijen ter wereld

Kunst kan enorm waardevol zijn en sommige schilderijen worden verkocht voor astronomische bedragen. In deze blogpost zullen we de top 5 duurste schilderijen ter wereld bespreken en wat ze zo bijzonder maakt.

1. Interchange van Willem de Kooning

Met een verkoopprijs van 300 miljoen dollar is Interchange het duurste schilderij ooit verkocht. Het abstracte werk van de Nederlandse schilder Willem de Kooning is in 2015 verkocht aan een privéverzamelaar. Het schilderij wordt beschouwd als een van de hoogtepunten van de abstract expressionistische stroming.

2. Les Femmes d’Alger (Versie O) van Pablo Picasso

Les Femmes d’Alger (Versie O) van Pablo Picasso is het op een na duurste schilderij ter wereld, met een verkoopprijs van 179,4 miljoen dollar. Het schilderij toont een groep naakte vrouwen in de stijl van Picasso’s kenmerkende kubisme. Het werk werd in 2015 geveild bij Christie’s in New York.

Duurste schilderijen per wereld

3. Number 17A van Jackson Pollock

Number 17A van Jackson Pollock is het derde duurste schilderij ter wereld, met een verkoopprijs van 200 miljoen dollar. Het abstracte expressionistische werk van de Amerikaanse kunstenaar werd in 2016 verkocht aan een privéverzamelaar. Het werk staat bekend om zijn complexe en chaotische compositie.

4. No. 6 (Violet, Green and Red) van Mark Rothko

No. 6 (Violet, Green and Red) van Mark Rothko is verkocht voor 186 miljoen dollar en staat op de vierde plaats van de duurste schilderijen ter wereld. Het schilderij uit 1951 wordt beschouwd als een van Rothko’s belangrijkste werken en wordt gekenmerkt door zijn eenvoudige, maar krachtige compositie.

5. Nu couché van Amedeo Modigliani

Nu couché van Amedeo Modigliani staat op de vijfde plaats van de duurste schilderijen ter wereld, met een verkoopprijs van 170,4 miljoen dollar. Het schilderij toont een liggende naakte vrouw in de kenmerkende stijl van de Italiaanse schilder. Het werk werd in 2015 geveild bij Christie’s in New York.

Conclusie:

Deze schilderijen behoren tot de duurste kunstwerken ter wereld vanwege hun unieke stijl, hun zeldzaamheid en hun geschiedenis. Ze zijn niet alleen waardevol vanwege hun financiële waarde, maar ook vanwege hun artistieke en culturele betekenis. Hoewel de meesten van ons deze schilderijen nooit zullen bezitten, kunnen we genieten van de prachtige afbeeldingen en de verhalen erachter, en ons laten inspireren door de creativiteit van de kunstenaars die ze hebben gemaakt.

Extra tip:

Als je geïnteresseerd bent in kunst, is het de moeite waard om meer te weten te komen over deze schilderijen en andere belangrijke werken in de kunstgeschiedenis. Bezoek bijvoorbeeld musea of galerieën en leer meer over de verschillende kunststromingen en de werken die deze hebben voortgebracht. Door je horizon te verbreden en meer kennis op te doen over kunst, kun je je eigen creativiteit en waardering voor kunst vergroten.

Auteur

  • Maarten

    Ik heb al sinds jongs af aan een brede interesse. Daarom ben ik Mannnen.nl, het online platform voor en door mannen. Hier deel ik mijn mening, ervaringen en handige tips over onderwerpen speciaal voor mannen. Van sport tot lichamelijke verzorging en van luxe producten tot home entertainment. Lees je mee?

    Bekijk Berichten