Ga naar de inhoud

Een elektrische fatbike in de stad: daarom is het ideaal

Sinds afgelopen jaar is het niet meer uit het straatbeeld weg te denken: de elektrische fatbike. Hoewel er met veel scepsis en kritiek naar de fatbike gekeken wordt, zitten er ook onwijs veel voordelen aan. Dit is waarom de elektrische fatbike de ideale stadsfiets is.

De oorsprong van de fatbike

De fatbike komt oorspronkelijk uit Alaska. De dikke banden met diepe profielen maken de fatbike uitermate geschikt om makkelijk door sneeuw en ijs te fietsen. Het idee werd al snel geadopteerd in andere delen van de wereld waar extreem klimaat comfortabel fietsen moeilijk maakt, zoals in de woestijn. Sinds de helmplicht voor scooters en brommers in 2019 is de fatbike ook in Nederland populair. Waar de fatbike van origine meer bedoeld was voor offroad routes, zie je hem in Nederland vooral in de stad.

Fatbike

Regelgeving

De elektrische fatbike biedt de voordelen van een brommer of scooter zonder de nadelen. Je rijdt comfortabel en lekker snel, maar je hebt geen rijbewijs nodig, bent niet verplicht om een helm te dragen en hoeft ook geen WA-verzekering af te sluiten. Ook ben je met een fatbike welkom op alle gewone fietspaden. Qua regelgeving is de fatbike gewoon een fiets. Het zou wel kunnen zijn dat hier in de komende jaren iets verandert. Er is veel kritiek op de roekeloosheid waarmee sommige mensen met hun fatbike omgaan. Wellicht wordt omwille van de verkeersveiligheid de regelgeving rondom fatbikes in de toekomst iets aangescherpt.

Comfort

Fatbikes rijden ontzettend lekker. Ten eerste hebben ze een breder en dikker zadel dan gewone elektrische fietsen. Ten tweede zorgen de dikke banden en dikke profielen ervoor dat je voor je gevoel moeiteloos door de stad zoeft. Bijkomend voordeel is dat fatbikes geen onderscheid maken tussen dames- en herenfietsen. Er zit voor de heren dus niet zo’n irritante stang in het midden waar je eerst je been overheen moet tillen.

Looks

Een belangrijke reden waarom mensen voor een elektrische fatbike kiezen is stiekem toch de look van deze onconventionele fiets. Het robuuste frame en de dikke banden zien er natuurlijk ontzettend stoer uit. Een fatbike is dus praktisch en rijdt ontzettend lekker. Ideaal om lekker mee door de stad te zoeven. Blijf je echter wel bewust van het feit dat een elektrische fatbike qua regelgeving een fiets is, maar een stuk sneller gaat. Hou jezelf en je omstanders in het verkeer ten alle tijden veilig!

Auteur

  • Maarten

    Ik heb al sinds jongs af aan een brede interesse. Daarom ben ik Mannnen.nl, het online platform voor en door mannen. Hier deel ik mijn mening, ervaringen en handige tips over onderwerpen speciaal voor mannen. Van sport tot lichamelijke verzorging en van luxe producten tot home entertainment. Lees je mee?

    Bekijk Berichten