Ga naar de inhoud

BBQ organiseren voor je vrienden? Gebruik onze checklist!

De lente is officieel begonnen en het mooiere weer zal niet lang meer op zich laten wachten. Perfect om te beginnen met het organiseren van een barbecue voor je vrienden. Jij als grillmeister wil natuurlijk laten zien hoe lekker jij ieder stukje vlees kan bereiden. Maar bovenal is het gewoon fijn om een gezellige avond met vrienden te hebben. Zon, vlees en een lekker drankje… heerlijk toch!

Maar hoe pak je dit het best aan? In deze blog op Mannnen.nl delen we onze tips als het gaat om een BBQ organiseren voor je vrienden. Gebruik onze checklist om jouw barbecue soepel te laten verlopen.

bbq organiseren checklist

Een barbecue organiseren voor je vrienden

Of je nu een ervaren barbecue-specialist bent of voor de eerste keer een BBQ wil organiseren, het is altijd goed om de beste barbecue tips te lezen. Je wil jouw vriendengroep natuurlijk niet teleurstellen. Bij het organiseren van jouw barbecue thuis dien je rekening te houden met het aantal personen, dieetwensen, hoeveelheid drinken en natuurlijk de juiste gerechten. Maar dat is niet alles! Gebruik onze BBQ checklist om niets te vergeten.

BBQ organiseren checklist

 1. Datum & tijd: bepaal welke dag je jouw barbecue voor vrienden gaat houden. Dit zal meestal in het weekend zijn, dus laat je vrienden een datumprikker invullen om de beste datum te vinden.
 2. Uitnodigen: nodig je vrienden uit via een mail of groepsapp. Vraag of iedereen wil doorgeven of ze aanwezig of afwezig zijn. Dan weet jij precies op hoeveel personen je moet rekenen. 
 3. Eetvoorkeuren: inventariseer van te voren of je vrienden speciale dieetwensen hebben (zoals vega of vegan) en of er mensen met allergieën komen.
 4. Locatie: bedenk goed waar je de BBQ gaat organiseren. Heb je een grote tuin met opblaasbare jacuzzi? Dan is dit de ideale plek. Geen ruimte thuis voor al je vrienden? Kies dan een openbare plek zoals een park waar barbecuen is toegestaan. 
 5. Boodschappenlijstje: maak een lijst met alle boodschappen die je nodig hebt. Denk aan vlees, vis, groenten, drinken, stokbrood, sauzen, salades en eventueel andere benodigdheden zoals plastic bekers, bordjes en bestek. 
 6. Drinken halen: een goede barbecue is natuurlijk niks zonder verkoelend drankje. Zorg ervoor dat je voldoende drinken in huis haalt. Zorg voor frisdrank, bier, wijn en eventueel sterke drank. Koop liever teveel dan te weinig, want als het bier halverwege de avond op is, sla je natuurlijk een modderfiguur. 
 7. Maak je barbecue klaar: in de week van het feestje zorg je ervoor dat jouw gasbarbecue, houtskoolbarbecue of elektrische barbecue klaar voor gebruik is. Maak hem schoon en controleer of alle accessoires nog aanwezig zijn. En niet geheel onbelangrijk; zorg voor voldoende kolen en aanmaakblokjes (of een extra gasfles). 
 8. Gerechten voorbereiden: op de dag zelf zorg je ervoor dat het vlees gemarineerd is, de groentes klaar zijn en de vispakketjes in aluminiumfolie zijn gewikkeld. Dit voorkomt verrassingen en gehaast op de avond van de BBQ zelf. 
 9. Partytent: geeft Buienradar aan dat het die dag slecht weer kan worden? Regel voor de zekerheid een of meerdere partytenten. Zo kunnen jij en je vrienden van een heerlijke BBQ genieten zonder nat te worden.
 10. Heater: later op de avond kan het flink afkoelen. Zit je nog lekker met je vrienden na te kletsen onder het genot van een drankje? Met een heater zorg je ervoor dat het aangenaam blijft qua temperatuur.

Zelf vlees kopen of ga je voor een BBQ pakket?

Bij een BBQ organiseren voor vrienden hoort natuurlijk lekker vlees (en eventueel vis). Je kunt zelf naar de supermarkt of slager gaan om vlees in te slaan. Je kunt dan zelf bepalen wat je in huis haalt en hoeveel geld je uitgeeft aan verschillende soorten vlees. Vind je het lastig om te bepalen hoeveel eten je moet halen en welke stukken vlees het lekkerst zijn op de BBQ? Dan kun je een BBQ pakket bestellen bij een (online) slager. 

Deze pakketten zijn speciaal samengesteld door de barbecue connaisseurs en bevatten de juiste combinatie van vlees-soorten en vis. Uiteraard worden ook sauzen, salades en stokbrood meegeleverd. Je kunt zelfs kiezen of borden en bestek worden bijgeleverd. Op deze manier bespaar je jezelf een hoop tijd en moeite. Kies simpelweg jouw favoriete menu en selecteer het aantal personen. Een BBQ organiseren voor je vrienden was nog nooit zo eenvoudig!

Op Mannnen.nl lees je veel meer leuke tips over barbecuen. Zo vind je hier de beste gasbarbecue en de beste BBQ boeken voor mannen. Toch liever ‘barbecuen’ op stroom? Check dan hier de beste elektrische bbq’s. Veel grill plezier deze zomer!

Auteur

 • Maarten

  Ik heb al sinds jongs af aan een brede interesse. Daarom ben ik Mannnen.nl, het online platform voor en door mannen. Hier deel ik mijn mening, ervaringen en handige tips over onderwerpen speciaal voor mannen. Van sport tot lichamelijke verzorging en van luxe producten tot home entertainment. Lees je mee?

  Bekijk Berichten