Ga naar de inhoud

BV oprichten in 2024: de voordelen op een rijtje

Is het jouw goede voornemen dit jaar om een BV op te richten? Spannend! Hier komt immers best wel wat bij kijken. Een BV is een rechtsvorm waar je voor kunt kiezen als je een bedrijf inschrijft bij de Kamer van Koophandel. Kanttekening is wel dat voordat je dit kunt doen, je eerst een aantal procedures moet doorlopen. Zo moet er eerst een akte door een notaris worden opgesteld. Kies je voor FIRM 24 – bv oprichten? Dan gebeurt dit voor de volle honderd procent online. Zo bespaar je tijd, geld en moeite.

Kortom: het oprichten van een bv is misschien minder complex dan je denkt. Toch is het wel goed om te weten waar je aan begint. Want wat levert het precies op om de rechtsvorm van je bedrijf over te zetten naar een bv? Welke voordelen heeft dit precies? In dit artikel op Mannnen.nl zetten we alles voor je op een rij!

bv oprichten voordelen

Een BV is eenvoudig op te richten

Een van de grotere voordelen is dat het steeds makkelijker wordt om een bv op te richten. Dat was vroeger wel anders. Toen was het oprichten van een bv enkel weggelegd voor de grotere namen onder ons. Dit werd mede veroorzaakt door het feit dat je minstens een startkapitaal van 18.000 euro nodig had om te beginnen. Sinds de invoering van de flex-bv is dit echter niet meer het geval.

Dan zijn er ook nog handige bedrijven die kunnen helpen bij de oprichting van een bv. Een goed voorbeeld is firm24. Hun werkwijze kenmerkt zich door het feit dat ze heel spoedig werken (met goed resultaat!) en dat dit alles online gedaan wordt. Een holding oprichten bij firm24 is dan ook relatief eenvoudig.

Minder grote persoonlijke aansprakelijkheid

Een van de belangrijkste voordelen van een bv is dat je als persoon minder aansprakelijk bent voor het wel en wee van het bedrijf. Stel, het bedrijf heeft onverhoopt schulden gemaakt en het is onmogelijk om deze tijdig terug te betalen. Als je over een eenmanszaak beschikt, zal er vervolgens naar jou gekeken worden en zal het privévermogen worden aangesproken. Dit levert mogelijk risico’s op voor je persoonlijke (gezins)situatie.

Daarom kan het wenselijker zijn om een bv op te richten. In dat geval creëer je namelijk een zelfstandige rechtspersoon. De bv is aansprakelijk en het privévermogen van de bestuurder blijft veilig. Ook investeerders zullen hierdoor nooit verantwoordelijk gehouden kunnen worden voor schulden. Zij hebben enkel recht op een deel van de winst die het bedrijf maakt.

Minder belasting betalen als BV?

Maar hoe zit het belastingtechnisch? Deze vraag is best complex. Als je nog vrij weinig winst maakt en pas net gestart bent, is het vrijwel altijd aantrekkelijk om een eenmanszaak te starten. Eenmanszaken beschikken over meer fiscale voordelen voor starters en ondernemers die vrij weinig winst maken.

Groeit je bedrijf echter en maak je ondertussen 150.000 euro winst? Dan wordt het toch tijd om verder te kijken. Dit is namelijk het omslagpunt waarop het fiscaal gezien aantrekkelijker wordt om een bv op te richten. Dan begin je namelijk minder belasting te betalen.

Meer zakelijke blogs lezen? Op Mannnen.nl vind je allerlei handige tips over het opzetten van je eigen business. Check hier bijvoorbeeld luxe toevoegingen voor je kantoorruimte en lees hier meer tips over het ontwikkelen als leider binnen je organisatie!

Auteur

  • Maarten

    Ik heb al sinds jongs af aan een brede interesse. Daarom ben ik Mannnen.nl, het online platform voor en door mannen. Hier deel ik mijn mening, ervaringen en handige tips over onderwerpen speciaal voor mannen. Van sport tot lichamelijke verzorging en van luxe producten tot home entertainment. Lees je mee?

    Bekijk Berichten