Ga naar de inhoud

Wat is een dronebewijs precies?

Het dronebewijs is een document dat verplicht is voor iedereen die wil vliegen met een drone in de Europese Unie. Het bewijs certificeert dat de dronepiloot de nodige theoretische kennis heeft om veilig en verantwoordelijk te kunnen vliegen. Sinds 1 januari 2021 gelden de regels voor het vliegen met een drone in de hele Europese Unie. Het dronebewijs is onderdeel van deze regelgeving en het is belangrijk voor elke drone-eigenaar om te weten wanneer en hoe ze het moeten behalen. Dus, wil jij een Dji mini 2 kopen en legaal vliegen? Haal dan je dronebewijs. Lees er hier meer over!

Wanneer heb je een dronebewijs nodig?

Het EU-dronebewijs is verplicht voor iedereen die wil vliegen met een drone die zwaarder is dan 250 gram. Er zijn echter enkele uitzonderingen. Voor drones die minder wegen dan 250 gram, zoals sommige kleine en lichte drones, is het dronebewijs niet vereist. Als je een drone hebt die tussen de 250 gram en 500 gram weegt, volstaat een EU dronebewijs A1/A3. Maar als je een drone hebt die zwaarder is dan 500 gram en je wilt in de buurt van gebouwen vliegen, dan heb je ook het aanvullende EU-dronebewijs A2 nodig. Het is belangrijk om te onthouden dat deze gewichtsgrenzen vanaf 1 januari 2024 kunnen veranderen, dus het is raadzaam om de actuele wetgeving te controleren.

Drones

Hoe behaal je het dronebewijs?

Het dronebewijs wordt behaald door het succesvol afleggen van een theoretische kennistest. De test omvat verschillende onderwerpen, waaronder luchtveiligheid en regelgeving, luchtruim restricties, operationele procedures, privacy en gegevensbescherming, verzekeringen, en algemene kennis van een onbemand luchtvaartuig. Het examen is een meerkeuzetoets en om te slagen, moet je 75% van de vragen correct beantwoorden. Bij sommige opleiders kun je deze certificaten zowel online als klassikaal behalen. Als je het examen niet haalt, bieden sommige opleiders gratis herkansingen aan.

Hoe lang is het dronebewijs geldig?

Het dronebewijs heeft een onbeperkte geldigheidsduur. Dit betekent dat je het maar één keer hoeft te behalen, en het blijft geldig zolang de Europese wetgeving niet verandert. Dit in tegenstelling tot sommige vergunningen en certificaten die periodiek moeten worden vernieuwd. Het is echter belangrijk om op de hoogte te blijven van eventuele wijzigingen in de wetgeving, aangezien toekomstige regelgeving invloed kan hebben op de vereisten voor dronepiloten.

Hoeveel kost het behalen van het dronebewijs?

De kosten voor het behalen van het dronebewijs kunnen variëren, afhankelijk van de opleider en het type opleiding dat je kiest. Online opleidingen kunnen vaak goedkoper zijn dan klassikale trainingen. Het is raadzaam om verschillende opleiders te vergelijken en te kijken naar wat ze precies aanbieden in hun opleidingspakket. Sommige opleiders bieden ook pakketten aan waarin je zowel het EU-dronebewijs A1/A3 als het aanvullende EU-dronebewijs A2 kunt behalen. Het dronebewijs is dus een essentieel document voor iedereen die met een drone wil vliegen in de Europese Unie. Lijkt het jouw een leuke hobby? Haal dan je dronebewijs!

Auteur

  • Maarten

    Ik heb al sinds jongs af aan een brede interesse. Daarom ben ik Mannnen.nl, het online platform voor en door mannen. Hier deel ik mijn mening, ervaringen en handige tips over onderwerpen speciaal voor mannen. Van sport tot lichamelijke verzorging en van luxe producten tot home entertainment. Lees je mee?

    Bekijk Berichten