Ga naar de inhoud

Direct of Indirect Grillen op de BBQ

De eerste stap op weg naar meesterlijk grillmanschap is door het verschil te begrijpen tussen direct grillen, indirect grillen en roken. Wij van Mannnen.nl nemen je vandaag mee in het barbecueën. Wij gaan vandaag de verschillen uitleggen tussen direct grillen, indirect grillen en roken op de barbecue. We starten met het vaakst voorkomende: Direct grillen

Weet jij nog niet zeker wat je aan het doen bent? Dan gaan wij je helpen! Je kunt naast direct of indirect grillen natuurlijk ook smoken / roken op de barbecue, caveman style bakken en low&slow gerechten maken. Wij gaan in je ieder geval helpen met alle info omtrent Direct en Indirect Grillen op de BBQ. Mannnen.nl, de beste blog voor je barbecuetips in 2022!

Direct barbecueen op de bbq

Direct grillen op de barbecue

Dit is wat de meeste mensen in de wereld bedoelen als ze het over grillen hebben: het voedsel wordt direct boven het vuur geplaatst en gegaard. Direct grillen is een hoge-hitte methode die gebruikt wordt om relatief kleine of dunne stukken voedsel snel gaar te krijgen.

Typische gerechten die direct gegrild worden zijn steaks, koteletten, kipfilets, visfilets, groenten en brood. Dikke stukken vlees zijn vaak niet geschikt voor de direct grill methode, omdat de buitenkant dan verband is en de binnenkant niet gaar wordt. 

Direct barbecueën 

Om direct te kunnen grillen, moeten er wel wat voorbereidingen getroffen worden. Er zijn twee manieren om je grill klaar te maken voor de directe grill-methode. Bij de eerste manier worden de kolen in een gelijkmatige laag verspreid over het rooster.

Hierdoor wordt de barbecue gelijkmatig warm en creëer je volledige hittezone waar het voedsel gegaard kan worden. Bij een Gasbarbecue kan dit door direct te grillen boven de locatie van de brander.

Deze directe grillmethode is prima voor het bereiden van een kleine hoeveelheid voedsel, bijvoorbeeld een biefstuk of kipfilet voor een of twee personen. Snel klaar, weinig kolen nodig en snel genieten van een bbq in de tuin! 

Indirect grillen op de bbq

Direct grillen methode 2

Als je meer controle wilt hebben tijdens het directe grillen, kun je je barbecue beter verdelen in drie zogenaamde ‘hittezones’. Je maakt dan een hete zone, een medium zone en een ‘koele’ zone op de barbecue.

Dit gaat het makkelijkst als je een kolen-verdeler hebt, maar als je dit niet hebt is dit ook te creëren. Je start eigenlijk met de hitte zone. Hier stapel je tweelaags de briketten op. De medium zone heeft slechts 1 laag briketten en de koele-zone heeft geen briketten. 

Op een gasbarbecue creëer je dit door 1 brander voluit te zetten, 1 brander medium en 1 brander op de waakvlam (of uit als je geen waakvlam hebt). 

Met deze verdeling heb je een betere controle over de barbecue. Je gebruikt de hitte zone voor het dichtschroeien, de warme zone voor het garen en de koude zone voor het warmhouden van gegaarde producten of het warmhouden van sauzen. 

Kleine tip: zorg altijd dat alle producten die je direct of indirect gaat grillen op kamertemperatuur zijn. Als je je biefstukje uit de koelkast op de barbecue gooit, zal het een schok krijgen door het temperatuurverschil, wat de malsheid zeker niet ten goede gaat komen. 

Roken op de bbq

INDIRECT GRILLEN

Indirect grillen is bedoeld om grotere of taaiere gerechten te bereiden die bij direct grillen zouden verbranden. Zoals de naam al zegt, wordt het voedsel naast en niet direct boven de hittezone geplaatst. De deksel van de grill is gesloten om de hitte binnen te houden, waardoor de grill een soort buitenoven wordt.

Indirect grillen wordt gebruikt om grote stukken vlees te bereiden, zoals varkensschouders, zalmzijdes, koteletten en hele kippen. Het wordt ook gebruikt om taaie stukken vlees te bereiden, zoals brisket en ribbetjes, die lang en langzaam moeten garen op een lage of matige hitte.

Indirect grillen maakt het mogelijk om op een gematigder temperatuur te werken. Ook is indirect grillen ontzettend geschikt om houtsnippers toe te voegen. Indirect grillen is perfect voor ribbetjes, varkensschouders, briskets, hele kippen en kalkoenen en andere grote stukken voedsel.

Hoe indirect grillen?

Om indirect te grillen op een houtskool barbecue, start je met het warmmaken van je kolen in bijvoorbeeld een kolenverwarmer. Als de kolen roodgloeiend zijn, gooi ze dan op twee hoopjes aan weerszijden van de grill. (Sommige barbecues hebben speciale vakken voor dit doel.)

Plaats een (aluminium) lekbak in het midden van het rooster, tussen de kolen. Leg het rooster op de grill en plaats de stukken in het midden van het rooster boven de lekbak. 

Als u houtsnippers gebruikt om te roken, gooi dan een 1/2 kopje geweekte houtsnippers op elke stapel kolen om rook te genereren. Houd de grill afgedekt en gebruik de bovenste en onderste ventilatieopeningen om de gewenste temperatuur te bereiken. Voeg na enkele uren verse houtskooltjes toe om de temperatuur stabiel te houden. Laat de grill een paar minuten onafgedekt staan tot de kolen ontbranden. (dit helpt voor snellere ontbranding).

Direct grillen

Indirect grillen op een gasbarbecue

Het is natuurlijk ook mogelijk om indirect te grillen op een gasbarbecue. Hierbij zet je 1 gasbrander volle bak aan en laat je de andere branders uit staan. Je gaart de stukken vlees op het gedeelte zonder brander.

Heb je een gasbarbecue met 3 branders? Maak dan gebruik van de twee buitenste branders en gaar je producten in het midden. Zet de branders op een matige stand. Je kunt ook houtsnippers toevoegen op een gasbarbecue. Met een elektrische bbq is het vaak lastiger om verschillende brander in te stellen. Wij raden indirect grillen dus ook niet aan op een elektrische bbq.

Hiervoor dien je de rooksnippers in een aluminium bakje te weken en deze op de barbecue te plaatsen (op het indirect verwarmde gedeelte). 

Direct of indirect grillen met houtskool

Voor het grillen op barbecue geef ik de voorkeur aan natuurlijke houtskool  boven briketten. Dit is een natuurlijk product, zonder toevoegingen of vulstoffen. Houtskool ontbrand sneller dan briketten, maar zorgt voor meer geur en rook. Dit is precies wat wij willen als wij indirect gaan grillen.

Natuurlijk zijn briketten ook prima, vooral omdat deze langer en gelijkmatiger branden. Kies je voor gemak, dan kies je voor briketten. Kies je voor smaak & geurbeleving, kies dan voor houtskool.

Nu weet je dus hoe je direct of indirect moet grillen. Veel succes en maak er een lekker barbecueseizoen van! 

Auteur

  • Maarten

    Ik heb al sinds jongs af aan een brede interesse. Daarom ben ik Mannnen.nl, het online platform voor en door mannen. Hier deel ik mijn mening, ervaringen en handige tips over onderwerpen speciaal voor mannen. Van sport tot lichamelijke verzorging en van luxe producten tot home entertainment. Lees je mee?

    Bekijk Berichten