Ga naar de inhoud

Douchecabine installeren: zo doe je dat

Met een nieuwe douchecabine geef je je badkamer een fris aanblik. Een simpele aanpassing met een groots resultaat. Wil jij jouw nieuwe douchecabine installeren? Het installeren van een douchecabine is gelukkig ook niet erg lastig om te doen. Volg hieronder onze 9 stappen en je nieuwe douchecabine staat!

douchecabine installeren

Afbeelding van Sanitairwinkel.nl

Wat heb je nodig?

– Waterpas
– Potlood
– Schilderstape
– Inbussleutel
– Schroevendraaier
– Boormachine
– Steen- en metaalboren
– Ontvetter
– Kitpistool
– Sanitairkit
– Hulp (tweede persoon)

Douchecabine installeren stappenplan

Volg het onderstaande stappenplan om jouw nieuwe douchecabine op de juiste manier te installeren.

Stap 1 – Voorbereiding

Een goede voorbereiding is key, en dat begint bij het doornemen van de installatiehandleiding. “Jaja”, denk je nu misschien, maar het is heel verstandig om in de handleiding te checken of je alle benodigde gereedschappen en materialen hebt, zodat je niet halverwege in de problemen komt.

Onze stappen zijn universeel, maar jouw eigen douchecabine kan natuurlijk net een ander onderdeel bevatten. Dus sla deze handleiding zeker niet over!

Stap 2 – Onderdelen in elkaar zetten

Neem de onderdelen en handleiding erbij, en begin met het in elkaar zetten van het frame van je douchecabine. Laat je niet ontmoedigen door alle onderdelen, het komt uiteindelijk als een puzzel in elkaar.

Stap 3 – douchebak plaatsen

Heb je een complete douchecabine met douchebak? Zorg ervoor dat de douchebak waterpas staat. Dit is het fundament van je nieuwe douchecabine en zorgt ervoor dat het water goed wegstroomt. Het maakt het plaatsen van een douchecabine ook een stuk makkelijker, want niemand wordt blij van iets wat recht is plaatsen op iets wat scheef staat.

Stap 4 – Positioneren

Tijd om de zijpanelen te bevestigen. Bekijk in de handleiding waar je de gaten moet boren. Markeren doe je makkelijk met schilderstape en potlood. Zet voordat je gaat boren de douchecabine een keer tegen de muur om te checken of de positie klopt en of de douchecabine waterpas staat.

Stap 5 – Gaten boren

Kijk in de handleiding welke maat boor je nodig hebt en hoe diep het gat moet worden. Let op dat je de boormachine niet op de klopstand hebt staan. Als hij dat wel staat kunnen je tegels namelijk barsten. Gebruik een diamantboortje bij hele harde tegels. Boor door de schilderstape heen. De tape zorgt ervoor dat je boor minder makkelijk wegglijd.

Stap 6 – Wanden plaatsen

Verwijder de tape van de muur en vul de gaatjes met de pluggen en schroef de profielen tegen de muur. Nu kun je voorzichtig de douchewanden in de profielen laten glijden. Meet nog eens met de waterpas of alles recht staat en schroef de wanden vast in de profielen.

Stap 7 – Monteer de overige onderdelen

De cabine staat op zijn plek. Nu kun je de overige onderdelen gaan monteren. Denk hierbij aan lekstrips, handgrepen en de stabilisatiestang (als je die hebt). Gebruik voor het plaatsen van de stabilisatiestang de stappen 4, 5 en 6.

De handgrepen monteer je met de bijgeleverde boutjes. De lekstrip kun je gemakkelijk tegen het glas tikken. Doe dit met de hand en niet met een hamer, want dan kun je per ongeluk het glas kapot tikken!

Stap 8 – Douchecabine afkitten

Nu de cabine geplaatst is, is het tijd om alles af te kitten. Hierbij is het van belang dat je de profielen en tegels goed ontvet en dat deze droog zijn, anders hecht de kit niet goed. Waterdichtheid is hier het belangrijkste! Zorg ervoor dat je dit secuur doet, want je wilt natuurlijk geen lekkages.

Stap 9 – Wacht met douchen

Wacht na het plaatsen van je douchecabine een dag met het gebruiken van de douche en houdt de kitlijnen droog. De kit heeft namelijk een tijdje nodig om goed uit te harden. Daarna kun je genieten van een welverdiende douche in je nieuwe douchecabine.

TIP: Gebruik een wisser om je cabine na gebruik droog te trekken. Hierdoor ontstaat er minder kalkaanslag en ziet je cabine er langer nieuw uit.

Wil je meer leuke blogs lezen over klussen en verbouwen in huis? Bij Mannnen.nl helpen we je graag met inspiratie en uitleg. Bekijk bijvoorbeeld hier hoe je jouw zolder kunt verbouwen tot slaapkamer, hoe je een toffe mancave inricht en wat de beste robotstofzuigers zijn.

Auteur

  • Maarten

    Ik heb al sinds jongs af aan een brede interesse. Daarom ben ik Mannnen.nl, het online platform voor en door mannen. Hier deel ik mijn mening, ervaringen en handige tips over onderwerpen speciaal voor mannen. Van sport tot lichamelijke verzorging en van luxe producten tot home entertainment. Lees je mee?

    Bekijk Berichten