Ga naar de inhoud

Milieuvriendelijk bouwen: het elektrische alternatief

Kun je zelf een woning op een milieuvriendelijke manier bouwen? Jazeker! Maar we beloven je wel dat het een pittig klusje gaat worden. In essentie draait de bouw om duurzaamheid en hoogwaardige materialen. Belangrijk is dat ze een lage impact op het milieu hebben. Hieronder delen wij tips om zelf op deze manier een huis te bouwen. 

Analyseren! 

Er bestaat een analyse die de invloed van bouwmaterialen en bouwactiviteiten op het milieu uitstippelt. In zo’n analyse wordt dan gekeken naar de milieueffecten van jouw nieuwe huis.  Er wordt bijvoorbeeld gekeken naar de bouwmachines en transportwijze van de spullen. Elektrische machines hebben een bovengemiddelde levensduur. We kiezen daarom massaal voor elektrische heftrucks en gereedschappen. Als je dit in het begin van het ontwerpproces aanschaft, zorgt dit voor een aanzienlijke vermindering van kosten en uitstoot dan wanneer je dit pas later doet. 

elektrische-heftrucks

Bespaar energie met oplossingen 

Een andere manier om je huis duurzamer te maken is door energiezuinige oplossingen. Dit kunnen ramen en deuren van duurzaam materiaal zijn. Of het installeren van lichtbronnen met een lage impact. Het gebruik van elektrische apparaten is een van de beste overwegingen. Een elektrische veegmachine houdt de bouwplaats schoon terwijl je hem niet eens hoort! Overigens bespaar je hier veel mankracht mee, die zich dan kunnen focussen op ander werk. 

Een fijn binnenklimaat 

Tijdens het bouwen komen veel stoffen vrij waar ons lichaam niet zo blij van wordt. Elektrische machines zijn belangrijk voor zowel de gezondheid als de productiviteit, omdat ze namelijk zorgen voor een goede luchtkwaliteit. Fijn voor de bouwvakkers en de natuur. 

Kies bewust

Milieuvriendelijk materiaal is pas milieuvriendelijk wanneer het materiaal goed herbruikbaar is. Kun je het voor een langere tijd gebruiken of zal het snel in de prullenbak belanden? Daar moet je goed naar kijken, want dan pas is materiaal duurzaam. Blijf rekening houden met de levensduur van de materialen die je wilt gebruiken tijdens het bouwen. Je wilt achteraf geen spijt krijgen van je keuzes.

Zeker willen weten dat jouw huis gebouwd wordt op een milieuvriendelijke wijze? Neem dan contact op met een deskundige die jou hier maar al te graag alles over vertelt. Je kunt hier zelf mee aan de slag gaan door elektrische machines aan te schaffen. Zoek daarna naar duurzame materialen. Door vooraf te analyseren kun je alles beter in beeld brengen. Milieuvriendelijk is dus zeker mogelijk, maar je moet er wat voor over hebben. Veel succes met dit project! 

Auteur

  • Maarten

    Ik heb al sinds jongs af aan een brede interesse. Daarom ben ik Mannnen.nl, het online platform voor en door mannen. Hier deel ik mijn mening, ervaringen en handige tips over onderwerpen speciaal voor mannen. Van sport tot lichamelijke verzorging en van luxe producten tot home entertainment. Lees je mee?

    Bekijk Berichten